pixel

Næsten 500 studieboliger klar på Amager

Nyt byggeri ved Københavns Universitet skal lette presset på det SU-venlige boligmarked.

studieboliger, kollegier, njalsgade

Studieboliger målrettet unge studerende er en mangelvare i byen. Men heldigvis er det også den britiske boligudvikler Nidos specialitet.

Denne uge kom turen til Danmark, der som det femte europæiske land nu kan indvie et såkaldt 'Nido-hus' — på Njalsgade ved Islands Brygge.

Den seks-etagers karrébebyggelse med facade i røde mursten gør ikke det store væsen af sig rent arkitektonisk, men indvendigt skulle alt gerne være toptunet den moderne studerendes livsstil. 

Hver af de i alt 443 boliger har eget badeværelse og hvad Nido beskriver som et te-køkken — og værelserne er på forhånd udstyret med de mest nødvendige møbler som seng, bord og klædeskab. Dét skal gøre det let for f.eks. udenlandske studerende at flytte ind med kort varsel. 

Kollegie-kvarter

Fællesskabet står centralt i Nidos lejemål. De kommende beboere får læserum, træningscenter og tagterrasse inkluderet i huslejen, og skal man være fin på den, kan man invitere sine gæster på middag i private dining rooms.

Og lidt fin på den skal man måske være, for med en husleje på 6.500 kroner for de mindste lejligheder er det nok ikke alle, der vil kalde prisen direkte SU-venlig.

Er man så heldig at gå på Københavns Universitets Søndre Campus eller IT-Universitet kan man omvendt glæde sig over, at alt ligger et stenkast derfra — og studerer man længere væk i byen, kan det meste indhentes på en frisk cykel- eller metrotur, som også starter lige ved døren.

I det hele taget er campusområdet omkring Universitetet forståeligt nok blevet lidt af et kollegie-kvarter.

Mest berømt er nok det Lundgaard og Tranberg-tegnede Tietgen Kollegiet mod DR Byen, men også Bikuben Kollegium og det nyligt åbnede CPH Village-projekt ved siden af Nidos nye hus sikrer studerende tag over hovedet i det nordlige Ørestad.

Svindel-anklaget nabo

Knap så pæne ting er der at sige om Nidos andet nabohus.

Her står det skandaleramte Njals Tårn nemlig endnu som et tomt, ufærdigt betonhøjhus uden videre fremtidsplaner.

Som ét af planlagt to højhuse i udviklingskvarteret Bryggens Bastion nord for Ørestad var arbejdet på det 86 meter høje byggeri meget fremskredent, før anklager om byggesjusk, dokumentfalsk og svindel i 2020 satte en brat stopper for hele byggeriet. Og kranerne står stadig stille, mens Bach Gruppen — der står bag opførelsen af tårnet — arbejder på, hvad der nu skal ske med byggeriet.

Firmaet blev i 2020 politianmeldt for byggesjusk, og i 2021 annullerede køberen — den svenske investor Heimstaden — købsaftalen med Bach Gruppen, der derfor står uden en køber til højhuset.   

Bach Gruppen har dog i år meldt ud, at man vil fortsætte byggeriet, men arbejdet er standset af Københavns Kommune, indtil Bach Gruppen kan godtgøre, at man kan løse problemerne med bl.a. brug af for svag beton i fundamentet. 

Mens Njals Tårn gik i stå, er store dele af resten af Bryggens Bastion i mellemtiden færddiggjort.

Når hele kvarteret står klart, vil i alt otte grønne karréer — hvoraf Nidos studieboliger er den ene — og (måske) to højhuse på 86 og 99 meter pryde den store grund mellem Njalsgade og Amager Fælledvej.

Det er tegnestuen Arkitema, der har stået for Nido-husets streger, mens interiøret er lavet af britiske 'A Designer at Heart' og udpræget inspireret af nordisk møbel- og indretningsdesign.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Gerda Bredvig

SU-venligt boligmarked?

Lette presset på?
Thomas HERVE
Hvad er tidsplanen til de fire sidste karre og parken?

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling