Grønttorvsparken skal spises

Det grønne hjerte i boligbydelen Grønttorvet bliver Københavns første park med frugter, bær og nødder lige til at plukke.

grønttorvsparken 1:1 landskab

Gennem årtier har din lokale grønthandler draget ud til Grønttorvet i Valby for at indkøbe æbler til dig i den store handelshal. I fremtiden må han helt til Høje Taastrup, mens du selv kan gå på æblerov i træerne i Grønttorvsparken, hvor hallen plejede at ligge.

Kort
Grønttorvsparken

Den 23.000 kvadratmeter store bypark bliver det kommende grønne hjerte, samlingspunkt og attraktion i omdannelsen af erhvervsområdet Grønttorvet til boligkvarteret Grønttorvet (i en periode kaldet Ny Valby), hvor 2.000 nye boliger skal skyde op over de næste fem år.

Det er på forhånd bestemt i masterplanen for Ny Valby (der altså siden er navneskiftet tilbage til Grønttorvet igen), at den centrale park skal forankres i områdets  historie ved at bevare en del af den eksisterende konstruktion på stedet og lade alt det grønne skyde op mellem søjler og bjælker fra den gamle handelshal.

Nu har områdets udviklere, bygherren FB Gruppen og pensionskasse-investoren PKA, lagt den konkrete udformning af Grønttorvsparken i hænderne på landskabsarkitekterne fra 1:1 Landskab.

Opgaven er vundet med forslaget 'Spis din park', der vil binde fortid og fremtid endnu tættere sammen på Grønttorvet, når beboberne kan tage en bid af deres kvarter mens de læner sig op af det bevarede skelet af fordums handelscentrum for frugt og grønt.

 

Plantagen, Plænen og Promenaden

1:1 Landskab har selv hjemmebane i Valby, hvor de i den gamle del af bydelen står bag Storbyhaven tæt ved Nordisk Film. I København er landskabsarkitektfirmaet blandt andet også kendt for Guldbergs Plads på Nørrebro.

På Grønttorvet skal den spiselige park appellere til sanserne og samtidig funktionelt binde boligområdet sammen med sine tre overordnede dele: Plantagen, Plænen og Promenaden.

Promenaden er et solrigt urbant strøg, der i parkens nordlige kant langs kommende Paradisæblevej (jojo, ligesom Anders Ands adresse) forbinder Grønttorvsparken med de omkringliggende pladser. Plantagen langs den sydlige kant bliver beplantet med træer og buske med spiselige frugter, nødder og bær, der har en lang blomstrings- og høstperiode og er til fri plukning for områdets beboere og besøgende. Plænen mellem Promenaden og Plantagen vil være parkens åbne græsflade med plads og muligheder for både liv, leg og større aktiviteter såvel som til ro og afslapning.

Grønttorvsparken skal være for hele Valby og kommer til at indgå i et kontinueligt grønt strøg, når Kulbaneparken længere ude i fremtiden bliver anlagt som en del af områdefornyelsen i Kulbanekvarteret nord for Grønttorvet.

De første boliger på Grønttorvet er klar til indflytning i sommeren 2017. 1:1 Landskab skal nu viderebearbejde forslaget til Grønttorvsparken, som forventes at begynde at blive til virkelighed i starten af 2018.

Mest læste

Li’ KBH

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Nørrebro
På Nørrebro er øde Guldbergs Plads forvandlet til grøn aktivitetspark, der skal motivere til mere bevægelse i hverdagen.
  • Visioner
  • Vesterbro
Godsbaneterrænet omdannet til Vesterbros nye grønne hjerte.

relaterede
visioner

læservision
Vesterbro
Godsbaneterrænet omdannet til Vesterbros nye grønne hjerte.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Brønshøj-Husum
Den berygtede ankomst til Tingbjerg rives ned til fordel for nye ejerboliger. Og det er kun begyndelsen på en stor beboer-transfusion i det københavnske ghetto-område.
close logo

Vi overlever for mindre end prisen på en kop kaffe

Kære læser, støt Magasinet KBHs arbejde ― fra kun 20 kr. / måned