pixel

Bohemeunger på taget

Det nybyggede børnehus på Bøhmensgade har noget så sejt som en legeplads på taget.

kbh magasin

Fakta

Villa Boheme

Bøhmensgade 10, Kbh S

Integreret daginstitution for 86 københavnerbørn.

Tegnet af Holm & Grut Arkitekter.

Det er for børn! Ved første øjekast ser Holmbladsgadekvarterets nye børnehave og vuggestue med det poetiske navn Villa Boheme ud til at have 3 etager, men der er i virkeligheden kun to. Den øverste facade fortsætter bare drilagtigt op over dækket på tagetagen, hvor der nok så opfindsomt er indrettet en legeplads til institutionens børn.

Her kan de boltre sig som små pariske bohemer under åben amagerkansk himmel og endda på et grønt underlag, der mimer rigtig græs. I den ene ene af taglegepladsen er også udformet to små ”græsbakker”, som er med til at skabe en stemning af naturligt terræn.

villaboheme_2.jpg

Alperne med københavnerudsigt

Der er i det hele taget meget naturligt her på toppen. Taget er udstyret med flotte stativer, en rutsjebane og et legehus, alt sammen i gyldent træ og med træets naturlige former intakt. Der er også små trætunneller, som der kan kravles nysgerrigt igennem ligesom træstammer i naturen.

I stedet for vinduer er facadeelementerne skilt af gitter, så børnene fra den højtliggende og skjulte legeplads kan skue ud over byen og føle sig som små frie fugle. Legepladsen giver indtryk af at befinde sig langt ude i naturen, for eksempel et sted i Alperne, hvis altså ikke lige det var for udsigten med de velkendte københavnertage omkring os.

Legepladsen på boheme-taget er mest til vuggestuespilopperne, mens børnehaverollingerne har en legeplads i mere traditionelt gadeplan.

villaboheme_4.jpg

Bygning af byggeklodser

Selve bygningen har også en legesyg udformning. Når man ser den på afstand, får man helt lyst til at skille den ad og samle den igen, præcis som var det miniatureklodser. Facaden er da netop også inspireret af små byggeklodser, og du kan forestille dig, at hver etage er én byggeklods høj.

Farverigt er det også. Lilla og grønne glasfelter spiller op til leg, og skaber en frisk kontrast til den mere neutrale facade, der er bygget af voksenverdenens små byggeklodser – altså gule mursten.

villaboheme_3.jpgvillaboheme_5.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling