pixel

Den ensomste bænk i hele København

Der er mange bænke i Københavns Kommune. En smuk forårssøndag drog vi ud for at finde den mest ensomme af dem.

ensom bænk vigerslevvej

Københavns Kommune deler flere og flere åbne datasæt om byen med borgerne på hjemmesiden data.kk.dk. Der ligger der tal om alt fra institutioner til p-billetautomater, og kommunen har også delt et datasæt om bænke i København. 2.142 bænke er noteret med eksakt placering, type, tilstand, med mere.

Bænkene står spredt ud over hele byen. Og uden at kunne forklare hvorfor, så var det første, jeg kom til at tænke på, hvilken bænk som var længst fra alle andre.

Jeg har med datasættet lavet det følgende kort (klik her for en interaktiv version), hvor farven viser afstanden til nærmeste anden bænk: Jo mere rødlig, jo mere alene.

Den ensomste bænk i datasættet ligger i Valby på grænsen til Hvidovre, hvor den har 922 meter til den nærmeste bænk. Men data i skyen er en ting. Virkeligheden noget andet.

Jeg kørte afsted ud af Gammel Køge Landevej og fandt den angiveligt ensomste bænk i København.

På vildspor i Vigerslev

Jeg har aldrig været i Vigerslevparken før. Parken løber langs Harrestrup Å fra Damhussøen til Kalvebod Strand. Den søndag, jeg var forbi, skinnede solen og fuglene sang. Foråret var også kommet til Vigerslev.

Jeg satte mig på bænken og derfra kunne jeg se på tværs af Gammel Køge Landevej, hvor Vigerslev Boldklub ligger i et lille klubhus med kun en enkelt fodboldbane at spille på. Der var udskiftningsbænke ved banen, så helt alene var bænken ikke. Langs vejen hang en reklame for Erotic World, som blev afholdt i Valby Hallen i denne weekend. Bag mig kunne jeg høre en ældre herre snakke med sin hund, som han sad med på en bænk.

En bænk?

Bænken til højre på billedet er min bænk. Den som jeg lige havde siddet på. Bænken til venstre findes ikke i datasættet. Men den findes så sandelig ude i virkeligheden. Min ensomste bænk var pludselig langt fra ensom.

Så jeg gik på opdagelse i parken, og den ukendte bænk var ikke den eneste. Enten havde jeg lavet en fejl i mine udregninger, eller også var datasættet mangelfuldt. Men jeg havde ikke adgang til min computer midt i Vigerslevparken, så jeg kunne ikke være sikker på det ene eller det andet.

I stedet forlod jeg Vigerslevparken og kørte mod den næste kandidat til den ensomste bænk. For allerede hjemmefra havde jeg en anelse om at Vigerslev-bænken kunne have naboer tæt på. Den ligger nemlig tæt op ad kommunegrænsen.

Hvis man ser på mit kort, så er der mange bænke tæt på kommunegrænsen, som har lang afstand til nærmeste bænk. Men da jeg ikke kender bænkene i nabokommunen, så kan jeg ikke vide, om der står en bænk lige på den anden side af grænsen.

Derfor cyklede jeg mod Amager Fælled, hvor der lå en bænk langt fra kommunegrænser og også langt fra andre bænke.

Under beskydning ved Artillerivej

Jeg tog en omvej langs Harrestrup Å til Kalvebod Strand og langs vandet til Sjællandsbroen via en omvej ud på Sydhavnstippen. Den sydlige del af Valbyparken er et område, jeg aldrig har været i før, trods mine snart 10 år i København. Hvilket er en fejl, opdagede jeg. På en solskinsrig forårsdag var det en skøn tur med udsigt til hav og natur.

På den anden side af Sjællandsbroen ankom jeg til bænken i krydset mellem Vejlands Allé og Artillerivej.

Det kan godt være, at der er langt til den næste bænk, men jeg havde nok forestillet mig, at den ensomste bænk ville ligge et øde sted, og dette sted var langt fra øde.

Udover at ligge klods op af den stærkt trafikerede Vejlands Allé, så lød der konstant skud fra lerdueskydningen ved Københavns Skyttecenter, der ligger syd for vejen. Den konstante trafiklarm, selv på denne søndag, var langt fra de idyliske fuglefløjt i Vigerslevparken.

Men bænken stod midt i en søndag, hvor folket kom ud og fik noget ud af deres fridag. Løbere og cyklister passerede forbi, mens jeg sad på bænken. Udover skydecentret foran mig, så var der bag mig gang i BMX-banen og længere væk blev der spillet fodbold på Boldklubben Heklas baner.

Hvis jeg for alvor skal finde den ensomste bænk i København, så skal jeg ikke bare tage højde for, hvor de andre bænke er, men også lægge trafikdata indover. Det fik jeg lyst til at gøre, da jeg sad på bænken ved Vejlands Allé. Men ikke med det samme. Først ville jeg lige være lidt længere tid ude i byen.

Vi ses på en bænk derude.

 

Denne artikel er en let redigeret udgave af den oprindelige historie på Bo Schwartz Madsens blog.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling