pixel

Hemmelighedsfulde haver

Udforsk Universitetshaverne med din smartphones scanner ved hånden.

kbh magasin

Fakta

'Hemmelighedsfulde haver'

Formidlingsprojekt i Universitetshaverne på LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Hver dag hele året i havernes åbningstid fra solopgang til solnedgang.

Projektet er støttet af Realdania, og består blandt andet af podcasts af Tim Hinman fra digitalmagasinet Third Ear, kortfilm af instruktør Lærke Herthoni, og musik af bandet Thulebasen.

Kræver en smartphone, der kan aflæse QR-stregkoder.

Universitetshaverne på Frederiksberg, bedre kendt som Landbohøjskolens Have, er lige nu en palet af gule, røde og brune efterårsfarver. Her spadserer kærestepar og ægtefolk, og her tager en ældre dame et hvil på en bænk under et af de store træer.

Men de 150 år gamle haver er også fulde af hemmeligheder. En verden af historier og forskning gemmer sig blandt blomster og træer, der er byboens oase, men et levende laboratorium for botanikerne og forskerne i biovidenskab.

Og nu har de lagt små spor ud til dig: 22 undseelige, let skjulte skilte med stregkoder, placeret rundt omkring i haven.

hemmelighedsfuldehaver_3.jpg

Alle sanser i spil

Dér er et, ved rosenbedene i Den Romantiske Have, hvor smalle stier snor sig om en lille sø til klukken fra et endnu mindre vandløb. Og dér, under den ældgamle blodbøgs enorme krone. Og ved en af de små havenymfer i Skulpturhaven.

Når du scanner stregkoden med din smartphone, hvisker planterne deres hemmeligheder til dig. Med lyd, film og musik giver mobilen nemlig fortællinger, der vil gøre dig klogere på den naturfaglige forskningsverden. Alle sanser sættes i spil, når en fortællestemme deler havens hemmelighedsfuldhed med dig, mens Thulebasens musik spiller i dit øre, og du står midt i den duftende og farverige natur, det hele handler om.

Især fortæller planterne om, hvad de kan gøre for os mennesker. Hvordan de måske er løsningen på fremtidens problemer med forurening og fødevaremangel, og at de måske kan bekæmpe sygdomme og klimaforandringer.

Viste du for eksempel, at mos kan bruges som en slags grøn minifabrik, der kan producere naturlige kræftbekæmpende stoffer? Eller at kartofler kan blive et miljøvenligt alternativ til fossilbasseret plastik?

hemmelighedsfuldehaver_2.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling