pixel

Fra fabrik til friplejehjem ved Grønttorvet i Valby

En nedslidt fabriksbygning transformeres til plejehjem med udsigt i den sydlige ende af Valbys nye boligkvarter.

grønttorvets friplejehjem

Gadenavnet siger det hele: Værkstedsvej i Valby er et godt gammeldags industrikvarter med fabriks- og lagerbygninger på rad og række — heriblandt det karakteristiske byggeri Håndværkerbyen fra 1950'erne.

Men København er under forandring. Overalt er tidligere tiders industri begyndt at vige for boliger og kontorer

Få skridt nordpå er den nye bydel Grønttorvet begyndt at tage form på det område, hvor Valbys engros-grønttorv tidligere lå, og nu er de nye tider også nået til Værkstedsvej.

Et gammelt nedslidt fabriksbyggeri, der i de senere år blandt andet har huset et træningscenter, er netop nu i gang med at blive transformeret til et lyst og rummeligt plejehjem med 66 plejeboliger, spisesal med udsigt over byen, fælles gård og flere tagterrasser.

Gårdarealet bliver integreret med kvarterets eksisterende legeplads, så plejehjemmets ældre kan mingle med områdets øvrige beboere. 

Byggeriet vil blandt andet genbruge betonkonstruktionen fra de eksisterende fabriksbygninger i transformationen.

Grønttorvets Friplejehjem bliver navnet på plejehjemmet, der skal drives af Danske Diakonhjem, som er landets største private aktør på ældreområdet. Plejehjemmet forventes at stå færdigt i september 2021.

Front Arkitekter har slået stregerne til tranformationen. Arkitektfirmaet har ligesom projektets bygherre, Scandinavian Property Development, mange års erfaring med byggeri til ældre.

Et friplejehjem er et privatdrevet plejehjem, der skal levere samme kerneydelser som et kommunalt plejehjem, men har frihed til selv at tilrettelægge driften.

Der er i øjeblikket kun tre friplejehjem i Københavns Kommune, men flere er på vej — blandt andet med finansiering fra en række pensionskasser.

Venstres integrations- og beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard hilste for nylig den udvikling velkommen i en kommentar på EjendomsWatch, hvor hun påpegede, at kommunen på grund af en stigende befolkning af ældre vil få brug for 30 nye plejehjem frem mod 2035:

»Vi ved, at de ældre er glade for friplejehjemmene og gerne vil bo der — og for kommunen ligger der et stort potentiale i på denne måde at mobilisere civilsamfundet,« skrev hun blandt andet.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling