pixel

Ungdommens helt egen ø ude i Øresund

Spejderne omdanner et af Københavns gamle søfort til en ø fuld af aktiviteter for børn og unge.

ungdomsøen middelgrundsfortet

På Middelgrundsfortet ud for Københavns kyst er man på én gang langt fra civilisationen og tæt på storbyen. Det pensionerede søfort er en isoleret grøn plet med indbygget indkvartering, blot få minutters sejlads fra Hovedstadens summende inderhavn – ret optimale forhold til en spejderlejr for byens børn og unge.

Og i 2019 genåbner søfortet som Ungdomsøen: En slags permanent spejderlejr og et aktivitetscenter med fokus på fællesskab, friluftsliv og udfordringer arrangeret af og for den danske spejderbevægelses 60.000 aktive børn og unge.

Ungdomsøen vil kunne rumme adventureløb i fortets mange kilometer kældergange, friluftskoncerter i kanonstillingerne, lejrture omkring moderne shelters og udekøkkener, kulturfestivaller og debatarrangementer i hangarerne, lederuddannelser for unge i den tidligere komandocentral, kajakstævner i lystbådehavnen, svævebaner over bassinet – og alt muligt andet, der i den sande spejderånd  kan være med til at forme engagerede og ansvarsbevidste unge medborgere.

Kort
Middelgrundsfortet

Ombygning for 120 millioner

Det kræver dog en omfattende renovering både indvendigt og udvendigt, før Middelgrundsfortet kan genbruges som ungdommens helt egen ø ude i Øresund. 

Der skal skabes tidssvarende faciliteter med forskellige samlingsrum, grupperum, et stort spisehus samt mere end 500 sovepladser. Og øens natur skal omdannes til både at kunne bruges til udfordrende aktiviteter og til at fungere som mødested, køkkenhave, spiseplads og bivuak.

Kontrasten mellem det menneskeskabte og det naturlige på den kunstige ø skal så vidt muligt bevares, og hele ombygningen loves udtænkt med respekt for kulturhistorien.

Det kommer alt sammen til at løbe op, men spejderne skal ikke selv til lommerne: Ungdomsøen realiseres takket være en ny kæmpe donation på 120 mio. kroner fra Nordea-fonden.

Det var også Nordea-fonden, der sammen med A.P. Møller Fonden lagde de 21 mio. kroner, som foreningerne Det Danske Spejderkorps og KFUM-Spejderne i Danmark købte Middelgrundsfortet for i 2015. Siden har spejderne stiftet Middelgrundsfonden, der står for at varetage selve ejerskabet og renoveringen af søfortet.

Ungdomsliv i 125-års gave

Efter den afgørende ekstra donation kan planlægningen af ombygningen nu for alvor gå i detaljer, så transformationen fra gammelt soldaterfort til moderne spejdercenter kan starte næste sommer og Ungdomsøen indvies i foråret 2019, sammenfaldende med Middelgrundsfortets 125-års jubilæum.

Opført i 1894 ligger Middelgrundsfortet i dag ud for Nordhavnens spids lige i indsejlingen til byen og mellem Trekroner og Flakfortet – de to andre søfort i Øresund, der er tilbage fra Københavns befæstning.

Hele den kunstigt anlagte ø er 3 hektar stor, mens selve det fredede fort strækker sig over 15.000 kvadratmeter fordelt på to etager, hvoraf den nederste forlænges ind i øen med de kilometervis af gange og kasematter.

Søfortet blev åbnet for offentligheden i 1988 og kom på private hænder i 2002.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling