pixel

Den Røde Plads er blevet rød igen

Den berømte men skandaleramte belægning er skiftet ud med klassiske klinker ved Nørrebrogade.

superkilen den røde plads

Billederne gik verden rundt, da den Den Røde Plads blev indviet for seks år siden. Men mens den internationale begejstring over det farvestrålende byrum væltede ind, begyndte problemerne at tårne sig op hjemme på Nørrebro.

Kort
Den Røde Plads

Det viste sig hurtigt, at pladsens ellers så innovative røde polyuritanbelægning blev spejlglat i regnvejr, så inden det gik helt galt, måtte cykelstierne have et grovere og mørkere lag lagt på. Når resten af det glatte underlag blev saltet ekstra meget, tog det livet af pladsens bed og træer. Og så begyndte den røde kulør også at falme, for belægningen viste sig at være sårbar over for solens stråler.

Nu er Den Røde Plads blevet rød igen – og tilmed skridsikker. For efter en større renovering i etaper gennem 2018 er den skandaleramte belægning helt udskiftet, primært med gode gammeldags teglklinker.

Klinkerne er i fire forskellige røde nuancer lagt i sildebensmønster på den 7.000 kvadratmeter store plads omkring Nørrebrohallen ved Nørrebrogade. Fikseret med faststøbte stålkanter skulle det være en meget holdbar belægning, der sagtens tåler kørsel med kommunens fejemaskiner og event-arrangørers lastbiler. 

Og som bevarer farverne og ikke bliver glat, når det regner.

Præmiepenge røg med i budgettet

Ud over de røde klinker har Den Røde Plads også fået områder med rødt faldunderlag omkring sine mange eksotiske legeredskaber, samt rød asfalt på parkeringspladsen. Skaterne, som nok var nogle af de eneste, der var glade for det glatte underlag, kan trøste sig med det røde multiareal, der er slebet, så det minder om et terrazzogulv.

Renoveringen har haft et samlet buget på 13,5 mio. kroner. Realdania, som var med til at finansiere hele bydelsparken Superkilen, som Den Røde Plads er en del af, har bidraget til den nye belægning med 6,8 mio. kroner.

Kommunen er desuden blevet tildelt en erstatning på 2,2 mio. kroner fra arkitekterne BIG, hvoraf størstedelen skal betales af en tysk underleverandør. Dertil har BIG og Realdania doneret en halv million i præmiepenge, vundet sammen med en stor international arkitekturpris for Superkilen.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling