pixel

Reservatet alle tror, de kender

Ny bog om Hellerup kigger ind i den mytiske velhaver-ghetto.

kbh magasin

Fakta

'Hellerup - Historier fra Reservatet'

En bog af Pernille Stensgaard og Markus Bernsen med fotografier af Tine Harden.

Gads Forlag
234 sider, vejl. pris 349,-

Tag et online smugkig via dette link

Ingen af Hovedstadens bydele kan samtidig fascinere og få fordommene frem som den lille, velhavende klump land i den nordligste udkant af København: Hellerup.

Med den nye bybog 'Hellerup - Historier fra Reservatet' vil journalisterne Pernille Stensgaard og Markus Bernsen besvare den undren, som de selv formulerer således:

”På strandvejen bliver vi alle lutter spørgsmål, hvert øjeblik standser vi, ikke så meget for at betragte naturens skønheder som for at få svar på spørgsmålet: Hvem bor her? Et spørgsmål fyldt af beundring og misundelse.”

Med assistance fra fotograf Tine Harden tegner forfatterne et portræt af Hellerup gennem essays og billeder af bydelen og dens beboere. Hvem hopper i vandet fra en af de private badebroer, hvem svinger ketsjeren på en af de mange tennisbaner, og hvem kigger ud over Øresund gennem et vindue i en af de store villaer?

hellerupbog_4.jpg

Fascination i dåbsgave

Hellerup blev grundlagt af rige landliggere for et par hundrede år siden, og helt fra begyndelsen har bydelen vakt fascination. En fascination af det luksuriøse og glamourøse overklasse-liv.

Hellerup er også blevet brugt til at fortælle moralske historier om de riges skruppelløse omgang med penge, og mange har derfor et negativt billede af folk fra whiskybæltet – og i særdeleshed Hellerup, som pressen og tv-serier har gjort til det mest kendte symbol på velstand.

Myterne om landets materialistiske, koldhjertede, selvglade og fornemme overklasse lever i bedste velgående, selvom om vi i bund og grund ikke ved særlig meget om den. Og ifølge 'Hellerup - Historier fra Reservatet' er meget af det, vi tror, vi ved, forkert. I Hellerup arbejder kvinderne lige så meget som mændene, og der bor ikke længere udelukkende højreorienterede – den kreative klasse er flyttet ind. Snobberne Fritz og Poul fra satireserien 'Rytteriet' er en uddøende race. Og dog.

En pointe i bogen er, at de mange historier om Hellerup fostrer en særlig selvforståelse hos beboerne. Det tager tid for tilflyttere at lære de mange uskrevne regler, men det skal man for at passe ind i Reservatet. Og så er det jo heller ikke alle steder, at man får den idé at få en elefant med til en børnefødselsdag – men i Hellerup kan det ske.

hellerupbog_3.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling