pixel

Kuppel kupper Krøyers Plads

Et lysende drivhus kommer luksusboligerne i forkøbet på byens mest omstridte byggegrund.

kbh magasin

Der hamres og bankes på Krøyers Plads, hvor en af de længste sagaer i Københavns nyere byggehistorie skal ende med nogle ikke alt for høje boliger og kontorer. Men i første omgang er det ikke nyfortolkede pakhuse, der rejser sig. Det er en stor kuppel, der lyser i mørket.

Dome of Visions hedder træ-konstruktionen på størrelse med et treetagers hus, der i foråret inviterer indenfor til alskens aktiviteter, mens den står og lægger op til debat om fremtidens bæredygtige byggeri.

Domen på kajkanten er en midlertidig byggeplads-forskønnelse, der ikke bare ligner et drivhus, men er beklædt med en klimaskærm, der kaster et behageligt indeklima og en frodig have af sig.

Og så har den sine egne små vindmøller, der leverer energi til at lyse op efter solnedgang.

domeofvisions_2.jpg

Fakta

Dome of Visions

15. marts - 12. maj på Krøyers Plads, Kbh K.

Gratis adgang hverdage kl. 10–15 og weekender kl. 12–15.

Midlertidig byggeplads-forskønnelse og boligeksperiment i form af en kuppel på 350 m2.

10,5 meter høj og 21 meter bred.

Udtænkt af arkitekterne Kristoffer Tejlgaard og Benny Jepsen, og bygget af NCC.

En bygning inden i bygningen

Indenfor i kuplen, der har Restaurant Noma som nærmeste nabo, kommer der scene, talerstol, og så lige et træhus i to etager. Pointen er, at det er både billigt og bæredygtigt at bygge huset, fordi det ikke udsættes for elementernes rasen under sin beskyttende klimaskærm.

Ud over sådan at inspirere til fremtidige måder at bo på, skal domen trække liv til byggepladsen og er derfor åben for nysgerrige hver eneste dag fra 15. marts til 12. maj. Hvorefter den flytter i sommerresidens på Århus Havn.

Mens kuplen er i København, byder programmet blandt andet på udstillinger, debat, performance og eksperimenterende koncerter med både klassiske ensembler og Anders Trentemøller - følg selv med på Facebook.

domeofvisions_3.jpg

Dome of Visions er skabt af de to danske arkitekter Kristoffer Tejlgaard og Benny Jepsen, med stærk inspiration fra den amerikanske fremtidstænker Buckminster Fuller og hans vision om den geodætiske kuppel.

Økonomien kommer fra entreprenørkoncernen NCC, der ejer grunden og bygger det rigtige Krøyers Plads-projekt.

NCC har også tidligere givet plads til både grønne eksperimenter og midlertidige byggerier på christianshavner-adressen for enden af Strandgade, mens den lå brak.

Se mere om fremtidens (og fortidens) Krøyers Plads her på magKBH

Og se en video-introduktion til Dome of Visions lige her (den dansende dame med cykellygterne tager en slapper efter det første minuts tid):

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

En kæmpe plastikboble står midt i havnen og bliver i et helt år. Den er bygget af to hippier og Nordens største entreprenør.

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling