pixel

Byg Den Store Havfrue på 94 meter

Står nutiden mål med fortidens visioner for København? Vi genbesøger en række drømme for byen fra 2005 og gør status over, om de blev til noget — Schmidt Hammer Lassen 5/5

Big Little Mermaid

I denne måned er det 15 år siden, vi bad en række københavnske arkitekter og tegnestuer om at fremlægge tre visioner for fremtiden København.

Står nutiden mål med fortidens visioner om fremtiden?

Vi besøger igen visionerne fra 2005, og laver vores egen status over, hvad der er sket med dem siden — og giver vores bud på, hvor de er om 15 år.

I femte og sidste runde går turen forbi — og tilbage til — Schmidt, Hammer og Lassen (SHL).

SHL står bag Nykredit og Den Sorte Diamant på havnefronten, og siden 2005 har de designet blandt andet det 80 meter høje Dahlerups Tårn på Carlsberg og en udvidelse af Terminal3 i lufthavnen.

Og så har firmaet med kontorer i København, Aarhus og Shanghai også slået stregerne til den kommende udvidelse af Fisketorvet.  


Schmidt, Hammer og Lassen (SHL)


Visioner skrevet af Morten Holm, partner i SHL og 37 år i 2005

Morten Holm er siden skiftet til Archiland i Kina, hvor han i dag er partner.

#1 | Lav en ny Valby Idrætpark 

Valby er et af de originale københavnske åndehuller som sprudler og som fortjener at blive forbundet med Valby Parken, som synes aldeles glemt og blot er en lokal hemmelighed for de få.

Et stort skrånende græstæppe skjuler sportsbutikker, velvære og vandkulturhus uden at fjerne et eneste græsstrå. Til gengæld tilbyder dette bakkehus et dramatisk græstag som kan indtages af den mobile og mere streetprægede sport.​

Status 2020

Valby Idrætspark fra 1942 ligger stadig hvor den lå i 2005, men stadion fik i 2012 selskab af Vandkulturhuset Valby. 

Bud 2035

I oktober 2019 præsenterede en gruppe lokale Valby-klubber deres egen vision for en ny Valby Idrætspark. Ligesom SHL i 2005 drømmer klubberne om et egentligt anlæg, der rummer andre tilbud end blot et nyt stadion.

Der er pt. ingen konkrete planer om at gå i gang med projektet, men Københavns Kommune har løbende været opmærksomme på de lokale ønsker, og repræsentanter fra kommunen fulgte i 2018 arbejdet i en følgegruppe.

I takt med den rivende byudvikling på det nærtliggende Grønttorvet vil behovet for fritidsmuligheder kun vokse, og Magasinet KBH spår, at en ny og ambitiøs Valby Idrætspark er åbnet i 2035. 


#2 | Byg et Skuepilhus på Kvæsthusbroen

SHLs forslag til det nye skuespilhus (et andet forslag er under opførelse overfor Operaen) der fik 4. præmie ved den internationale konkurrence for 3 år siden.

Det er et forslag der forførende sensuelt omvikler salene og foyeren med sit hvide slør og antaster forsigtigheden, når der skal laves moderne, demokratiske monumenter.

Status 2020

Skuespilhuset, der var under opførelse da SHL i 2005 skrev om deres visioner, åbnede tre år senere, i 2008.

Det var dog altså ikke SHLs version — anlagt i vandet — der endte med at blive bygget. Det gjorde derimod Lundgaard og Tranbergs forslag der vandt arkitektkonkurrencen. 

Bud 2035

Skuespilhuset er kommet for at blive, og man skal nok ikke forvente en ny version om 15 år.


#3 | Byg 'The Giant Mermaid'

Med en højde præcis én meter højere end Statue Of Liberty antaster hun kodekset 'small is beautiful', og placeret for enden af Langelinie kajen ved indsejlingen til København vil hun være et nyt og grotesk vartegn.

Torsoen rummer samtidig 5.000 billige boliger finansieret af de mere end 5.000 daglige besøgende, der betaler for opstigning til den nyfortolkede havfrues top. 

Status 2020

Den Lille Havfrue på 1,25 meter er stadig den eneste havfrue i havnen — så vidt vides, i hvert fald.

Ganske få meter fra hvor SHL gerne så en større version af den lille figur, er en anden stor bygning med bløde former dog under opførsel, på spidsen af Nordø (tidligere Redmolen) i Nordhavn.

Bud 2035

Det må blive et nej. Magasinet KBH ser ikke en havfrue på 94 meter med 5.000 billige boliger i sig om 15 år.

Men måske kan visionen inspirere til, at vi om 15 år ser mere spændende boligbyggeri end meget af det monotone byggeri, der er vokset frem siden 2005 — det kunne f.eks. være på Refshaleøen lige ovre på den anden side af havneløbet.

Måske kan forretningsmodellen også inspirere. Kan mere interessant arkitektur i København, måske skabe en bedre økonomi for byen? 

Om ikke i form af entréindtægter, så inddirekte i form af at skabe en by, der er mere attraktiv at være i, og derfor også på langt sigt mere tiltrækkende for både investeringer og mennesker.     

Dette er den sidste i artikel i vores lille serie, hvor vi har besøgt fem arkitekters visioner fra 2005.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling