pixel

Pauseliv på Vesterbro

Interview: Ny københavnerfilm er opkaldt efter Kbh V-spottet Sort Kaffe & Vinyl.

kbh magasin

Fakta

Jesper Bernt
Født 1970, cand.mag. i Litteraturvidenskab og går i øjeblikket på Den Danske Filmskoles Master Class på Manuskriptlinien.

Debuterede som forfatter i 2007 med ’Westend’ (m. Jeff Matthews), og i 2008 udkom ’Checkpoint Charlie’.

Manuskriptforfatter på den satiriske juleserie ’H*A*S*H’, der i 2009 blev censureret af DR, men i 2010 blev udsendt på nettet og DVD.

Har tidligere skrevet, instrueret og klippet kortfilm, dokumentarfilm, musikvideoer, tv-serier og radiodramatik.

Nu aktuel med filmen ’Sort Kaffe & Vinyl’.

'Sort Kaffe & Vinyl' – The Movie
Fakta

'Sort Kaffe & Vinyl' – The Movie

Skrevet og instrueret af Jesper Bernt.

Medvirkende: Jens Andersen, Frank Thiel, Mia Jexen, Patricia Schumann, Signe Vaupel og Torben Zeller.

Humoristisk drama, 57 minutter langt, sort/hvid med animationselementer.

Med soundtrack af Anders Mathiasen (Murder).

Udkommer direkte på kombineret dvd/cd 23. april.

Handling: Vennerne og ekskæresterne er rykket videre med børn, karriere og andre faste rammer, imens Jacob holder fast i sin ’jeg kan gøre hvad jeg vil’-tilværelse på Vesterbro.
Men han er sumpet fast i sit musikprojekt med tilhørende Nescafe og tunge hørebøffer.
Hans enspændertrip sættes på kanten, da hans eneste tilbageværende ven Søren flytter ind efter et brud med kæresten. Pludselig vælter det ind med gæster, Jacobs 40 års fødselsdag skal fejres, og måske sker der noget på den lokale kaffebar, Sort Kaffe & Vinyl.

Se smagsprøver på filmens site

Sort Kaffe & Vinyl – The Kaffebar
Fakta

Sort Kaffe & Vinyl – The Kaffebar

Skydebanegade 4, Kbh V

Leveringsdygtige i morgenmad, kaffe og vinylplader – se mere i mKBH's guides til kaffebarer og vinylbutikker.

Fakta

VIND DIN EGEN DVD

mKBH udlodder 5 x 'Sort Kaffe & Vinyl' på kombineret dvd/cd til læserne.

Det er filmens musik af Anders Mathiasen (Murder), der er med på cd'en.

Klik her for at deltage i konkurrencen

Bønnekværn og damptud. Hele højrevæggen fyldt med vinylplader. Kaffearomaen fylder det lille rum og forener sig med vinylens knitrende kontrabas. Lukker resten af verden ude. Indtil pickuppen kører fast i samme rille, kaffegrumset størkner i bunden af koppen, og gæsterne bliver for højrøstede.

Den kombinerede kaffebar og pladebutik Sort Kaffe & Vinyl er et ægte Vesterbro-spot, og der er en åbenlys symbolik i, at netop det sted lægger navn til Jesper Bernts nye film om Vesterbro-musikeren Jacob, hvis liv har ramt enspænderrillen og Nescafe-hullet.

”Jacob er en symbiose af rigtig mange karakterer, jeg har mødt her på Vesterbro, inklusiv mig selv. Den moderne fucked up mand, der har svært ved at blive voksen og flygter ind i sig selv ved mødet med for mange valg og konfrontationer omkring faste normer og rammer,” fortæller Jesper Bernt om hovedpersonen i 'Sort Kaffe & Vinyl' – the movie.

”Ud fra mange folks definitioner er Jacob en taber, men sådan ser han jo ikke sig selv. Overhovedet ikke. For hvem skal definere hvem, der er tabere? Jeg forstår det simpelthen ikke. Selvfølgelig har vi alle vores mening om, hvordan vi vil leve vores liv, men jeg fatter ikke, hvordan man kan stille sig til dommer overfor andre, der vælger en anden livsform og andre værdier? Det elsker jeg allermest ved Vesterbro: Der er plads til alle.”

sort-kaffe-vinyl_4.jpgsort-kaffe-vinyl_3.jpg

Clashet skaber historier

41-årige Bernt er født i København, men opvokset i Jylland og på Fyn. Han flyttede til København som voksen og følte sig hurtigt 'hjemme' på Vesterbro, hvor han nu har boet omkring 12 år. Byrenoveringen var godt i gang, da han kom til Vesterbro, og det evigt forandrende gadebillede passer godt til kunstnersjælen:

”Det er fedt med de her clash mellem det gamle og det trendy - brune værthuse, nye steder som Karrierebar og Halmtorvet med modeuge, Distortion og så videre. Her er et godt miljø, hvor historier opstår ud af ingenting. Sjovt med den der navnløse cafe på Enghave Plads, der pludselig er vildt populær efter 3 dage. Der er 20 frisører på Istedgade, hvem fanden er det de klipper, alle de frisører? Der er en økologisk bager ved siden af et sted, der laver mad til hjemløse, som en helt selvfølgelig ting. Det skaber historier. Og Toves Galleri (indkøbsarkade, red.), en indendørs stenørken. Hvad sker der, hvem gider komme der? Det lort må de gerne rive ned for min skyld."

sort-kaffe-vinyl_5.jpgsort-kaffe-vinyl_1.jpg

Turéll og Jarmusch

Som forfatter og instruktør er Jesper Bernt naturligt inspireret af sit brokvarter, og listerne over favoritter og inspirationskilder fra filmens, litteraturens og musikkens verden er lange. Så spørger man om en ønskeliste af kunstnere, der ku’ give deres bud på et Vesterbro-portræt, er det selvfølgelig svært at vælge:

”Når det lykkes for nogen at beskrive en lokalitet, er det virkelig stærkt. Det beundrer jeg virkelig og er meget inspireret af. Den ultimative Vesterbro-poet er jo Dan Turèll, det kan man ikke gøre igen, det var en tid. Jeg har jo mine helte, Charles Bukowski og John Fante for eksempel, men Dostojevskij ku’ sikkert også skrive en fantastisk bog om Vesterbro. Musikmæssigt ville det da være herligt hvis Murder (filmens komponist Anders Mathiasens band) en dag ville lave et dansksproget album om Vesterbro. Filminstruktør er sværere. Rent stilistisk er min film jo klart inspireret af Jim Jarmuschs’ film, og hans blik på New York er spændende. Hans filmiske ånd ville nok passe godt til Vesterbro.”

sort-kaffe-vinyl_2.jpgsort-kaffe-vinyl_6.jpg

Indtil det rigtige liv begynder

Man kan sagtens forestille sig Bukowski blende ind i mængden af skæve eksistenser på Cafe Navnløs og Jarmusch udforske kunstnertyper på Bang & Jensen. Hverdagens små helte, som Bernt også elsker:

”På mange måder hepper jeg jo på Jacob fra filmen og de andre små helte i hverdagen. Jeg har indimellem tænkt, at mit liv måske ikke er, som jeg havde forestillet mig, men at det kommer, at det rigtige liv starter lige om lidt, det her er bare ligesom et pauseliv. Det der med forestillingen om det rigtige liv kommer vel fra aviser, film og kendte folk, som har skabt et ikonliv, alle vil have. Alt det man stiller op på sin imaginære kaminhylde, imens man venter på at det rigtige begynder. Sådan er det med Jacob, han skal bare lige have det her med musikken færdigt, så kan han bevæge sig ud i verden. Og så fortsætter hans enspænderliv ligesom bare. Om man så faktisk kommer videre, ja der spiller ydre faktorer og andre mennesker ofte ind, men i sidste instans er det altid en selv, der må tage beslutningen og de første skridt.”

’Sort Kaffe & Vinyl’ har gallapremiere 21. april på filmfestivalen CPH PIX, efterfulgt af koncert med filmens komponist Anders Mathiasen og hans nye band Vessel.

Filmen udkommer direkte på kombineret dvd/cd 23. april. Vind dit eget eksemplar ved at klikke her

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling