pixel

15 pavilloner skyder op i byen

I år er København verdens arkitektur­hovedstad. Det markeres med opstillingen af 15 pavilloner, der viser vej til en grønnere fremtid.

gammel strand, pavillon, midlertidig

Cykler du rundt i byen og nyder sommervejret, er du den senere tid måske stødt på små, intermistiske arbejdspladser i byrummet.

Det skyldes, at København i disse dage er verdens arkitekturhovedstad. En titel, som Det Internationale Arkitektforbund (UIA) siden 2020 har ladet gå på global runde.

Og som en del af den kongres, der følger med, er en lang række midlertidige pavilloner blevet konstrueret rundt omkring i byen — særligt i de centrale dele.

Under overskriften 'Sustainable Futures — Leave No One Behind' er intentionen at involvere hele byen i en snak om bæredygtighed og fremtidens boformer.

De i alt 15 pavilloner, som du kan støde på de næste par måneder, skal give bud på at løse FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling gennem design og brugerinvolvering.

Både danske og udenlandske arkitekter, kunstnere, ingeniører og designere har udarbejdet de forskellige pavilloner.

Her bringer vi et lille udvalg af, hvad du kan støde på, hvis du kigger dig omkring de kommende måneder.

En komplet oversigt med et kort over alle 15 pavillioner finder du her.


'The Raft' på Christians Brygge

Studio Coquille og Tan & Blixenkrone

Københavns historie er tæt forbundet med vandet, og i en tid med klimaforandringer er det både vigtigt at illustrere det nuværende havmiljø i byen og forstå tabet af biodiversitet på havet.

Dét forsøger den flydende pavilion tæt ved BLOX, som er skabt af de to tegnestuer Studio Coquille og Tan & Blixenkrone.

Den flydende, røde pavillon med det specielle tag er inspireret af undersøiske dyr og direkte forbundet med havoverfladen via stænger i slidstærke materialer.

Det betyder, at selve taget bliver en interaktiv spejling af vandoverfladen og en metaforisk opfordring til at tilpasse sig en ny virkelighed. Når der er bølger på vandoverfladen, kommer der det også på taget af dit hus. 

Det er tekstilvirksomheden Kvadrat, der har skabt det slidstærke tagstof, der kan genbruges til møbeldesign, når pavillonen har udtjent sin rolle.

Pavillonen var stadig under opførsel, da Magasinet KBH var på besøg fredag den 9. juni, men den skulle ifølge arkitekterne — der selv har bygget den — blive færdig i dag, mandag den 12.


Fremtidens bolig på Søren Kierkegaards Plads

ReVærk, Tegnestuen Lokal, Leth & Gori, Rønnow Architects og BOGL

Få meter derfra på Søren Kierkegaards Plads har et hold tegnestuer opført tre bygningsværker, der med hver deres materialevalg og form giver bud på fremtidens, bæredygtige byggeskik.

Det har vi tidligere skrevet om her.

For eksempel har ReVærk tegnet et funktionelt hjem opført af indrammet jord, der opfylder alle krav til isolering, styrke og brand.

Ved siden af har Rønnow Architects, Leth & Gori og CINARK skabt en bolig som på lignenende vis kombinerer konventionelle og biobaserede materialer.

Endelig har tegnestuen LOKAL + Aaen Engineering skabt 'Quarter Pie Pavillonen' — en trekantet pyramide i træ og glas, der undersøger kunsten at leve på færre kvadratmeter med samme mængde komfort.

De tre eksperimentelle boliger er bundet sammen af et midlertidigt grønt byrum og kan ses nu.


Plastikpavilion på Gammel Strand

Terroir

Fremtidige krav om bæredygtighed kræver, at alle materialer overvejes.

Pavillionen på Gammel Strand er skabt af den dansk-australske tegnestue Terroir, og idéen er at udnytte plastik — et materiale, der findes i overflod men som ellers ses som uønsket i de fleste bæredygtige sammenhænge.

Plastik og ligende materialer er dog yderst holdbare, lette, billige og nemme at forme og kan spille en stor rolle i fremtidens bæredygtige samfund, hvilket pavillonen skal vise os.

Den farverigt udsmykkede pavillon vil løbende lægge hus til debatarrangementer og aktiviteter med fokus på forsyningskæder.

Når den har udtjent sin rolle, kan den pilles ned og hurtigt opstilles igen i en ny by eller festival.

Officiel åbning er sat til den 21. juni.


Vindtårn på Ofelia Plads

Anna Maria Indrio (Atenastudio), Henning Frederiksen, Christian Fogh og Simone Aaberg Kærn

På Ofelia Plads har et hold arkitekter og kunstnere skabt et lille tårn med det formål at efterlade det mindst mulige klimaaftryk.

Besøgende kan gå ind i tårnet og opleve meteorologiens historie og følge klimaudviklingen i realtid.

Tårnet er en reference til Vindenes tårn eller 'Andronikos Kyrrhestes' — et ottekantet klokketårn i Athen, der beskrives som verdens første meteorologiske observationsstation.

Vindtårnet står på sin plads fra juni - oktober.


BoligVærkstedet v. Otto Buses Vej

Effekt, Velux, Artelia, Enemærke & Petersen og DSB

Vi slutter turen midt i, hvad der engang bliver til Jernbanebyen.

Under navnet BoligVærkstedet skal fem åbne pavilioner og to komplette huse overbevise den globale byggebranche om, at fremtidens boliger kan bygges billigt og med et lavt CO2-aftryk — og stadigvæk have et højt ambitions- og komfortniveau.

Hver bolig er skabt af præfabrikerede modulelementer i træ, der bliver produceret og klargjort ét sted — og efterfølgende sendt ud til byggepladsen. Helt konkret vil én af eksempelboligerne i præfabrikeret træ udlede mindre end 4 kilo CO2 per m2 pr. år. — eller hvad der svarer til 77 procent mindre end hvad et standard dansk enfamiliehus udleder på årsbasis.

BoligVærkstedet er konstrueret og kan opleves nu.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling