Op mod 5 nye forbindelser over vandet skal knytte Østhavnen til resten af byen
Fire broer, en færge og 23 kilometer cykelsti skal få københavnerne til at vælge pedalerne frem for bilen — og lette presset på Knippelsbro og Inderhavnsbroen.
Denne sommer vil tusindvis af københavnere og turister hoppe på cyklen, havnebussen eller tage bilen til Refshaleøens madboder, koncerter og havnebad.
Men i fremtiden skal Refshaleøen ikke længere kun være et udflugtssted, men en af tre helt nye bydele, der sammen med Lynetteholm og området øst for Kløvermarken, kaldes Østhavnen.
Her forventer man, at der skal bo op mod 66.000 mennesker og være godt 54.000 arbejdspladser, og det kræver nye transportmuligheder.
Du skal forestille dig en fremtid, hvor du kan hoppe på cyklen på Østerbro og minutter senere stige af på Lynetteholm. Eller tage en grøn cykeltur hele vejen langs den nye kyst med børnene i ladcyklen.
Sådan lyder ambitionerne for fremtidens cykelforbindelser til Københavns store ekspansion mod øst — og en ny rapport har set nærmere på, hvordan det hele skal strikkes sammen.
Fem nye forbindelser over vandet?
Rapporten er resultatet af en analyse, der blev bestilt tilbage i 2023 og som skulle besvare det simple spørgsmål: Hvordan skal alle cyklerne komme til og fra de nye bydele mod Øresund?
Løsningen er et sammenhængende net af cykelstier, der skal supplere metroen og den øvrige infrastruktur i Østhavnen — og som skal sikre at cyklen forbliver en oplagt transportform i byen.
To forslag er lagt frem i rapporten, og i det mest ambitiøse, Scenarie B, vil der blive anlagt i alt 23 kilometer ny cykelinfrastruktur, hvilket ifølge rapporten vil resultere i, at 24% af alle ture til og fra Østhavnen vil foregå på cykel i 2070.
Her forbindes de nye bydele bl.a. med supercykelstier, og en grøn rute vil sno sig hele vejen langs kysten.
Til sammenligning forventer man kun 18% cykelture i det såkaldte 'basisscenarie', hvor udviklingen alene baseres på udbygningen af metrolinje M5, og hvor man slet ikke laver ny infrastruktur til cykler og gående. Det er markant lavere end Københavns nuværende gennemsnit på 27%.
Scenarie A og B giver næsten samme antal forventede cykelture til og fra Østhavnen i 2070 — henholdsvis 67.000 og 71.000.
Men kun Scenarie B skaber et fintmasket net, der fordeler trafikken og reducerer rejsetider og trængsel — blandt andet via ikke mindre end fem nye forbindelser over havneløbet. Scenarie A indeholder "kun" to nye forbindelser over vandet.
Derfor kalder rapporten Scenarie B for det mest "robuste", der giver et "attraktivt samlet cykelnet" — men det vil være dyrere og mere komplekst at realisere.
Etableringen skønnes at koste 1,8 milliarder kroner — hvilket er omtrent det samme som en enkelt kilometer metro.
Nye forbindelser over vand
Allerede i dag er der pres på cykelstierne over Inderhavnsbroen og Knippelsbro, og med udbygningen af Østhavnen forventes det pres kun at stige, med mindre nye forbindelser aflaster noget af det.
Især Scenarie B vil kunne fordele presset og forkorte rejsetiderne på cykel eller til fods.
Københavns Kommune har netop vedtaget en ny bro, der over 460 meter skal forbinde Langelinie med Refshaleøen — og den forbindelse er en del af både scenarie A og B.
Men deruover indeholder Scenarie B en ny forbindelse mellem Nordhavn og Lynetteholm — omtrent hvor en stormflodsport mellem de to halvøer er planlagt. For uden en cykel- og gangforbindelse her vil blød trafik mellem de to bydele skulle ud på en enorm omvej.
Den eneste forbindelse ville nemlig i så fald være via Østre Ringvej, og her kan kun biler køre.
Og så vil Scenarie B slå endnu en bro over Inderhavnen — mellem Refshaleøen og Indre By eller Østerbro. Det er på ren skitsebasis indtil videre, men i oplægget placeres broen som en forlængelse af Esplanaden ud over vandet til Nyholm og videre til Refshaleøen.
Som en fjerde forbindelse indeholder Scenarie B endnu en kobling af Nordhavn og Lynetteholm længere ude mod Øresund — muligvis i form af en pendulfærge, så turen ikke alene er kortere, men også kan være turen værd i sig selv med udsigt over Øresund.
Og en femte, ny forbindelse skal knytte den vestlige side af Nordhavn med Svanemøllen.
En ny cykelforbindelse her blev allerede undersøgt i forbindelse med Nordhavnstunnellen — men den blev fravalgt i 2018. Siden da har man dog altså vedtaget at anlægge Lynetteholm, og derfor er situationen — og behovet — en ganske anden i dag.
Med i det videre arbejde
Skal det store Scenarie B gennemføres, vil det altså anslået koste små 2 mia. kroner, mens man kan nøjes med 1,1 mia. kroner for Scenarie A, der dog ikke indeholder hverken en forbindelse til Svanemøllen, en ekstra forbindelse mellem Nordhavn og Lynetteholm eller en bro fra Esplanaden til Refshaleøen.
Her og nu skal der ikke politisk peges på en løsning.
Den nye rapport vil nu indgå i Københavns Kommunes videre arbejde med at skabe ny infrastruktur til Østhavnen, og på et senere tidspunkt skal politikerne så tage stilling til en mere gennemarbejdet helhedsplan for området — som altså potentielt kan indeholde fem nye forbindelser over vandet.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
Kan man forestille sig at bl.a. lyst-sejlskibe med en højde der ikke går under lavbroernes højde flyttes længere ud, hvor der potentielt kunne etableres hertil beregnede lystbåd havne? så den primære lystbådtrafik i inderhavnen foregår ved fartøjer med en højde der går under lavbroerne.
Der vil fortsat være behov for at kunne få sejlskibe og andre højere skibe ind og ud af inderhavnen, men måske det kunne aflaste og skabe en mere smidig hverdag.
Uden selv at være lyst-sejlskibs ejer, vil jeg formode at de hellere vil være længere ude hvor de hurtigere kan komme til havs i stedet for at sejle hele vejen gennem inderhavnen..... fortsat:
Det bliver så kaotisk, at det ender med at sejlerne flytter ud. Det nødvendige minimum af cykelforbindelser vil helt enkelt kvæle livet i havnen, hvis man insisterer på at bygge broer. Christianshavn og Nyhavn bliver til kedelige, tomme kajer.
Det gode kompromis: en tunnel mod vest, og senere en tunnel mod nord. Som man så evt. kan supplere med mindre færgeløsninger, fx almindelige havnebusser indrettet til cykler. Ikke væsentligt dyrere, men langt bedre for byen.
Hvis man vil lave noget så stort, skal man gøre det ordentligt.
Eftertanke: har du tænkt over, hvorfor man valgte tunnelløsningen til bilerne? Hvorfor fik de ikke bare en lang dæmning langs kanten af Lynetteholm, og en klapbro til Nordhavn? Det ville da have været meget billigere!
;-)
Fint at få fastslået, at den "ambitiøse" løsning for cykeltrafik i dette exceptionelt stort anlagte byudviklingsområde for 100.000 mennesker (beboere+arbejdspladser) "skønnes at koste 1,8 milliarder kroner — hvilket er omtrent det samme som en enkelt kilometer metro." Det er det, Cyklistforbundet kalder underfinansiering.
Men når forfatteren her skriver, at "Du skal forestille dig en fremtid, hvor du kan hoppe på cyklen på Østerbro og minutter senere stige af på Lynetteholm" - så er det altså en misvisende beskrivelse af den slags, der kan føre til katastrofale politiske beslutninger.
Forvaltningen anbefaler en dobbelt svingbro, der skal kunne tilgodese Søværnet og krydstogtskibene. Hvad betyder det? Rødt lys for cyklister og fodgængere 10-15 minutter en gang i timen, plus 4-7 minutter til afvikling af kø. Og hvad ligger der i "afvikling af kø"? En FLODBØLGE af 2-300 utålmodige cyklister, der vil frem samtidig. Hvor der vil være en del langsomme cyklister og ladcykler forrest, og en del hurtige/risikovillige cyklister bagerst. Det har du måske prøvet på fx Knippelsbro? Det er vildt ubehageligt, stressende, farligt. Hvordan vil det være at opleve det hver anden dag? Helt usædvanligt lav kvalitet på cykelstien. Der gider jeg ikke bo!
OG det vil betyde op mod 22 minutter hver time, hvor der ikke er normalt jævnt flow på cykelstien. (Til 30.000 passager pr. dag.)
OG der kan nårsomhelst komme skibe, fx private lystyachter, der kan købe ekstra broåbninger ... og så må du bare vente. Så kan du stå der i køen i regnvejr og ringe til chefen og sige undskyld, broen er oppe ...
Her dør "cykelbyen" København.
Og samtidig er der jo rødt lys for alle de sejlende, når der er fri bane for cyklisterne! Det er reelt en kommunal fuckfinger til begge grupper. (Og til Østhavnen som cykelvenlig by!) Især fordi der er en indlysende løsning af motorvejskvalitet, der lader begge parter cykle/sejle som de vil: en tunnel.
Og læs så lige artiklen her igen: hvor mange broer skal de stakkels sejlere ligge og vente foran? Er der bremsepedaler i lystbåde, eller fx de store gamle træskibe?Nej. Forvaltningen har imødekommet et ønske fra bl.a. Christianshavns Lokaludvalg om at undersøge muligheden for en kanal, men det handler om motorbåde og kajakker, der skal kunne sejle under en lav bro for biler og cykler. Jeg tror ikke nogen har forestillet sig en højbro eller fx en klapbro på det sted.
Der er en bestemmelse i kommuneplanen om, at der skal etableres en vej øst om Margretheholm, men jeg tror ikke man forestiller sig at nedlægge Refshalevej helt som bilvej. (Jeg har agiteret for at gøre det til en næsten-bilfri supercykelsti, når den nye by vokser frem, men det matcher jo heller ikke en højbro.)
Det nyeste problem er, at netop det område her vest for lystbådehavnen er blevet "solgt" i den nye aftale mellem stat og kommune: selv om det ligger meget tæt på det lille forsømte fortidsminde Quinti Lynette, der i gamle dage var den yderste spids af Københavns fæstningsanlæg, har Wammen lovet at få Folketinget til at ophæve fredningen, så der kan bygges tæt og højt lige der, hvor kanalen skulle anlægges.
En kanal under en bygning? Måske?PS
Det er det eneste matrikelnummer, der er nævnt i den store aftale om byggeri på Lynetteholm, ringvej og metro: nr. 695. Jeg tror byggematadorer ser det som en lækkerbisken, hvis man kan slippe for at tage hensyn til helheden i området. Se på et kort. Forestil dig udsigten fra 7. sal. Det bliver dyre lejligheder.
(Det kunne jo også være blevet en del af et smukt grønt område, et bånd fra Nyholm over Minebådsgraven og Quinti Lynette til lystbådehavnen ... men der er penge i skidtet. Og Lynetteholm bliver dyrt for skatteyderne i København.)