pixel

Rundetårn er frisket op og gyldent

Nu kan man igen ved selvsyn konstatere, hvor gammelt Rundetårn er — og gå igennem en opfrisket portal.

rundetårn indgang tavler

Historien om byens skiftende form og funktion handler ikke kun om høje kraner over nye udviklingsområder — eller om gentænkning af bilens rolle i storbyen i det 21. århundrede.

Nogen gange er det de helt små ting, der kan gøre en forskel i bybilledet.

Et af hovedstadens allermest ikoniske bygningsværker — Rundetårn — har lige siden sin færdiggørelse i 1642 båret på sin egen dåbsattest i form af to bygningstavler ved siden af indgangen.

Det er dog nok de færreste, der er stoppet op for at læse, hvornår tårnets grundsten egentlig blev lagt. For i praksis har det næsten været umuligt at læse, hvad der egentlig stod på de gamle, forvitrede tavler — hærgede af vind og vejr, som de var. 

I foråret blev tavlerne dog skiftet ud, og tirsdag den 21. september klokken 14-16 vil de officielt blive indviet. 

En tirsdag for 384 år siden

De nye tavler er naturligvis hugget ud i hånden og er minutiøse rekonstruktioner af de gamle.

Samtidig med opsættelsen af tavlerne er hele Rundetårns indgangsparti blevet rengjort og pudset, så det er et noget friskere tårn, man i dag går forbi på Købmagergade — og et mere gyldent.

På de gamle tavler fandt man mikroskopiske rester af forgyldning, og derfor er de nye tavlers indskrift udstyret med bladguld af den bedste kvalitet. Fortiden er kommet tilbage til nutiden.

Tavlerne afslører nu for alle, at Christian IV selv kom forbi for at sætte gang i byggeriet en sommer-tirsdag for 384 år siden — måske fra lysthuset Rosenborg kun 500 meter væk, som var blevet færdigt 30 år tidligere.  

Nu kan man nemlig tydeligt læse blandt andet at: 

"[Christian IV] har grundlagt og helliget Gud den så almægtiges ære, da han med egen hånd lagde første sten til denne kongelige bygning 7. juli i Jesu Kristi år 1637."

Og ja, den 7. juli 1637 var en tirsdag.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Axel Towers kunne have været 147 meter høje og 'X-ing' eller 'twisting'. I ny serie om det København, der aldrig blev, ser vi på Axeltorv.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling