pixel

Byret siger nej til mere hjørne på Tivoli

Tivoli har tabt vigtig sag om at få lov til at færdiggøre Tivoli Hjørnet på Vesterbrogade.

Tivoli hjørnet Vesterbrogade

Sidste år blev Tivoli Hjørnet hædret med en af arkitekturverdenens mere fornemme priser.

Bygningen på hjørnet af Vesterbrogade og Bernstoffsgade — som i 2017 erstattede blandt andet Hard Rock Café — blev en af de otte modtagere af AIA-prisen, som uddeles af det 164 år gamle amerikanske arkitekturinstitut.

Tivoli Hjørnet er da også tegnet af amerikanske Pei Cobb Freed & Partners, som blandt andet er kendt for moderniseringen af Paris' Louvre-museum — inklusive glaspyramiden i museets gård.

Men deres danske projekt står ikke færdigt endnu. Og det ser ud til, at færdiggørelsen kan få lange udsigter.

Matchende bygning på standby

I 2015 vedtog Københavns Kommune en lokalplan, der sikrede, at forlystelsesparken kunne opføre sit nye byggeri 'Tivoli Hjørnet'.

Det skulle foregå i to faser.

Første del af byggeriet — den 105 meter lange og 6.000 kvadratmeter store bygning med food hall, hotel, restauranter, boligbutik samt sushi på taget — stod altså færdig i 2017, hvorefter anden fase skulle gå i gang:

Den lave bygning på den anden side af den gamle hovedindgang — der i dag huser en filial af den jyske restaurantkæde Hereford Beefstouw — skulle rives ned og erstattes af 1.300 kvadratmeter med en matchende, bølgende facade.

Men dét satte Cityringen en stopper for.

Udvidede begrænsninger spændte ben

Siden september 2019 har fjerde etape af Københavns metro — Cityringen — pisket rundt i dybet direkte under steak-restauranten. Og metrotunnelrøret skaber byggebegrænsninger.

Det er ikke ny viden. I forbindelse med metrobyggeriet blev der nedsat en ekspropriationskommission, og den nåede frem til, at en zone på 17 meter fra midten af metroens tunnelrør skulle holdes fri for at sikre, at nybyggeri ikke udgjorde en fare for metroen.

Men i 2018 — efter at Tivoli havde opført første del af prestigebyggeriet, men inden anden fase var gået i gang — blev begrænsningerne udvidet til 25 meter. Oven i hatten kom også et forbud mod at sætte pæle dybere end 4,9 meter og at grave dybere end 1,8 meter.

Det umuliggjorde opførslen af anden fase. Og det ville Tivoli ikke finde sig i.

Byret på metros side

Tivoli trak Metroselskabet i Københavns Byret i håbet om at få ret i, at beslutningen om ekspropriation er ugyldig og dermed få slået en streg over de skærpede byggebegrænsninger. 

Men Københavns Byret er på Metroselskabets side, skriver Ritzau.

Begrænsningerne består altså, og Tivoli er oven i købet er blevet dømt til at betale næsten en kvart million kroner til dækning af Metroselskabets advokatudgifter.

Nu ser det altså usikkert ud, om nedrivningen af steak-house og byggeri af amerikansktegnet glashus kommer til at finde sted. Tivoli har dog mulighed for at anke dommen til Østre Landsret.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling