pixel

Nyt liv til historiske Novo-bygninger på Frederiksberg

Novo Nordisks, delvist Arne Jacobsen-tegnede, tidligere hovedkvarter ved Nordre Fasanvej skal renoveres og tilbygges.

Novo visualisering

Ude i grænselandet mellem Frederiksberg og Nørrebro ligger et vigtigt stykke dansk industrihistorie og gemmer sig lidt i et hjørne mellem S-togslinje F og Bispeengbuen.

Det var her, i en tidligere mejeribygning, at Novo Terapeutisk Laboratorium efter sin spæde begyndelse i en kælder på Fuglebakkevej i 1932 flyttede ind for at få mere plads til at producere insulin. 

I 1934 påbegyndte Novo så byggeriet af en ny fabriksbygning ud til Nordre Fasanvej, der var tegnet af virksomhedens senere husarkitekt, Arne Jacobsen — en bygning, der hele to gange blev præmieret af Frederiksberg Kommune.

Næsten 90 år senere er Novo Nordisk Danmarks mest værdifulde børsnoterede selskab, men de historiske bygninger ligger der stadig. En del af dem har dog ligget ubenyttet hen i en årrække og er med tiden blevet temmelig nedslidt.

Men nu skal Novos gamle revir igen summe af liv. Byggeselskab Mogens de Linde er bygherre på et kommende renoverings- og tilbygningsprojekt, der skal omdanne det historiske industrikompleks til moderne kontor- og laboratoriefaciliteter under navnet Bio Innovation Institute. Gjøde og Partnere Arkitekter har slået stregerne til projektets nybyggeri, mens Elgaard Architecture står bag bevaringsplanen.

To af kompleksets bygninger er udpeget som bevaringsværdige: Den gamle mejeribygning fra 1914 og naturligvis Arne Jacobsens tre sammenhængende bygninger med det karakteristiske runde hjørne ved hovedindgangen, det glasklædte trappetårn, de rene hvide flader og kobbertaget.

Området åbnes op

Den lave, mellemste del af mejeribygningen er i så dårlig stand, at den vil blive revet ned og erstattet med en én etage højere bygning i samme stil.

Arne Jacobsen-bygningerne gennemrenoveres, men kommer udadtil til at fremstå næsten som i dag. De åbnes dog mere op ud mod gaden med større vinduespartier i stueniveau, mens den høje kontorbygning i bagerste ende af området får tilføjet en tagpavillon.

Ud mod hjørnet af Nordre Fasanvej og Hillerødgade er området i dag spærret af med en høj mur. Den skal fjernes, og der skal etableres beplantning og cykelparkering på det åbne område foran bygningerne. 

Samtidig vil den bombastiske skorsten, transformerstationen og kølehuset i denne del af området blive revet ned, så det nuværende meget industrielle udtryk bliver nedtonet. En stribe yderligere småbygninger i området vil også blive revet ned.

Den største forandring vil dog finde sted inde i kompleksets gårdområde, fjernt fra udenforståendes nysgerrige blikke. Her vil Novo opføre en stor indre atriumgård, der binder de eksisterende bygninger sammen og skaber et nyt centralt samlingssted i komplekset. På taget af atriummet etableres desuden en stor tagterrasse.

Indenfor finder man stadig rum med velbevarede originale interiører fra Arne Jacobsens hånd. Disse vil blive bevaret efter renoveringen sammen med detaljer som dørgreb, synlige søjler og bjælker, skiltning og så videre. Den originale hovedindgang bliver også bevaret.

I alt vil projektet udvide det tidligere Novo-kompleks med 1.200-1.300 m2 etageareal. Hele projektet forventes at være afsluttet i 2024.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling