pixel

Nyt træ på træt Frederiksberg-hjørne er del af en trend

På Frederiksberg fordeles de grønne midler ud til gaderne — men i København kæmper man fortsat med "bylivsgadepuljen".

peter bangs vej, gadefoto, sol

Byudvikling kommer i mange størrelser — fra en ny bydel ude i Øresund og helt ned til et lille træ på et gadehjørne.

På hjørnet af H.V. Nyholms Vej og Peter Bangs Vej på Frederiksberg er et eksempel på sidstnævnte på vej. 

Her finder man i dag en hullet asfaltplads foran en dyrlæge — og rundt om hjørnet en café og et tai chi-center.

Uden at fornærme nogen, er det trafikplagede hjørne ikke blandt Frederiksbergs største seværdigheder. Men en snert af lidt grønt og lidt ro er nu på vej til den anonyme plet.

Nyt træ, bænk og fortov

På hjørnet vil et nyt højbed med planter, et robinie-træ og en bænk trække noget af alt det grønne fra robinie-alléen H.V. Nyholms Vej ud på Peter Bangs Vej.

Det hele markeres med en ny fortovsbelægning, som vil matche belægningen på den modsatte side af vejen — og erstatte den noget triste og hullede asfaltsbelægning, man i dag finder på det anonyme Frederiksberg-hjørne. Det er en af den slags helt små ændringer, som — hvis der kommer nok af dem — kan løfte humøret i et helt kvarter. Som at strippe de krakelerede, gamle og grå linoleumsgulve af og erstatte dem med plankegulve og stueplanter hjemme i den tre-værelses.  

Den lille forbedring lander på gaden som en del af Frederiksberg Kommunes pulje til bynatur og biodiversitet for 2022.

På budget 2022 blev der afsat 300.000 ekstra kroner til plantning af nye træer på byens veje og grønne arealer — som supplement til de eksisterende puljer fra sidste år til bynatur og biodiversitet.

Foruden hjørnet på Peter Bangs Vej er planen, at der skal nye træer på Solbjerg Parkkirkegård, Frederiksberg Ældre Kirkegård og i Lindevangsparken.

Selvom gadehjørne-projektet altså ikke jonglerer med de helt store design- og ingeniørløsninger, er det et bevis på, at en lille justering kan have stor betydning for et ellers søvnigt sted uden indbydende muligheder for ophold — som der findes en hel del af i hovedstaden.

Må annoncere på Facebook

I nabokommunen København har man de seneste par år forsøgt at gøre det nemmere for beboerne at realisere lignende grønne projekter på steder, der trænger til et løft.

Sidste år blev 11 millioner kroner sat af på budgetforliget til at skabe 10 nye 'grønne bylivsgader' i byen.

Puljen skulle fra i år og frem til 2024 fordeles til lokale kræfter, der ønskede flere træer og inventar til byliv, som kunne gøre byen grønnere — og medvirke til at modvirke humøret en regnvåd mandag morgen.

Men mere end et halvt år efter puljen blev åbnet, opstod en frygt for om ansøgningsprocessen var lige bøvlet nok.

For at projekteringen af de planlagte 10 nye bylivsgader kunne komme igang, skulle beboerne nemlig selv formulere en idé, udarbejde en skitse, skrive en ansøgning og siden agere både bygherre og styre anlægsprocessen af de nye grønne byrum.

Alt i alt en række opgaver, der kan være svære at balancere med et arbejds- og familieliv — og ikke mindst opgaver, som kommunale embedsfolk normalt får løn for at udføre.

Siden blev det foreslået, at følge samme model, som man kender fra eksempelvis 'områdefornyelserne', hvor lokale borgergrupper indsender idéer til bylivsgadeprojekter, som forvaltningen så gennemgår og udvælger.

De potentielle projekter bliver siden til skitseforslag, som sendes i høring, hvorefter et fagligt bedømmelsesudvalg vurderer projekterne og sender de "bedste" videre. Herefter skal de godkendes hos politikerne.

Bor man i Københavns Kommune og har idéer til grønne projekter i sit område, kan man stadig indsende idéer til Bylivsgadepuljen. Man skal dog fortsat selv gå fra at sidde i sin lejlighed med et ønske om en grønnere gade til at samle en "lokal borgergruppe", indsende idéer med tilhørende billedmateriale og samle underskrifter fra de lokale.

At Københavns Kommune fortsat har problemer med dét, kan et besøg på Facebook måske give et fingerpeg om. Her investerer kommunen i hvert fald p.t. mange skattekroner i at reklamere for de grønne puljemidler og at "sælge" processen til byens beboere.   

Kommer der i stdste ende forslag ind, forventer forvaltningen at kunne præsentere de endelige, prioriterede projektforslag ved udgangen af 2023.

Imens ser det ud til, at puljemidlerne på Frederiksberg kommer lidt hurtigere ud at svømme. I hvert fald kan vejtræ-projektet på Peter Bangs Vej meget snart komme i gang.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling