pixel

Her er Novo Nordisks planer i Tuborg Havn

Novo Nordisk Fonden planlægger et nyt kontordomicil i Tuborg Havn, som ikke rigtig ligner noget andet på disse kanter.

tuborg havn, kontor, novo nordisk

Det går ret godt for Novo Nordisk for tiden, hvis aktiekurs nærmest dagligt sætter nye rekorder.  

De gode tider afspejler sig også på byggefronten, hvor medicinalgiganten vil investere 42 mia kr. i en ny fabrik i Kalundborg og yderligere et gigantbyggeri i Odense, der vil tage op mod 11 år at gennemføre.

Og byggeplanerne stopper ikke her.

I det sydlige Tuborg Havn — lige på kommunegrænsen mellem Gentofte og København — er fonden bag medicinalgiganten nemlig i fuld færd med at planlægge opførelsen af et nyt, dansk hovedkontor. 

Grunden, der ligger lige ved siden af Svanemøllen Strand, var egentlig reserveret til flere dyre lejligheder i forlængelse af de tre Kysthuse på Tuborg Strandeng, der allerede er opført herude.

Men da lysten til at købe luksuslejligheder med priser på over 30 millioner kroner ikke er helt så stor, som den har været, var Novo Nordisk Fonden hurtige til at erhverve den sidste, ubebyggede grund i området af Danica Ejendomme.  

Boligplanerne er altså blevet til kontorplaner, og det har gjort en ny lokalplan nødvendig. Den er nu på trapperne, men allerede her kan Magasinet KBH løfte sløret for, hvordan det nye kontordomicil kommer til at se ud.

Lavt, men bredt

Novo Nordisk Fondens nye domicil er tegnet af Lundgaard & Tranberg, der står bag flere af Københavns mest anerkendte nyere byggerier som Axel Towers, Skuespilhuset, Tietgenkollegiet og SEB's kontorer mellem Hovedbanegården og Inderhavnen. 

I Tuborg Havn har de skabt et kontorhus, der hverken ligner et kontorhus eller ret meget andet i det strømlinede kvarter, der overvejende er karakteriseret af stål, glas og hvidpolerede flader.

Lange, horisontale linjer karakteriserer byggeriet, der ikke er voldsomt højt, men til gengæld breder sig godt ud i stueetagen for siden at indsnævre sig på de højere etagedæk. Hver etage får et synligt tagudhæng, og øverst bliver der plads til både taghaver og grønne tage.

Facaden er p.t. tænkt som overvejende at blive træ- eller skiferklædt og kan ved første øjekast ligne en blanding af en vikingeborg og et pakhus fra århundredeskiftet. Man kan måske spore nogle formmæssige lighedstegn med det netop offentliggjorte museum til vikingeskibe i Roskilde — også af Lundgaard & Tranberg.  

Tanken bag den horisontale udformning er dog at lade byggeriet falde naturligt ind mellem den store himmel, havet og et nyt strandeng-landskab, der skal sikre udsigten til Øresund — og at skabe en glidende overgang til de eksisterende 'kysthuse' ved siden af. Landskabet vil rejse sig i mindre højdedrag på midten og flader ud ned mod vandet.

Ankomsten til det nye hovedkvarter vil primært ske ved områdets sydlige rundkørsel, hvor huset vil nå sin maksimale højde. Her skal et nyt, grønt byrum skabe overgang fra den tættere bebyggede del af Tuborg Havn til resten af kystlandskabet.

Reduceret højde efter naboklager

Ifølge Novo Nordisk Fonden er ambitionen at skabe et klimabevidst hovedkontor, der viser vejen mod fremtidens arbejdsplads.

Det kommer angiveligt til udtryk i byggeriets lave CO2-udledning i opførelsen, et sundt indeklima, et lavt energiforbrug og — som allerede nævnt — dets forsøg på naturlig indarbejdning i landskabet.

Uagtet de gode takter måtte Gentofte Kommune dog revidere projektet efter en indledende borgerhøring i november.

Beboerne i området var blandt andet utilfredse med højden på byggeriet, som de frygtede ville gå ud over kigget over vandet fra flere lejligheder.

Siden da har Lundgaard & Tranberg derfor tilpasset det en anelse. Afstanden til nærmeste byggeri i Tuborg Havn er blevet rykket fra 35 til 45 meter, mens et byggefelt mod Philip Heymans Allé er flyttet 12 meter mod øst.

Derudover er husets maksimalt tilladte bygningshøjde reduceret betydeligt: fra 30 til 21 meter.

Om flere ændringer kommer til, når projektet i løbet af året kommer i offentlig høring, bliver vi klogere på inden længe.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

northernlad

Bare der ikke kommer flere af disse vanvittige luksusboligklodser...

Hvis det øvrige areal forbliver mere åbent, ville det være meget dejligt.
Jakob Mortensen
Det er vist det man kalder provins-arkitektur. Det er godt nok gået ned ad bakke for Lundgaard & Tranberg.
dome_4051 Jakob Mortensen
Så du foretrækker de dér firkantede kasser af glas og stål der bliver klasket op alle steder?
dome_4051
Hvor er det skønt, at der tænkes i nye baner, når der bygges nyt. Skønt for øjet!

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling