pixel

Tredje gang, lykkens gang?

Så er der nye planer for omstridte Krøyers Plads, der har to forkastede byggeforslag i bagagen.

kbh magasin

Den efterhånden uendelige historie om Krøyers Plads er gået ind i tredje runde. Først blev stjernearkitekten Erick van Egeraats omdiskuterede tårne forkastet. Herefter var det den danske power-trio BIG, Henning Larsen og Kim Utzons fælles forslag, der blev afvist. Nu prøver grundens ejere igen med et helt nyt forslag.

Krøyers Plads år for år
Fakta

Krøyers Plads år for år

Dengang i 1800-tallet

Krøyers Plads bliver opkaldt efter skibskaptajn Hans Krøyer der i 1802 køber grunden. Indtil da havde området været en del af det gamle skibsværft Bjørns Holm.

1998
Statens nydannede boligselskab Freja Ejendomme overtager Krøyers Plads der ligger øde hen efter handelsselskabet Den Kgl. Grønlandske Handel har forladt området. Planen er at omdanne det tidligere erhvervsområde til et attraktivt bolig- og serviceområde.

Juli 2001
luftkastellet.jpg
Strandbaren Luftkastellet indtager de gamle pakskure på Krøyers Plads med 117 ton sand importeret fra Råbjerg Mile og løssluppen feststemning. Aftalen er midlertidig leje da området skal udvikles til boligbebyggelse.

Februar 2003
egeraats.jpg
Fem arkitektfirmaer bliver indbudt til en idékonkurrence for Krøyers Plads. Hollandske Erick van Egeraat vinder med sit forslag om seks bygninger i op til 55 meters højde der er tænkt som en moderne fortolkning af Christianshavns historiske tårne.

Foråret 2004
Ejendomsselskabet NCC køber Krøyers Plads af Freja Ejendomme med henblik på at opføre Egeraats projekt.

2004
Erick van Egeraats projekt starter en række af folkeprotester med debatindlæg,
underskriftsindsamling, demonstration og oprettelse af gruppen Københavnere mod Fejlplacerede Højhuse. Især de lokale er imod at der bliver bygget højt på Krøyers Plads.

September 2004
Luftkastellet lukker.

Februar 2005
Lokalplanen for Egeraats projekt bliver vedtaget i Bygge- og Teknikudvalget, og er hermed klar til at blive sendt til endelig behandling i Borgerrepræsentationen.

Marts 2005
Borgerrepræsentationen nedstemmer Egeraats projekt. En række politikere udtaler at deres beslutning skyldes den
folkelige modstand.

Juni 2005
NCC indgår samarbejde med det danske stjernetrekløver BIG, Henning Larsen Architects og Kim Utzon Arkitekter med henblik på at udvikle en ny plan for Krøyers Plads.

August 2005
NCC sælger Krøyers Plads til en af verdens største kapitalfonde, amerikanske The Carlyle Group. NCC fortsætter dog som rådgiver på projektet.

Maj 2006
kroeyers_plads6.jpg
Det danske arkitekttrekløver præsenterer
en treenighed bestående af et byggeri fra hver tegnestue.

Efteråret 2006
Byens nyligt udskiftede politikere er ikke pjattede med trekløverets forslag, og det når aldrig videre i processen. Samtidig har byens nye teknik- og miljøborgmester, Klaus Bondam, en svaghed for Egeraats gamle projekt som han bringer på banen igen. Carlyle lukker dog definitivt luften ud af den drøm.

Maj 2009
Efter lang tids tavshed udtaler Carlyle at de er i dialog med Københavns Kommune om at udvikle et nyt, mere low profile projekt til Krøyers Plads. Det tredje projekt er dermed under opsejling.

Foråret 2010
Carlyle erklærer anpartsselskabet som ejer Krøyers Plads konkurs.

Efteråret 2010
img_0652.jpg
NCC køber grunden tilbage på tvangsauktion, og indleder arbejdet med at få udarbejdet en helt ny lokalplan for området.

Efteråret 2011
Den nye startredegørelse for udviklingen af Krøyers Plads godkendes af Københavns politikere. Forslaget er udført af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, COBE og GHB Landskabsarkitekter.

I første omgang har Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg givet entreprenørkoncernen NCC grønt lys til gå videre med det nye projekt, som dermed begynder sin tur igennem det politiske maskineri. Klarer det sig helskinnet hele vejen gennem lokalplansudarbejdelse og offentlig høring, kan det blive endelig godkendt i sommeren 2012.

kroyers_plads_2011_4.jpg

Nu med borgerinddragelse

De to første projekter til den øde christianshavnerplads for enden af Strandgade blev forkastet efter voldsomme protester fra borgere. Klog af skade har NCC denne gang inddraget lokalmiljøet på Christianshavn.

Byggefirmaet har nedsat en følgegruppe af borgere og lokalforeninger, som har været inddraget i byggeriets udformning helt fra start. Ifølge NCC selv er følgegruppen positivt stemt over for det nye forslag.

”Vi har sammen med Lokaludvalget for Christianshavn gennemført tre offentlige workshops i starten af 2011, hvor byggeriet og bylivet omkring den nye Krøyers Plads blev drøftet. Borgernes input har bidraget til at kvalificere byggeriet,” siger Claus Skytte, projektudviklingschef i NCC.

kroyers_plads_2011_3.jpg

Nyfortolkning af pakhuse

Det nye forslag til Krøyers Plads er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, COBE og GHB Landskabsarkitekter, og bygningerne er en nyfortolkning af de historiske pakhuse på Christianshavn. Her skal kontorfunktioner, serviceerhverv og boliger blandes med høj vægt på bæredygtighed og energirigtighed.

I det landskabsarkitektoniske greb er der fokus på liv og aktivitet. Derfor vil områderne mellem husene bære præg af forretninger i stueetagen, adgang til havnen, mødesteder og rekreative områder.

”Vi synes, at vores forslag til nyt byggeri rammer plet i forhold til både at respektere det eksisterende Christianshavn og bidrage med et nyt arkitektonisk vartegn for området,” siger Claus Skytte.

kroyers_plads_2011_2.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum