pixel

Ukraine-kvarter på vej ved Sydhavns­tippen

Efter sommerferien vil der stå en lille miniby med cirka 300 pavillonboliger, boldbaner og blomsterbede klar på Sydhavnstippen.

ukraineby sydhavn pavilloner

Det var egentligt planen, at 550 ukrainske flygtninge allerede i denne måned skulle være flyttet ind i en nyanlagt pavillonby på det store grønne område mellem Sydhavnstippen og Sydhavn Genbrugscenter.

Stigende efterspørgsel på pavillonboliger i hele Europa har dog betydet, at prisen er skudt i vejret, og projektet er blevet forsinket.

Men nu begynder der at ske noget. Således har naboerne i området modtaget en orientering, der fortæller om det forestående byggeprojekt, og her kan man også få en fornemmelse af, hvordan pavillonbyen kommer til at forme sig. 

Planen er opføre 280-320 pavillonboliger, der kan huse op til 550 fordrevne ukrainere. Boligerne bliver placeret på et grønt område bag Sydhavn Genbrugscenter, der måler cirka 10.000 kvadratmeter. Det svarer til knap halvanden fodboldbane. 

Det nye boligområde bliver anlagt som et modulbyggeri, der skaber 14 pavilloner i 1-3 etagers højde, som svinger fra 3,6 til 11 meters højde. Beboerne indlogeres i værelser på 15 m2, og derudover vil der være fælles køkken, bad og opholdsrum.   

Boligpavillonerne samles i fire klynger med et gårdrum i midten. Her vil der blandt andet komme en kombineret legeplads og boldbane. 

Hver enkelt boligklynge vil også få et samlingspunkt i sin midte. Således kommer der endnu en boldbane i midten af en boligklynge, en ekstra legeplads i en anden, mens de to øvrige boligklynger får, hvad planlæggerne kalder en "frodig have" og en urtehave, hvor der kan dyrkes grøntsager. Derudover vil der bliver anlagt blomsterbede rundt omkring på området.

På den måde kommer den lille by-i-byen til at mime meget moderne byplanlægning: Hvert lille 'kvarter' — eller klynge — har sit mødested, men der er også et centralt mødested for kvartererne.

Et område i udvikling

Pavillonbyens officielle adresse bliver Speditørvej 10, og her kan de ukrainske flygtninge bo i op til fem år. Speditørvej er en del af det område, der i kommunal tale går under navnet 'Bådehavnsgade Vest'.

Området kan bedst karakteriseres som et klassisk industriområde, hvor man kan finde alt fra et byggemarked, en skrothandel og et vinudsalg til klatrehallen Boulders og det kreative arbejdsfællesskab Trifolium. Sydhavns Genbrugscenter ligger også på disse kanter, og mod vest og syd er man flankeret af grønne områder. 

Arealet er i dag øremærket til erhverv, men tanken om at bygge boliger her opstod faktisk før, at Københavns Kommune pludselig stod med et akut behov for at sikre indkvartering til ukrainske flygtninge. 

Sidste år begyndte områdets grundejere nemlig at røre på sig, da de gerne vil sætte skub i udviklingen af området. De inviterede derfor områdets naboer til at komme med deres indspark til, hvordan de ønsker, at Bådehavnsgade Vest skal se ud i fremtiden.

Siden har Københavns Kommune varslet, at de påtænker at lave et tillæg til byens eksisterende kommuneplan — et tillæg der skal gøre det muligt for grundejerne at sætte strøm til deres drøm om at udvikle arealerne til endnu et nyt, blandet bolig- og erhvervsområde omgivet af grønt.

Grundene i området er i dag primært ejet af de forskellige private virksomheder, der opererer her. Den største grund, der udgør knap 23% af arealet, ejes f.eks. af byggemarkedet Stark.

Samlet set er det kommunale udviklingsselskab By & Havn dog den største grundejer. De råder over fire grunde, der tilsammen fylder 30% af området.

Atter en pavillionby i 2024?

De næste fem år er i hvert ét af de grønne områder i Bådehavnsgade Vest altså reserveret til de ukrainske pavillonboliger.

For selv om der er kommet langt færre ukrainske flygtninge til Danmark og København end først ventet, er der stadig behov for at bygge pavillonbyen. Flere ukrainere bor nemlig stadig på hotel, da det har været svært at finde nok permanente boliger. 

Det vides ikke præcis, hvornår pavillonbyen står klar, men i en orientering til Økonomiudvalget i februar lyder det, at pavillonbyen forventes at være klar til brug efter sommerferien. 

I maj forventes der at åbne endnu et indkvarteringssted på Bellahøj Vandrehjem, og dét betyder, at Københavns Kommune burde have styr på kapaciteten i resten af 2023, hvis de foreløbige prognoser på de ukrainske flygtningestrømme holder. 

I 2024 vil man dog skulle begynde at kigge på nye muligheder igen. I dag bor der nemlig 448 ukrainske flygtninge i de kommunalt ejede bygninger på Sjællandsgade i De Gamles By, der er tiltænkt et kommende skolebyggeri. Og det projekt skal der sættes gang i til næste år.

Det kan betyde, at der bliver brug for at bygge endnu en pavillonby, som den der er på vej på Sydhavnstippen — eller den der åbnede i efteråret på Amager Strandvej i efteråret.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Walter Arnkov
Kommer der også hegn omkring ligesom der er ved alle andre flygtningecentre?
Kasper Mohn
Ikke et ord om skydebanen man nemt kan høre fra denne beliggenhed?
Oleg Pilipenko Kasper Mohn
Jeg bor lige der nu. Lydene fra skydebanen høres bestemt ikke der, men dansemusikken fra Valby Park, som spiller hele natten i weekenden, høres rigtig godt :)

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling