pixel

Copenhill klar til skiløbere næste sommer

Der er kommet tryk på kedlerne inde i Amager Bakke – nu gælder det tagparken. Og så måske de lovede røgringe fra skorstenen.

Copenhill Amager Bakke Bjarke Ingels BIG

Røgen sprutter ud af den påhægtede skorsten, der rager knap 130 meter op i luften. Der er tydeligvis gang i ovnene i hovedstadens nye enorme forbrændingsanlæg, som i efterhånden nogle måneder har produceret varme til sine ejerkommuner. Og som til trods for store såvel tekniske som økonomiske problemer forventes snart at kunne levere strøm til hele landet.

Kort
Copenhill

Mens Amager Bakkes indre er i drift, må københavnerne stadig vente på den lovede indpakning. Som byens urbane bjerg skulle det skrånende tag jo tilbyde alskens aktive friluftsoplevelser med en enestående udsigt over København og Øresund.

Tagparken Copenhill håber nu at kunne åbne i sommeren 2018 – og har samtidig løftet lidt mere af sløret for, hvordan man kommer til at kunne vandre, løbe, klatre og ikke mindst stå på ski op og ned af et forbrændingsanlæg.

Som udgangspunkt bliver det gratis for alle at tage en tur op på bygningsbjerget, og man er heller ikke tvunget til at få pulsen op af andet end begejstring over udsynet deroppe. Der er nemlig elevator direkte til Amager Bakkes højste punkt, 85 meter over gadeniveuet.

De mindre dovne kan tage den lange trappe langs bakkens kant, bjergløbe i landskabet ved siden af pisterne, komme til tops med ski på fødderne via transportbånd og lift – eller man kan lige klatre hele vejen op ad siden på Nordeuropas højeste klatrevæg og kravle ind ad ét af de smalle vinduer øverst.

Se også fotoserien: Her er udsigten fra Amager Bakke

Find din egen vej i parken

Velankommet på bjergets top kan du vælge at fortsætte strabadserne i Danmarks højest beliggende træningsområde med forskelligt udstyr og elementer til udendørs fitness-, styrke- og konditionstræning. Eller også bare stile direkte mod baren og fejre dig selv.

Under skorstenen indrettes restaurant og café med udsigtsterrasse, der skal drives af folkene bag spisestedet Skank og Juicy på Vesterbro. Det bliver både noget med bobler og tapas, hurtige sandwiches til skibumserne og selvfølgelig picnic-kurve til at tage med sig ud i tagparken.

Det grønne bjerglandskab vil dække næsten 3.000 m2 hele vejen ned langs med skianlægget. Det designes af landskabsarkitekterne SLA, så man selv kan udforske mulighederne og finde sin egen vej igennem anlægget, hvad enten man vil løbe, vandre, lege eller bare sidde og beundre skiløberne til den ene side og byen til den anden.

Oplevelses- og legelandskabet får indbygget ti forskellige ruter og ti forskellige steder på tagfladen, som både kan bruges til træning og til pusterum.

Pister med grønne børster

Hovedrollen på Copenhill indtages dog af det 9.000 m2 store alpine skiområde, hvor der skal stås på ski og snowboardes hele året rundt – og som det koster entré at benytte, hvor meget det skal koste, vides endnu ikke.

Underlaget bliver kunstsnemåtter med græsgrønne børster, som efter lang betænkningstid er valgt for både at simulere sne og park på én gang. Børsterne minder efter sigende mest om en hård pist med lav friktion og godt kantgreb. For at holde glidet skal materialet smøres cirka hver 10. dag med et tyndt lag silikone.

Skibakken bliver 180 meter lang og inddelt i zoner tilpasset forskelligt niveau:

Oppe på hovedtaget får de øvede skiløbere en sort og rød piste med en hældning på 25-45% og en tallerkenlift, der hurtigt fører tilbage til toppen og næste tur. Rundt i svinget bliver pisten mindre stejl og blå, får selskab af et freestyle-område og udskifter liften med et nemmere tilgængeligt transportbånd. Den nedeste rampe, som er bygget udenpå forbrændingsanlægget, er begynderdelen med grøn piste på 14-18%.

Afterski og naturlig klatring

For foden af bakken kommer en kælke- og skilegeplads ved siden af skicenteret med butik og udlejning, som Steep & Deep skal stå for.

På taget af skicenteret etableres hangout-område med terrase til afterski-stemning i eftermiddagssolen og en scene til koncerter og arrangementer.

Den 10 meter brede og altså hele 85 meter høje klatrevæg på siden af bygningen bliver designet med forskellige forhindringer, udhæng og sprækker på vejen op for at minde mest muligt om at klatre på et naturligt bjerg, hvor der bruges kiler. Men den vil også få greb, som de kendes fra andre klatrevægge, for dem, der foretrækker det.

Fire øvede klatrere vil kunne bestige Amager Bakke ad gangen, samtidig med at den nederste del af klatrevæggen kan bruges af begyndere til træning og leg.

Dampdrømmene lever

Tilbage står et sidste spørgsmålstegn, når man beskuer skorstenens konstante og indtil videre ret uformelige osen.

Røgen er egentlig damp og tæt på 100% ren, men på de arkitekttegninger, der er gået verden rundt, sendes den ud over København som kæmpestore dampringe. 25 meter brede og blæst op for hvert ton CO2, anlægget udleder. En slags kunstinstallation, der skal synliggøre CO2-aftrykket fra vores fælles affald og minde folk om at genbruge mere og passe godt på kloden.

Arkitekterne fra Bjarke Ingels Group (BIG) har dog skullet opfinde sådan en opgradering af skorstenen først, og dampringene har vist sig at være svære at frembringe – og finansiere, fordi udviklingen af dampringene ikke er med i budgetterne for hverken forbrændingsanlægget eller tagparken.

For et par år siden gik BIG ud med hatten i hånden og samlede ind til nogle vellykkede prototype-forsøg, men så blev der stille igen.

BIG har ikke ønsket at give en aktuel statusopdatering på dampringene fra Amager Bakke, men bekræfter over for Magasinet KBH, at projektet i allerhøjeste grad stadig er i live, selvom arkitekternes hovedfokus lige nu er på at få færdiggjort besøgscenteret, skibakken og andre facilititeter til åbningen i 2018.

Forbrændingsanlægget Amager Bakke er bygget af Amager Ressourcecenter (ARC), der ejes af kommunerne Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, København og Tårnby.

Tagparken Copenhill er selvstændigt finiansieret af fonde og ejerkommunerne.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling