pixel

Det nye Sølunds første spadestik er taget

Nyt byggeri langs Søerne er på vej op. Indendørs kommer nye pleje- og ungdomsboliger — udendørs nye pladser til københavnerne.

Byggestart på Det nye Sølund

For næsten præcis et år siden rykkede maskinerne ind på grunden omkring Sølund for at gøre klar til at fjerne det gamle plejecenter, der siden sidst i 1970'erne har ligget i første parket ud mod Sortedams Dossering.

Selve nedrivningen begyndte i foråret, og i mandags blev det første spadestik til Danmarks kommende største plejehjem så taget.

En generationsbygning

Over de næste fem år vil Det nye Sølund blive bygget, og når det står færdigt i 2026, vil dets tre sammenbundne karréer og ene punkthus i alt rumme cirka 38.000 kvadratmeter.

På størstedelen af dem får ældre københavnere hjem i 360 almene plejeboliger og 22 såkaldte tryghedsboliger.

Men der bliver også plads til 150 ungdomsboliger og en børneinstitution i håb om, at det kan skabe grobund for et mere mangfoldigt liv og fællesskab på tværs af aldersgrupper.

Offentligheden er velkommen

Det er ikke kun beboerne i Det nye Sølund, som vil kunne få glæde af det nye, store byggeri ved Søerne.

Det tidligere Sølunds tre længer havde en del grønne pladser omkring sig, men plejehjemmets facade var meget lukket og inviterede ikke just de forbipasserende ved Søerne indenfor.

Det nye Sølunds arkitektur bliver væsentligt mere åben:

På hver sider af plejehjemmet danner et indhak i byggeriet en offentlig plads, og ud mod Ryesgade vil både butikker og lokaler til plejecenterets udadvendte funktioner tage plads i stueetagen, så der skabes mulighed for ny aktivitet og mere byliv.

Under bygningen bliver der plads til cirka 120 biler i en offentlig parkeringskælder, og for at trække omgivelserne med ind i Det nye Sølund vil det centrale gårdrum fungere som en åben passage fra Ryesgade til Søerne.

Boformer på tværs af aldersgrupper er blevet moderne inden for de seneste år, og i Ørestad er hele to af den slags byggeprojekter på vej:

Med 'Generationernes Træhus' får det sydlige Ørestad et byggeri med 122 almene boliger til både unge, familier og seniorer.

Kun en enkelt kilometers penge mod nord — lige ved siden af Royal Arena — slutter endnu et byggeri i genren sig snart til med Generationernes Hus, hvor familier, unge, seniorer og handicappede skal bo side om side i fire forskellige boligformer tilpasset de enkelte gruppers behov.

Også i Herlev er et større projekt, der blander plejeboliger, seniorbofællesskaber og familielejligheder, på vej i form af en hel senior-by.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling