pixel

Byggeri af 'Det Nye Sølund' kan være på pause i mange måneder

Næsten 200 meter bred byggeplads lige ud til Sortedams Sø kan ligge forladt hen i lang tid.

sølund ud til søerne promenade

Det er et markant byggeri med en endnu mere markant placering lige ud til Sortedams Sø, der nu er gået i stå. Tirsdag kunne Københavns Kommune fortælle, at opførelsen af 'Det nye Sølund' på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro er sat på pause på ubestemt tid.

Første spadestik blev taget i starten af november, så man har været i gang med byggeriet i nu syv måneder — men der kan gå ligeså lang tid, før man kommer i gang igen.

Problemet er en uenighed med entreprenøren Züblin, som ifølge kommunen har misligeholdt kontrakten og stillet økonomiske ekstrakrav, som hverken Københavns Kommune eller Samvirkende Boligselskaber (SAB) — som er bygherre på projektet — ønsker at imødekomme.

Ifølge SAB havde man lavet en aftale om en fast pris på byggeriet på omkring 800 mio. kr., men den er entreprenøren løbet fra og har krævet ikke mindre end 314 mio.kr. i ekstrabetaling.

Derfor har man ophævet kontrakten, og dermed er der ingen til foretage byggearbejdet p.t.

Om ekstrakravet fra Züblin skyldes stigende omkostninger som følge af den omsiggribende inflatation, meldes der ikke noget direkte ud om. Men i forbindelse med ophævelsen siger sunhedsborgmester Sisse Maria Welling (SF): 

»SAB må lægge sig i selen for at finde en løsning, men jeg er samtidig også bevidst om, at vilkårene for at bygge alment er under et voldsomt pres lige nu, og det bør staten dæmme op for midlertidigt, så prisstigningerne ikke medfører et de facto byggestop for nye plejehjemsboliger.«

Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod tilføjer:

»De stigende byggepriser sætter reelt stop for alment byggeri i en årrække. Nu bliver byggeriet af Sølund så forsinket. Som kommune giver det os et stort problem, fordi vi ikke kan få bygget de plejeboliger, ungdomsboliger og billige almene boliger, som der er så stor brug for i byen.«

Mange måneders pause?

Det er svært at sige noget om, hvornår arbejdet kan genoptages, og rækken af byggerier omkring Sortedams Sø igen kan blive komplet.

Men tal fra Danmarks Statistik viser, at den annualiserede inflation i almindelige forbrugerpriser i april var på 7,4% — den højeste i næsten 40 år.

Og for byggesektoren kommer den generelle inflation i 2022 oveni en inflation i branchen, der har stået på i mere end et år. I 2021 steg materialepriserne således med mere end 8%.

Derfor kan der i stigende grad ske det, at de lagte budgetter ikke kan følge med de reelle priser, når byggearbejdet sættes i gang — eller skal til at gå i gang.

Dét så man senest i maj omkring Københavns nye busterminal, hvor tilbuddene fra entreprenørerne viste sig at være betydeligt højere, end hvad man tidligere havde afsat til arbejdet — og derfor endte Københavns Kommune med at måtte samle en stor ekstraregning op for at kunne komme i gang med arbejdet.

For busterminalen resulterede misæren "kun" i to måneders forsinkelse, men ved Det Nye Sølund er det et betydeligt større beløb, der skal findes — og byggeriet er i den almene sektor, hvor der er faste rammebeløb, som man som bygherre skal holde sig ingen for.

Ud over rent faktisk at skulle finansiere en forventet merpris, skal man nu formentlig også igennem en ny udbudrunde, hvor der skal findes en ny entreprenør. Og derfor kan man nu frygte adskillige måneders forsinkelse, og en byggplads ved Søerne i betydeligt længere tid end til den oprindeligt planlagte slutdato i 2026.      

Allerede forsinket

Det Nye Sølund er allerede mange år forsinket. De oprindelige planer stammer tilbage fra starten af 10'erne, og i 2016 kunne vi fortælle, at de var tilbage på skinnerne efter at have være kørt ud på et sidespor i en årrække. Bygningerne skal indeholde både ungdoms- og pjejeboliger.

Dengang forventede man at kunne komme i gang i 2018, men der endte altså med at stå ultimo 2021 på kalenderen, før første gravko svang sin gravearm mod jorden — og netop i dén periode er prisstigningerne i byggesektoren altså for alvor taget til.  

Op til byggeriet var den planlagte afslutningsdato altså sat i 2026, men ifølge KAB har Züblin også for nylig varslet, at dét reelt vil tage mere end to år længere at blive færdig.

Og med byggeriet nu på pause kan man naturligvis lægge måneder — eller måske år — til tidsplanen. Læser man denne tekst som midaldrende, kan man blot krydse fingre for, at de nye plejeboliger på Sølund er klar, når man selv er klar til sådan én.

Entreprenøren beklager naturligvis ophævelsen af kontrakten og udtaler til brancemediet Byrummonitor:    

»Vi beklager, at bygherre ensidigt har besluttet at ophæve kontrakten. Züblin A/S er ikke ansvarlig for de ekstraudgifter og den forsinkelse, der er opstået. I de seneste uger har vi intensivt forsøgt at finde en løsning sammen med bygherre for at kunne gennemføre projektet.«

De to parter udelukker ikke en voldgiftssag for at få afgjort, hvem der er ansvarlig for hvad. Men uanset hvad forestår der nu et arbejde med at finde en entreprenør til at komme videre med arbejdet — inden for et budget man kan finansiere.

  

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling