Ja, Royal Arena vil blive åbnet op
Forvaltning gør klart, at man ikke vil lave skrivebords-øvelser, der kunne lade multiarena holde sine stueetager lukket af.
Kontorer kan ikke være 'udadvendte aktiviteter'.
Dét gjorde Planklagenævnet i april klart for Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.
Efter en årelang strid tabte forvaltningen en sag mod de lokale beboere i Ørestad Syd i det statslige organ.
Og dommen var klar:
Det var i strid med lokalplanen, at forvaltningen accepterede, at Royal Arenas stueetager blev brugt til kontorer. For lokalplanen specificerer, at man her skal finde udadvendte aktiviteter.
Men nederlaget i Planklagenævnet betød ikke nødvendigvis, at Royal Arena skulle laves om. For hvis noget er i strid med en lokalplan, ja så har Københavns Kommune også den mulighed, at man kan lave en ny lokalplan.
I dette tilfælde ender sagen dog med al sandsynlighed med, at byggeriet rent faktisk skal laves om.
Det viser et nyt notat.
Kan ikke forsvare ny plan
Som vi kunne fortælle i april, så er Københavns Kommune i gang med at lave en helt ny lokalplan for Ørestad Syd — en plan der med bl.a. krav om flere udadvendte aktiviteter skal forsøge at skabe mere liv i den noget livløse bydel.
Derfor ville det være svært at forsvare, at man samtidigt satte gang i en separat proces for Royal Arena — der ligger i Ørestad Syd — som skulle give arenaen lov til at være mere tillukket, end det egentlig var tiltænkt.
Og netop dette kommunikerer embedsværket nu til byens politikere. I notatet til dem står blandt andet:
"En ny lokalplan [for Royal Arena], som mindsker kravene om [...] udadvendte virksomhedsfunktioner vil kunne opleves i modstrid med den kommende lokalplan for Ørestad Syd [...] der skal understøtte publikumsorienteret serviceerhverv i stueetagerne, for at skabe mere byliv."
Planklagenævnet har i sin afgørelse også gjort klart for forvaltningen, at man ikke blot kan give Royal Arena en 'dispensation' til fortsat at have tillukkede kontorer i stueetagen.
Dispensationer giver forvaltningen ellers ganske ofte, hvis en ejer har brudt nogle af de 'bestemmelser', som står i en lokalplan. Men nævnet siger, at dette ville være i strid med et grundlæggende princip nævnt i lokalplanen for Royal Arena, nemlig at:
"Udadvendte funktioner og åbne facader mod de vigtigste offentlige byrum skal medvirke til at skabe liv og oplevelse".
Skal rent faktisk laves om
Forvaltningen orienterer derfor nu politikerne om, at man strækker våben og "indleder en proces", der skal føre til "fysisk lovliggørelse" af Royal Arena.
"Fysisk lovliggørelse" betyder, at man ikke blot med et pennestrøg laver en lovliggørelse på papir — for det kan man ikke, når man ikke må give dispensation.
Royal Arena vil altså blive instrueret i, at der skal ændres på de fysiske forhold:
Stueetagerne skal laves om, så der kommer udadvendte aktiviteter, og så Royal Arena kan bidrage med byliv til området — sådan som det oprindelig var tiltænkt i lokalplanen for byens store multihal.
Planklagenævnets afgørelse kan dermed også komme til at påvirke fremtidige projekter i København ved, at den sætter en præcedens: Hvis noget strider mod principperne i en politisk vedtaget lokalplan for et byggeri eller område, så kan embedsværket ikke være helt så rundhåndet med dispensationer, som det måske har været hidtil.
Forvaltningen vil nu "indlede dialog" med Royal Arena om, hvordan man bedst får ændret på forholdene. Hvornår processen rent faktisk vil føre til nye stueetager er endnu uvist. Men Magasinet KBH holder naturligvis øje med sagen.
Royal Arena er ejet 50/50 af Københavns Kommune og Realdania — men har været til salg siden september 2024.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!