pixel

Islands Brygges nye skole er åbnet

Små 600 elever i de større klassetrin skal fremover leve skolelivet i arkitektonisk ambitiøse rammer på Islands Brygge.

På en trekantet grund på Artillerivej mellem havn, by og fælled har en ny københavnsk folkeskole slået dørene op og budt 600 elever på de større klassetrin velkommen.

Selvom indvielsen officielt først var 1. oktober, er flere af de nye elever tyvstartet efter skoleferiens afslutning og nu i fuld gang med et skoleår langt fra det normale — altså arkitektonisk set.

Fokus på mad og bevægelse

Den 10.000 kvadratmeter store skole har særlig fokus på mad, sundhed og bevægelse, hvilket ifølge tegnestuerne bag — CF Møller og Tredje Natur — er indtænkt i alle dele af arkitekturen for at koble den teoretiske undervisning direkte med den sanselige og erfaringsbaserede læring

Hvor de fleste skoler både har en skole og en skolegård, er rumopdelingen på Islands Brygges nye skole ikke så optegnet.

Her er skolegården også et taglandskab, der leder elever og lærere hele vejen fra gadeniveau og op i 4. sals højde, hvor man finder et sportstag med løbebane, parkour og boldbur.

Resten af taglandskabet udfordrer forholdet mellem inde og ude og tilbyder sjove genveje til klasseværelserne.

Undervejes vil mindre gårdrum på de forskellige etager give plads til leg, afslapning og forskellige former for udendørs undervisning — som biologihaver, nyttehaver til madkunskab og væksthuse til kemiundervisningen.

Bliver det for kedeligt med al den moderne tagvandring og nyttehave-pasning, kan eleverne blot krydse Artellerivej og vade direkte ud i old school-naturen på Amager Fælled, hvis nærhed selvfølgelig også er indtænkt i skolens undervisningsplaner.

Hverken første eller sidste københavnske storskole

Indendørs danner den dobbelt-høje kantine omdrejningspunkt for resten af skolens lokaler. Her er de klassiske klasseværelser blevet til mere fleksible faglokaler, hvor lærere med særlig ekspertice inden for et givent fag står for undervisningen.

Flere af disse faglokaler vil sammen med idrætshallen og aktivitetstaget samtidig kunne benyttes af fritidsbrugere efter skoletid.

Den nye skole på Islands Brygge er dimensioneret til hele syv spor fordelt på 6. til 9. klassetrin. Lidt længere inde ad Artillerivej finder man den eksisterende Islands Brygge Skole, som efter endt renovering står klar til at håndtere de mindste klassetrin.

Islands Brygges nye skole kommer bestemt ikke til at stå alene, når det kommer til skoler med ambitiøs arkitektur og høje elevtal i København. 

På Holmbladsgade er opførelsen af Nordøstamager Skole i fuld gang, og det samme er tilfældet for Sydhavnens nye skole på Sluseholmen, den nye skole på hjørnet af Kødbyen mod Dybbølsbro Station samt den nye skole i Ørestads Arenakvarter, der med en pris på 771 millioner kroner er landets dyreste folkeskolebyggeri.

Alle fire skoler får hver især plads til over 800 elever og opføres alle — som Islands Brygges nye skole — med taghaver og forskudte terrasser beregnet til ophold og læring.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling