pixel

Nordhavn får en kirke — som kan flyttes

Fiskere og måger får snart selskab af Nordhavns første kirke, som bliver mobil.

kirke, nordhavn, julius nielsen

Du skal ud på en pilgrimsfærd gennem et container-landskab for at nå Nordhavns kommende kirke.

Den nye bydels første kirke bliver nemlig placeret helt ude i Fiskerihavnen — det Olsen Banden-lignende fiskerleje ude på Nordhavns nordkyst, langt fra Indre Nordhavns nye liebhaverlejligheder.

Herude er der mågeskrig og små, farverige skurvogne med stakitter og blomsterkummer. Tiden lader til at være gået i stå, selvom fiskerlejet faktisk kun har ligget her siden 1995.

Tiny church i genbrugstræ

En helt almindelig kirke bliver der heller ikke tale om. I stedet har menighedsrådet i Hans Egedes Sogn og Holmens-Østerbro Provsti sat deres lid til en flytbar, såkaldt 'tiny church' som opføres i træ til en pris, der ikke slår hul på sogne-budgettet.

Sammen med Kirkefondet udskrev de sidste år en arkitektkonkurrence for kirken, der på områdets præmisser skulle kunne forandres med tiden. Kirken er planlagt i samarbejde med By & Havn og får adresse på hjørnet af Østersøvej og Vesterhavsvej.

Vinderprojektet blev 'Tolvkanten' — tegnet af arkitekten Julius Nielsen.

Det er et projekt, der af dommerkomitéen roses for sit simple formsprog, der "på én og samme tid skaber en både meget jordnær og samtidig en himmelsk fortælling", som man formulerer det i begrundelsen for valget.

Ud over sin reference til de 12 apostle får kirkens tolvkantede form også ros for sine mindelser om både cirkustelte og "figurligheden fra køle/vandtårne og siloer".

Fraværet af en for- og bagside skaber samtidig et rumligt overblik i det maritime landskab, som styrkes af en overdækket veranda med søjlegang og en lang bænk rundt om facaden — eller hvad der omtales som en "nyfortolkning af våbenhuset på kirkerummets og bygningens yderside".

Træder man indenfor i Guds fremtidige, mobile hus, vil man blive mødt af et kirkerum med lyse trævægge oplyst af et ovenlys.

Med en størrelse på godt 75 kvadratmeter bliver kirken formentlig ikke byens nye gospel-arena, men den skulle være stor nok til at rumme 40-50 personer til gudstjenester, foredrag, undervisning af konfirmander — og til at dyrke yoga i.

Gamle kirker står tomme

Takket være sin simple, lette konstruktion i primært genbrugstræ og uden et egentligt fundament, kan hele kirken hurtigt opføres og hurtigt pilles ned igen, når det på et senere tidspunkt bliver nødvendigt.

Med tiden er planen nemlig at opføre en mere permanent kirke på en anden placering i Nordhavn.

Oprindeligt skulle Nordhavns nye kirke være opført på en grund ved containerhavnen — lidt tættere på den indre del af Nordhavn. Da grunden mod forventning ikke blev ledig, foreslog By & Havn i stedet en midlertidig kirke-løsning på den lidt mere afsidesliggende grund.

'Tiny Church' er et kirke-koncept lånt fra Holland, som kan sammenlignes med andre eksempler på midlertidige, lette konstruktioner vi har set i hovedstaden de senere år — heriblandt CPH Village, hvor det dog er studerende, og ikke det bibelske, der midlertidigt får ophold.

Med godt halvdelen af københavnerne uden for folkekirken, er kommunen den mindst troende i landet. Det viser sig også i kirkerne, hvor besøgstallene ikke er prangende.

I 2019 deltog godt 7.000 mennesker i en gudstjeneste i en af byens cirka 100 kirker på en given søndag. Det er mindre end én procent af indbyggerne i en by, der vokser med 10.000 indbyggere om året.

Mens der er gang i diskussionen om, hvad tomme kirker i den "gamle" del af byen kan ny-indrettes til, er den mobile kirke i Nordhavn seneste eksempel på, at nye byområder fortsat skænkes nye bedehuse.

Også i Ørestad — lige syd for Royal Arena — kan folket fra 2026 komme tættere på Vor Herre i den Henning Larsen-tegnede Ørestad Kirke.

Og på Teglholmen i Sydhavn, har menighedsrådet i Sydhavn Sogn i mange år forsøgt at få etableret en anden moderne kirke — tegnet af JAJA Architects. I øjeblikket er der dog ingen udsigt til snarlig bøn eller frelse på denne grund, og projektet har efterhånden har ligget stille et helt årti.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

m.havnsoe
Underligt I i den forbindelse ikke nævner den flydende kirke i Sydhavnen.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling