pixel

Legendarisk gadegalleri væltes

Se den, mens du kan: Danmarks længste graffitimur står i vejen for udviklingen i Sydhavn.

kbh magasin

Der gik et suk gennem København forleden, da et foto af betonædende gravkøer ved den næsten kilometerlange graffitimur kaldet Sydhavnen Hall of Fame dukkede op på den sociale billeddelingstjeneste Instagram.

Men du kan nå at nyde en af byens store alternative attraktioner lidt endnu, for i denne omgang er det kun det betongulv, den farvestrålende mur omkredser, som maskinerne er gået løs på.

Uret tæller dog ubønhørligt ned for Danmarks største gadegalleri. For muren står på Enghave Brygge, og Enghave Brygge er sidste led i den store masterplan, der er godt i gang med at omdanne alle de aflagte industrikajer i Sydhavn til kanalby spækket med boliger.

enghave_brygge.jpg

170 meter overlever måske

H.C. Ørstedsværkets gamle kulplads langs med havnekanten har siden 1999 været et epicenter for graffiti i København. I modsætning til stort set resten af byen er gadekunsten her tolereret, og derfor udviklede muren sig hurtigt til et ægte Hall of Fame – graffitisprog for et større forladt industriområde overtaget af spraydåsekulturens farver, former og figurer.

Tiltrækningskraften er magnetisk for graffitimalere fra nær og fjern, og for helt almindelige københavnere på nysgerrig søndagsspadseretur. På begge sider af muren har der været stor udskiftning af udsmykningen gennem årene, men 170 meter af ydermuren lige overfor kraftvarmeværket har af ren respekt fået lov at stå siden starten: Det lange sammenhængene værk 'Evolution' om livets fremspring og udvikling på planeten.

Netop denne del af Sydhavnens Hall of Fame har der været en vis politisk interesse for at frede for eftertiden. Men intet er endnu besluttet, og det lange graffitimaleri vil sandsynligvis stadig skulle skæres op og flyttes.

enghave_brygge_hall_of_fame_2.jpgenghave_brygge_hall_of_fame_3.jpg

2.400 kontroversielle lejligheder

Den nye lokalplan for Enghave Brygge vedtog politikerne i Københavns Kommunes denne sommer. Og den tæller 2.400 boliger og 1.600 arbejdspladser omkring en 700 meter lang kanal skabt af 11 nye boligøer med 10-etagers karreer anlagt ud i haveløbet.

Især indsnævringen af havnen er kontroversiel og mødt med store protester fra naboerne, der dog kan beholde udsigten for sig selv mindst et års tid endnu, men kanalby-byggeriets mulige vandmiljøkonsekvenser undersøges nærmere.

enghave_brygge_2.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Indre By
København er en hård by med få træer, mente arkitekten bag Blox. Hun har en vision om, at der skal vokse '1.000 træer' ved siden af den udskældte bygning.

seneste
byens rum