pixel

Spis Amager

Guide: Her er 7 gode bidder af Lorteøen, der vil få dig til at kalde den noget andet.

kbh magasin

Man kalder den Lorteøen. Den beskyldes for at være fyldt med fiskefileter og grillbarer – og det passer. Men kendere ved, at København Syd kan byde på meget mere end bøfsandwich og bodegaer, hvor malingen er ved at krakelere.

Amager er charmerende, nede på jorden og har så mange små gastronomiske gemmesteder, lurvede barer med flaskefoder og hyggelige caféer med skoldhed kaffe, at det er svært at vende den ryggen, når man først er blevet besnæret.

Her er magKBH's favoritter.byens_bogcafe3_.jpg

Bøger, kaffe og en smule magi

HVAD Byens Bogcafe

HVOR Sejlhuset, Edvard Thomsens Vej 47 (Ørestad)

HVORFOR Byens Bogcafe er den ubestridt bedste bogcafe på Amager. Cafeen er ejet af Byens Forlag, og det er da også forlagets medarbejdere, der står for både kaffe og mad. Nu vi har nævnt maden, er der ingen grund til at holde hemmeligt, at Byens Bogcafe har øens bedste morgenmadstallerken, fyldt med hjemmelavet brød og gode varer.

Her er plads til at læse, til at sidde for sig selv og til at være eftertænksom. På hverdagsformiddage kan der dog være overtaget af mødregrupper, for her er også et legehjørne til børnene, hvis det skulle være tiltrængt.

Der er også arbejdsborde til de travle, og i midten af det store lokale er en stand med forlagets bøger. Søndage er helliget lokale forfattere på besøg for at snakke om en nyudgivet roman.

Med andre ord: Hvis denne skribent selv var et hus, ville hun kæmpe sig op fra jorden, rette sin betonben i retning af Byens Bogcafe og placere sig lige ved siden af, bare for altid at være i nærheden af dette altid behagelige og en smule magiske sted.

kaffebaren_paa_amager2_.jpg

Når humøret skal omvendes

HVAD Kaffebaren på Amager

HVOR Æblestien 2 (Amagerbro)

HVORFOR Amager er, om ikke andet, kendt for én ting: Øens venskabelige stemning. Kaffebaren på Amager (det hedder den altså) beviser denne tese igen og igen.

At være herinde er simpelthen som at være på den lokale bodega, bortset fra at klientellet er en smule anderledes, og at der bliver serveret kaffe i stedet for fad. Her kan man sidde på stole, ved vinduet, ved det store træbord udenfor og ja, man kan sikkert også sidde på gulvet, hvis det er dét, man har lyst til. For Kaffebaren på Amager er et sted for alle.

Altid kan man få sig en lille snak med baristaen Nynne, der kan finde på at give en sang med sit band i kælderen, eller man kan klappe hundene, der nysgerrigt kommer ind med deres ejere, mens nabobørnene gør store øjne af de søde dyr.

Det er her nabolaget hører til, og hvis man er i dårligt humør, når man træder ind af døren, er det med garanti ændret, når man træder ud igen.

flyvergrillen3_.jpg

Klassisk kitsch med fritter

HVAD Flyvergrillen

HVOR Amager Landevej 290 (Kastrup)

HVORFOR Det er umuligt ikke at elske Flyvergrillen. Grillbaren, der har ligget ved lufthavnen siden 1972, er blevet et legendarisk sted for både lokale og besøgende langvejs fra. Det er ikke svært at gætte sig til hvorfor.

Udenfor står en hærget and for børnene at ride på, og i mellemgangen er lidt spillemaskiner med blinkende neonlys. Allerede her kan man fornemme dunsten af grillmad, og når døren først bliver åbnet til Flyvergrillen, kan man mærke, hvordan humøret springer en oktav eller to opad.

Forhutlede arbejdere, kernefamilier og hipsters på ironisk sightseeing. De er her alle sammen for at få en omgang bøfsandwich med en Jolly Cola hos madammerne bag disken. På væggen er der oversigtstegninger af lufthavnsområdet og der er små plasticfly bag glas. Det hedder jo ikke Flyvergrillen for ingenting.

Hovednummeret er selvfølgelig, at du kan stå på afsatsen udenfor og se flyene lette, mens børnene leger i den let slidte legeplads nedenfor.

ismageriet2_.jpg

Iscreme a la Amager

HVAD Ismageriet

HVOR Kongelundsvej 116 (Sundbyvester)

HVORFOR Graderne er ved at overstige de 25, og man sidder og er ved at afgå ved døden af varme. Hvad gør man? Svaret er selvsagt: Man tager hen på Ismageriet, det ikoniske sted på Amager, som amarkanerne gerne vil holde for sig selv.

I mange år levede Ismageriet en stille tilværelse som stedet, hvor trængende altid kunne tage hen, når de skulle køles en smule ned. Efterhånden begyndte folk dog at tale over sig og nu er det en af de værst holdte hemmeligheder i nabolaget.

Ismageriet kunne sagtens ligne et ganske almindeligt sted, men indenfor serveres der is, som få (hvis nogen) laver bedre i byen. Måske er det fordi, at al deres is bliver lavet på økologisk mælk.

Børn står og tripper og venter på deres tur, mens deres forældre prøver at lade være. Noget, der ikke altid lykkedes. Om vinteren er der også åbent for de kaffetrængende, hvilket tydeligt kan ses på de mange gående i en radius af 1 kilometer med en kaffekop i hånden. Og is, det kan også sagtens fås på de kolde dage.

sundby_sejl_.jpg

Folkets gourmetkøkken

HVAD Sundby Sejl

HVOR Amager Strandvej 15 (Amager Strandpark)

HVORFOR På Sundby Sejl hersker en venlig og jovial stemning. Indenfor ligner det næsten en folkehal, hvor der er sat nogle borde op med et par blomster og almindelige træstole. For at få sin mad skal man stå i kø og give bestilling til ekspedienten og så ellers sætte sig tilbage til sit bord med en lille maskine, der ringer, når maden er klar.

Indtil videre lyder det måske mere som et cafeteria end en restaurant, men her kommer overraskelsen. Maden og anretningen af samme ser ud som noget, man kunne få på en Michelin-restaurant og smager næsten ligesådan. Pludselig er alle mindelser om en folkehal væk og tilbage er en smag fra et køkken, der er i absolut topklasse.

Selvfølgelig er Sundby Sejl propfyldt hver aften, for hvem kan stå for dette miks af folkelighed og fabelagtig mad? Søndag er der for resten buffet, hvor man kan vælge mellem en enkelt eller tre serveringer af kød. I tilfælde af at du ikke er sulten nok til at spise hele restauranten, skal du kun vælge den ene servering; det er vanvittigt, hvor meget kød der kan være på sådan en enkelt tallerken!

blink2_.jpg

Dit andet hjem i Dragør

HVAD Blink

HVOR Strandlinien 11 (Dragør)

HVORFOR Blink er stedet, hvor man gemmer sig, når der er mørkt og blæsende udenfor. Ved juletid bliver du overvældet af duften af gløgg, når døren til cafeen åbnes, og om sommeren kan du nyde havluften, der lufter dig igennem fra Dragørs havn.

Blink er uden tvivl det varmeste og hjemligste sted i Dragør. Det er også det mindst prætentiøse. Indenfor pryder filmplakater væggene. Olsen-banden deler plads med store Hollywood blockbustere fra 90’erne, og stearinlys er en del af den hyggelige belysning.

Klientellet er ganske eklektisk og består af både gamle damer, små børn, forretningsfolk og piger som undertegnede, der bruger Blink til at falde tilbage i sofaen og læse et par sider i en gammel bog.

Selvom Blink måske ikke har fået helt styr på baggrundsmusikken endnu – radioen kører sommetider i stedet for noget lidt mere atmosfærisk – er det yderst sjældent, at Blink ikke opfylder alle de krav, der stilles til et sted, hvor man kan trække vejret ind, ud og bare slappe fuldstændigt af.

jaguaren_.jpg

Håndbajer uden pis

HVAD Jaguaren

HVOR Holmbladsgade 12 (Amagerbro)

HVORFOR En guide til Amager er ikke komplet uden øens bedste – og måske for nogen mest skræmmende – bodega: Jaguaren.

De nikotingule vægge har set mange glas og flasker blive langet over disken, og selvom der som oftest sidder stamkunder ved baren og kigger undersøgende på eventuelt nyankomne, er Jaguaren et sted, hvor alle er velkomne. Gamle mænd bliver mere og mere visne i krogene, mens de yngre gæster stadig undrer sig over, hvorfor de endte her. Og hvorfor de egentlig elsker det.

På Jaguaren kan man med andre ord købe håndbajere, og håndbajere er, hvad man får. Hverken mere eller mindre. De prætentiøse bestillinger kan du godt lade blive derhjemme, for her er der ikke tid til den slags pjat!

Jaguaren er og bliver ægte Amager, og selvom Holmbladsgade måske ændrer sig, vil denne bodega heldigvis altid være den samme.

Mest læste

relaterede
artikler

Christiansborg har åbnet byens højeste tårn for alle med lyst til sublim københavnerudsigt og nyklassisk dansk mad.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling