pixel

Isbarer i København

Kan du huske dengang man bare skulle ned og have en iskage? Nu har alle kvarterer deres egne isbarer med frisk og hjemmelavet italiensk gourmet-gelato rørt helt fra bunden på øko-mælk og årstidens bedste råvarer. Ædegildet med Frisko-kugler hos Lydolphs på Strandvejen er blevet en anakronisme. Københavnerne vil have kvalitet frem for kvantitet og valfarter gerne byen tynd for at få den. Her er KBH ’s 10 isbar-favoritter.

kbh magasin

Fakta

Kend din is

Flødeis

Har en mælkefedtprocent
på minimum otte, dog oftest langt højere, og indeholder ikke andet fedt ­og/eller protein end hvad der stammer fra mælk.

Gelato

Den blødere italienske variant­ baseret på mælk. Som en tommelfinger­regel er kalorieindhold og fedt­procent det halve af flødeisen, selvom din  ismager gerne tilsætter et skvæt fløde for smag og fylde. Navnet er det italienske ord for frossen.

Softice

Lynnedkølet ”halvkold” fløde­is tilsat ekstra luft. Der anvendes ofte vegetabilsk fedt i produktionen, så spørg før du køber hvis du vil undgå den slags.

Sorbet

Baseret på vand og masser af frugt. Typisk fedtfri, men meget langt fra sukkerfri. Navnet er en forfranskning af det arabiske ord for at drikke.

Sodavandsis

Frosset sukkervand uden fedt.

Fakta

Osted: Ismagerens valg

Flere af Københavns bedste isbarer laver deres is på økologisk mælk fra et minimejeri i en nedlagt benzinstation mellem Roskilde og Ringsted. Her har Osted Mejeri produceret deres ikke-homogeniserede og testvindende mælk siden 2003, og den sælges i særlige smagskonserverende og miljøvenlige plastik-poser med hældehåndtag. Blandt andre Siciliansk Is, Bryggen 11 og Ismageriet sværger til Osted.

Fakta

Storspisere

New Zealand er det mest is-spisende land i verden. Hver newzealænder spiser 26 liter om året, eller en halv liter om ugen. Amerikanerne kommer på andenpladsen med 22 liter. Danskerne spiser knap 10.
Kilde: The Science of Ice Cream af Chris Clarke

Verdens første

Mange kilder hævder at den romerske kejser Nero var den første is-spiser i verden. Han skulle efter sigende have sendt sine slaver op i bjergene efter sne og is som han så blandede med frugt.

Krystalisering

Iskrystallerne skal være små og ens for at isen føles blød. Bliver de store, opstår det irriterende fænomen krystalisering hvor isen føles mere som små stykker frosset vand i munden. Det sker særligt hvis isen er smeltet lidt og fryses igen.

Häagen Dazs

Amerikaneren Reuben
Mattus startede Häagen Dazs-is i 1960 og valgte det meningsløse navn fordi han syntes det lød dansk og derfor ville blive associeret med mejeriprodukter.
Kilde: The Science of Ice Cream af Chris Clarke

Se danskernes forbrug af is gennem tiden i Magasinet KBH nummer 45. Du kan se det i vores arkiv.

KBH ELSKER

Siciliansk Is: Smagen af vulkan

Hos Siciliansk Is kommer rå­varerne direkte fra vulkanen Etnas frugtbare skråninger, og i dit bæger er det isen der går i udbrud. Nødde-specialistens pistacie excellerer, sorbetterne på mandarin og blodappelsin eksploderer i din mund. Siciliansk Is opererer ikke med kugler, men med størrelser, og en rund 20’er for det mindste bæger med tre slags i er både på smag, på pris og på variation byens bedste is-tilbud. På webben kan du hjemmefra for­berede dig på hvad dagens isdisk rummer. Prøv også den sicilianske granita, slush-icens sanselindrende storebror, og nik anerkendende af den både nuttede og biologisk nedbrydelige is-emballage udført i blomsterformet majs-plastik.Siciliansk IsSkydebanegade 3, Kbh V Man-søn: 12-21Bryggen_11_cmyk.jpg

Bryggen 11: Laber fusions-is

Med sin placering lige ud for Havnebadet kunne Bryggen 11 sælge regnbueis og stadig tjene boksen, men de fantasifulde is-fusionister sigter lykkeligvis i den stik modsatte retning. Her går eksperimenter og traditioner hånd i hånd når klassikerne piftes vellykket op med birkes, ingefær, kanel, chili, estragon eller basilikum samtidig med at den helt enkle chokoladeis er byens mest ambrosiske af slagsen. Du kan også få importøl og Lambrusco – som om du havde brug for andet til vandudsigten.Bryggen 11Islands Brygge 11, Kbh S Søn-tor: 12-20 Fre-lør: 12-21 (åbningstiderne udvider sig med varmen)Mamma_Che_Gelato_cmyk.jpg

Mama Che Gelato: Som Mama rørte den

De gør ikke meget væsen af sig nede i Nansensgade, men mama mia, sikken is! Mama Che Gelato drives af samme dansk-italienske familie som pizzeriaet overfor, og standarden kan snildt måle sig med iskremen i Støvlelandet. Udvalget er underspillet no-nonsense og supercremet, blot tanken om Mamas med grønne æbler får KBH’s knæ til at ekse! Afstanden til såvel Søerne som Ørstedsparken er optimal hvis man da overhovedet kommer længere end den tophyggelige skaterbane lige overfor isbaren.Mama Che GelatoNansensgade 62, Kbh K Man: lukket Tir-lør: 12-21 Søn: 13-21 (sommerferielukket 6. juli - 3. august)

KBH ANBEFALER

Ismageriet: Retro på alfarvej

Roder du tilfældigvis rundt ude nær Tårnby, skal du død og pine forbi den pastelfarvede isbar hvor interiøret er 1950’er, men de kolde varer er oppe på beatet-varianter med ingredienser fra Amager Fælled og naboernes kolonihaver. Hyldeblomsten og rabarberen er berømt, kuglerne store og solide, og der trumfes med egen guf. Tjek dagens udvalg på sitet inden den forblæste dagsrejse til Ismageriets solrige terrasse hvor de lokale forståeligt flokkes tæt.IsmagerietKongelundsvej 116, Kbh S Søn-fre: 12-21 Lør: 11-22

Frederiksborggades Is: Hansens den bedste

Den gode gamle danske flødeis skal ikke glemmes inden det hele går op i fancy og herre-hjemmelavet gelato. Hjørnebutikken her holder det oldschool ved at være dedikeret til det fine retro-mærke Hansens Flødeis og føre det ganske sortimentet af traditionelle vaffelis med det hele, islagkager, isbøtter og naturligvis også de forrygende ispinde i deres designpris-belønnede emballage. Hansens isbåd er sandsynligvis verdens bedste iskage!Frederiksborggades IsFrederiksborggade 29, Kbh K Man-søn: 12-22

Frost Factory: Syndig outsider

Få steder ligger de tømte is-bæg­re så tæt som Sankt Hans Torv, og mens lemmingerne skaber kødrand foran McParadis, vælger de gadekloge genboen hvor køen er kortere og smagen bedre. Som i moderbutikken ved Trianglen, er isen frisklavet italiensk og bliver for en ekstra klatskilling iblandet frugt, slik eller chokoladebarer på en særlig frostplade af granit. Ikke så gourmet-agtigt måske, men herlig syndigt i tråd med deres sorter som for eksempel babyblå After Eight og Apple Pie!Frost FactorySankt Hans Torv 3, Kbh N Nordre Frihavnsgade 2, Kbh Ø Man-søn: 12-22

Rubber Duck Frozen Yoghurt: Fedtsvagt børnehit

Frossen yoghurt er muligvis ikke rigtig is, men who cares når nu den fedtfattige softice-udfordrer (0,4 %) insisterer på at smage af mere. Hos Rubber Duck er den økologisk og kommer i smagsvarianterne vanille og grøn te. Dertil vælges topping blandt frisk frugt, chokolader og nødder: Det er et stensikkert børnehit at sprinkle med Oreos eller Daim! Du kan også få din fro-yo som smoothie og købe funky badeænder.Rubber Duck Frozen YoghurtBirkegade 1, Kbh N Man-fre: 12-21 Lør-søn: 11-22

HUSK OGSÅ LIGE!

Der kan siges mange grimme ting om både ­Strøget og Frederiksberg Centeret, men Ben & Jerry’s-isbarerne er ikke nogle af dem! Amerikansk is med store klumper cookie-dej, cheesecake eller brownie er vulgært i bøtte-størrelse, men genialt når man bare smovser et par kugler.Ben & Jerry’sØstergade 4, Kbh K Man-søn 10-21 (sommer) Falkoner Allé 21, Frb Man-fre: 10-19 Lør: 10-16En tur i Frederiksberg Have fuldendes med Is á Bellas med karamelli­serede figner. Stilen er egen gelato med speciale i sukkerfri varianter baseret på rismælk der matcher både diabetikere, allergikere og veganere uden at komme helt til kort på smag og konsistens.Is á BellaSmallegade 40, Frb C Man-søn: 12-19 (afhængigt af vejret) Denne hæderkronede dessertbiks har udvidet med isbar der dagligt rører sin egen øko­logiske mælkeis. Ikke helt som de andre med specialiteter som vandmelon, stikkels­bær og (tadaa!) øl-is baseret på bornholmsk chokolade-stout. Og ismageren tager imod ønsker!Frederiksberg ChokoladeFrederiksberg Allé 64, Frb C Man-søn: 13-21

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling