pixel

Havsvømme­bane på vej i Nordhavn

Snart kan du træne rygcrawl og butterfly på Nordhavns yderste kant.

svømning, hav, aften

Der mangler ikke badegæster i Nordhavn for tiden.

Men har du svømme-ambitioner, der rækker lidt længere end hvad de afmærkede badezoner i dag kan tilbyde, er der godt nyt på vej — hvis altså du har mod på at bevæge dig lidt længere ud, end hvor metroens spor ender.

500 meter lang svømmebane

Længst ude i Øresund-bydelen er en professionel havsvømmebane nemlig på tegnebrættet.

Herude tæt ved Skudehavnen er det endnu småt med byudviklingen — hvis man ser bort fra de enorme mængder jord, der mod øst har udvidet Nordhavns areal og gjort området klar til både en ny naturpark og containerhavn.

Men mågerne og fiskekutterne herude får altså snart selskab af en svømmebane.

Banen bliver ikke mindre end 500 meter lang — ti gange et olympisk bassin — og strækker sig 125 meter ud fra kysten. Den vil tage sin start fra rundkørslen ved Kattegatvej og fortsætte til kanten af den kommende 'Naturpark Nordhavn'. 

I første omgang er formålet at give havsvømmere mulighed for at svømme lange baner, men siden kan andre vandsportsaktiviteter også komme til.

Otte gule bøjer og et banetov vil markere svømmebanen og et vand-aktivitetsområde mod nord.

Under vandoverfladen i dette område finder man i forvejen en nedsænket betonkonstruktion til dykkerformål. Og når den afmærkede bane er klar, vil også dykkerne kunne glæde sig, da de vil kunne lade sig synke ned i dybet uden at frygte sammenstød med både.

Klar til sommer 

Adgangen til vandet og den nye bane vil i første omgang ske fra rundkørslen ved Kattegatsvej. Siden vil en ny adgangsvej fra Naturpark Nordhavn og det nuværende dykkerområde også blive etableret.

Den endelige udformning af banen skal nu besluttes i dialog mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og By & Havn, der står for Nordhavns udvikling.

De lokale foreninger Nordhavntippens Vinterbadelaug og Copenwater — samt andre svømmeklubber — bliver også inddraget i det videre arbejde, heriblandt med idéer til forskellige aktivitetsmuligheder omkring kysten og ved rundkørslen.

Banens endelige udformning kan desuden blive påvirket af, om to regnvandsudløb i svømmezonen kan have betydning for vandkvaliteten.

Går alt efter planen, kan arbejdet med at etablere den nye svømmebane gå i gang dette efterår. Er man ikke så meget til koldt vintervand, må man altså vente til næste sommer, før man kan påføre sig badehætte og svømmebriller i det yderste Nordhavn.

Er man generelt ikke så meget til bølgeskvulp og vejrets uforudsigelighed, kan man glæde sig over, at Københavns Kommune også er i gang med at undersøge muligheden for opføre en ny idræts- og svømmehal et andet sted i Nordhavn. 

Præcis hvor og hvornår er endnu ikke på plads.

Byen breder sig i Nordhavn

Mens byudviklingen i Nordhavn indtil videre mest har centreret sig i den indre område omkring Århusgade, er tilløb til ny udvikling så småt begyndt at dukke op på den ydre del af den kunstige halvø.

De mange, lidt spredte projekter peger mod en fremtid, hvor Nordhavns byudvikling breder sig til hele den store halvø.

Først og fremmest er Nordhavn Naturpark ved at blive planlagt på land — skabt af overskudsjord fra byggeprojekter omkring København. 

Også tæt ved den gamle Skudehavn er Nordhavns første kirke på vej — et midlertidigt byggeri, der på sigt skal erstattes af en permanent kirke et andet sted i Nordhavn.

På den anden side af havnen er et andet midlertidigt byggeri på vej —  nemlig 150 studieboliger med god udsigt over Svanemøllebugten

Og ikke mindst skal Tunnelfabrikken om ikke alt for længe slå portene op til både nye boliger og kulturaktiviteter.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling