pixel

Venlige boligkuber ved Roskildevej

Lokale studerende og unge flygtninge blandes i en ny slags bofællesskab på det yderste Frederiksberg.

venligboligplus kuber

Der er intet mindre end en verdenspremiere af den både iøjnefaldende og nyskabende slags på vej på til en ellers hidtil ganske fredsommelig og let overset græsplet i udkanten af Solbjerg Parkkirkegård.

Kort
VenligboligPlus

For inden udgangen af 2019 vil 41 små komplette boligceller stå stablet i tre kuber mellem træerne inde bag Roskildevej. Boligkuberne bliver op til fire etager høje og sat sammen i en varieret opstilling langs stien omkring kirkegården på det yderste Frederiksberg.

Det anderledes syn er en helt ny og billig boligtype, der kombinerer ungdomsboliger med flygtningeboliger. Her skal unge flygtninge og lokale studerende nemlig bo sammen i et aktivt bofællesskab til gavn for integrationen.

Hvert at de 41 moduler indrettes som en delebolig til enten to flygtninge eller to studerende. På de 33 m2 er der lige plads til to værelser, opholdskøkken, badeværelse og altan – og for den forventede husleje på 2.500,- er der desuden adgang til fælles tagterrasse og et fællesrum med stort køkken samt vaskeri i stueetagen.

De studerende kobles så sammen med hver deres flygtning i bebyggelsen i en form for buddy-ordning, hvor de ved at være hjælpsomme i hverdagen kan komme til at spille en central rolle i integrationsindsatsen.

Socialt bæredygtige boliger

Konceptet med at blande grupper af borgere, der kan have glæde af hinanden, i billige boliger hedder VenligboligPlus, og kuberne ved Roskildevej bliver altså første gang, det overføres fra tegnebrættet til virkeligheden.

Bag byggeriet står Frederiksberg Forenede Boligselskaber (FFB) i samarbejde med Frederiksberg Kommune og Venligboligfonden. De studerende, der flytter ind i verdenspremieren på VenligboligPlus, kommer således fra andre FFB-afdelinger, mens flygtningene kommer fra kommunens midlertidige flygtningeboliger.

Venligboligfonden er dannet ONV Arkitekter og 2+1 Idébureau, som sammen har opfundet den såkaldt socialt bæredygtige boligform. De vandt i 2017 en Danish Design Award for deres nytænkende Venligbolig: En moderne præfabrikeret bolig, som kan flyttes rundt med en kranbil, for eksempel ind i baghaven hos danskere, der vil byde flygtninge velkommen i lokalområdet i stedet for i lejre isoleret fra samfundet.

VenligboligPlus er en udbygning af konceptet, både fysisk, når de lette moduler samles til fireetagers boligblokke, og socialt, når mennesker på kanten blandes med ressoucestærke beboere, der via hverdagsvenskaber kan hjælpe indenfor i fællesskabet.

Det 2.500 kvadratmeter store græsareal langs stien bag Roskildevej har tidligere hørt til Solbjerg Parkkirkegård, men var, også før Venligbolig-kuberne kom på banen, udlagt til etagebyggeri i kommuneplanen. På grunden ligger i forvejen Stenhuggerhusene, tre sortmalede træpavillioner opført som boliger til borgere med særlige behov – de bevares men flyttes lidt, for at gøre plads til de nye naboer.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Christianshavn
Engang var her bare vand som i resten af Øresund. Nu er her skoler, opera og boligkvarter. Og om få år vil en park, et svømmebad og — måske — en maritim oplevelses­park være kommet til.