pixel

Fra pusherplads til landidyl

Vesterbroborgerne bliver de heldige indehavere af Københavns lommepark nummer to

kbh magasin

Du har garanteret aldrig hørt om Litauens Plads. Det er den lille plads lige ved Oehlenschlægergades Skole og Gethsemane Kirke. Er du stadigvæk ikke med?

Det er du ikke ene om. For den lille plads mellem Dannebrogsgade og Saxogade ligger godt gemt væk, og er mest af alt et samlingssted for hundelorte og hashpushere.

Men snart bliver pladsen for alvor banket ind på københavnerkortet. Litauens Plads bliver nemlig Københavns næste skud på lommepark-stammen.

Øverst på dagsordenen bliver at forvandle pusherpladsen til et rart og trygt sted at være, fortæller Trine Lybech Madsen fra Preben Skaarup Landskabsarkitekter, som har lavet forslaget til den nye lommepark.

"Der er mange inspirationer i projektet, men i bund og grund har det været vigtigt at give pladsen en åbenhed, der skaber større tryghed på stedet.”

Parken kommer – på trods af sin beskedne størrelse - både til at have en grøn afdeling til afslapning og ophold, og en rød sportsafdeling til de mere aktive. De fleste af de store, gamle træer, som kendetegner pladsen i dag, skal på sigt udskiftes, da de ikke trives. Men der vil blive plantet en hel del nye træer, både høje og lysåbne, som dem vi ser i dag, og også mindre, blomstrende træer.

plan_0.jpg

Grillpladser og fuglekasser

Foran kirken skal der være en torveplads, som skal bruges til både markeder, optrædener og café. Desuden er der planer om at lave trafikjusteringer på Dannebrogsgade, så pladsen foran kirken bliver mere end en gennemkørselspassage.

Den danske kunstner Armsrock, som blandt andet er kendt for stor-skala street art i det københavnske gadebillede, skal udsmykke pladsen med en stor lysinstallation.

Derudover kommer der permanente grillpladser og mulighed for både streetbasket, fodbold, bordfodbold, bordtennis og stangtennis. For byens bevingede beboere vil der være masser af nye boliger i form af små fuglehuse i træernes toppe.

Regnvand skal i dammen

Som noget helt nyt for københavnske pladser, får Litauens Plads sin egen lille dam, inspireret af parkprojekter i Kina.

Dels skal dammen være et stykke natur midt på stenbroen, dels skal den bruges til opbevaring af regnvand, der, som vi så i sommers, sætter hårdt pres på byens kloaksystem.

Så de fugle som er lidt for tunge til at nå op i trætoppene, eller lidt for store til at komme gennem fuglekassehullet, kan flytte ned i andedammen og pynte lidt på idyllen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Sigynsgade får mere grønt og færre biler. Ny plan får opbakning på rådhuset og blandt de lokale beboere — men der er også skepsis.

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling