pixel

Større og vildere på Reffens madmarked

Reffen skal gøre for Refshaleøen, hvad Cph Street Food gjorde for Papirøen.

reffen refshaleøen

”Soon there” står der opmuntrende på et skilt ude ved starten af Refshaleøen. Få meter længere henne står endnu et skilt med ordene ”Just a moment away.”

Gæsterne på det nye mad- og iværksættermarked Reffen forventes tilsyneladende at være udmattede og utålmodige ved ankomsten.

På cykel føles det da også som lidt af en udflugt at komme herud til den tidligere B&W-grund på Refshalevej 167 – selvom det ifølge Reffens hjemmeside kun skulle tage 10 minutter fra Indre By både på cykel, med havnebus og med bus 9A.

Blot få uger efter Københavns seneste madmarked, Broens Gadekøkken, åbnede ved Inderhavnsbroen, er Reffen fulgt efter med et løfte om at være ”større og vildere” end Papirøens lukkede Copenhagen Street Food var.

Det er samme mand, restauratør Jesper Møller, der har skabt alle tre markeder.

Reffen er dog ikke kun et madmarked men også et eventområde og en legeplads for kreative iværksættere. Hele herligheden – boder, stader, værksteder, chillout og scener – er fordelt på i alt 10.000 kvadratmeter ved kajkanten.

Olietønder og vertikal karsefarm

Boderne på Reffen er – i bedste tidstypiske københavnske madmarkedstil – lavet af gamle skibscontainere og er kreativt udsmykket i hvert deres tema. Der hænger hvidløgsranker hos italienske La Baracca, afrikanske masker hos Baobab, farverige pailletfigurer og papirklip hos Tacopop, potteplanter hos Gro og et surfboard på Tropical Shave Ice-boden.

Q8-olietønder står rundt omkring og gør det ud for skraldespande og bordben til de høje borde. Nogle af bænkene er lavet af stablede ølkasser, og ovenover får de spisende lidt skygge fra en udspændt sejldug.

I den ene ende af Markedspladsen er madboderne blandet med kreative stader og værksteder med produktion, udstilling og salg. Man kan blandt andet købe vegansk sæbe eller en Reffen-t-shirt. I en ikke-mandsopdækket container kan man stikke hovedet ind ad et hul og se en vertikal, open-source karsefarm.

Ved siden af Madmarkedet ligger Minefeltet, som er et 5.000 m2 udendørs chillout-areal med liggestole, udsyn til vandet og scener til events.

Den tredje del af Reffen, Maskinværkstedet, er en 1.000 m2 stor hal, der skal indrettes med køkkener og 1.150 siddepladser. Maskinværkstedet åbner efter planen i 2019.

Festivalstemning med havneudsigt

Ved indgangen til madboderne står en muskuløs og solbrun mand iklædt et læderforklæde og skærer and i skiver med dramatiske armbevægelser til hektisk musik. Hans makker gestikulerer og smiler til de folk, der er stoppet op og tager billeder.

Nede omkring værkstederne får Magasinet KBH en uventet highfive fra en mand, som introducerer sig som model, fotograf og DJ, baseret i Stockholm og Berlin. Adspurgt om, hvordan han har fundet frem til Reffen, ser han himmelfalden ud og svarer: ”Everybody’s talking about it!”

Reffen er – ganske som lovet – både større og vildere end Papirøen. Med de 10.000 støvede kvadratmeter og råt inventar og den lidt løsslupne stemning føles det nærmest som at være på festival.

Afstanden derud vil måske afskrække nogle, men indtil videre ser der ikke ud til at være problemer med at fylde det kæmpestore areal op med både københavnere og turister, også godt hjulpet i gang af den varmeste maj måned i mands minde.

Den solskinsdag Magasinet KBH kommer forbi, er der en tyk rand af mennesker, der sidder og ligger langs kajkanten og iagttager den lystige trafik af forskellige fartøjer i havnen. Et tomasters sejlskib glider dekorativt forbi og passerer en havnerundfart, en havnebus og en kæmpestor lystyacht, som ligger for kaj ved Langelinje.

Et årti at løbe på

Reffens ekstremt populære forgænger på Papirøen var fra begyndelsen på lånt tid – nemlig fire år. Lejekontrakten for Reffen lyder derimod på 10 år.

Det afsides Refshaleøen føles allerede som forvandlet med de mange besøgende til det nye marked og til bryggeriet Mikkellers store barhal Baghaven, som ligger lige ved siden af. De første studerende er desuden flyttet ind i nabolaget i ungdomsbolig-containerbyen CPH Village, og i august bliver øen atter fuld af festivalgæster til Haven Festival.

På vej tilbage mod byen, på voldanlægget mod Christiania, er det nye Noma åbnet i sit ombyggede søminedepot, og så er det fra efteråret, at man ifølge planen kan stå på ski på taget af Amager Bakke.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling