pixel

Et fyrtårn i bæredygtighed på spidsen af Ørestad

FNs verdensmål omsættes til stort boligbyggeri med fokus på fællesskaber og genanvendelse.

un17 village tagdivhus

For enden af Ørestad, med Vestamagers udstrakte fælled på flere sider, ligger en tom byggegrund ved siden af de to kæmpekarréer Hesteskoen og 8tallet. Nu er det boligbyggeri udvalgt, der skal gøre dem selskab på en af de bedste placeringer i den nybyggede bydel.

Og de store armbevægelser matcher, mens navnet bliver knapt så mundret som naboernes.

UN17 Village kaldes projektets 380 boliger fordelt på fem forskellige karreer på Ørestads sydvestligste spids. Her kan omtrent 830 nye ørestadboere se frem til flytte ind i, hvad arkitekterne bag ikke er blege for at udråbe til "et fyrtårn inden for bæredygtigt boligbyggeri".

Ikke kun navnet, men hele designet tager nemlig afsæt i intet mindre end FNs 17 verdensmål for en ansvarlig og bæredygtig fremtid. Således er de 17 verdensmål blevet viderefortolket til seks indsatsområder for byggeriet, der handler om sundhed, fællesskab, biodiversitet, vand, materialer og energiforsyning.

Det betyder blandt andet, at de 35.000 kvadratmeter vil blive opført med et hidtil uset omfang af genanvendte materialer og komponenter. Og at solceller og andre vedvarende energikilder skal forsyne hele byggeriet, som bliver konstrueret til at indsamle millioner af liter regnvand om året til recirkulering.

Bofællesskaber og badehus

Hvordan sådan nogle hundrede privatfinansierede ejer- og lejelejligheder med god udsigt til Kalvebod Fælled så lever op til FNs mål om at afskaffe sult og fattigdom og fordre verdensfreden, melder historien endnu ikke noget om. Men forskellige former for bofællesskaber og muligheder for at komme hinanden ved får et stort fokus, også med en stribe offentlige faciliteter, der ikke kun skal være til glæde for byggeriets egne beboere, men for hele bydelen.

På tegnebrættet er et spisehus, hvor man kan mødes om måltidet; en lobby med arbejdspladser og tilknyttede gæstelejligheder; en delecentral med værksted; og ikke mindst et stort badehus med spa, sauna, svømmebad og motionsrum.

De fem karréer får alle en af fællesfunktionerne i stueetagen. De forbindes med interne stier, udformes med hvert sit udtryk og bliver på to til otte etager – højest mod nord og lavest mod syd.

Slog BIG's superellipse

UN17 Village opføres af NREP, som også har del i naboen Hesteskoen, og er udtænkt og tegnet sammen med Lendager Group og Årstiderne Arkitekter. Det var ét af fire teams, som Ørestads udviklingsselskab By & Havn havde særligt inviteret til at byde ind på spidsen af bydelen. 

Med det vindende forslag har NREP dermed også vundet retten til at købe byggefeltet. Nytiltrådt byudviklingsdirektør i NREP er i øvrigt Jens Kramer Mikkelsen, tidligere overborgmester i København og indtil i sommer direktør i By & Havn.

Blandt de tabende bud var et spektakulær forslag fra Bjarke Ingels Group og ejendomsudvikleren Falk-Rønne Kirkegaard til at komplimentere BIG's eget verdensberømte 8tallet: En superellipse af stablede lejligheder med en skovpark i midten.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling