pixel

Berygtet brutalistisk monstrum får en ansigtsløftning

Renoveringen af DSB's tidligere godsterminal på Kalvebod Brygge er inspireret af bygningens oprindelige udseende.

kb32 ny facade

DSB’s tidligere godsterminal på Kalvebod Brygge 32 er et klassisk og historisk eksempel på brutalistisk arkitektur i Danmark.

For meningmand ligner bygningen dog nok mest af alt et forladt partihovedkvarter i en atomulykkeramt sovjetisk mønsterby. 

Godsterminalen blev bygget tilbage i 1967, og bygningens oprindelige facade havde næppe vundet nogen skønhedskonkurrencer i dag. Den fremstod dog noget mere ren og harmonisk i sit udtryk end den facade, som forbipasserende københavnere de senere år har måttet lægge øje til.

Vinduer i forskellige størrelser og stadigt mere skævthængende sol-afskærmninger gav indtryk af en rodet bygning i hastigt forfald. Udtrykket "øjebæ" har sjældent været mere passende.

Beliggenheden nær havnen, en stor indfaldsvej og Hovedbanegården er der imidlertid ikke noget galt med, og i 2018 solgte DSB bygningen — der bærer det prosaiske navn KB32 — til den svenske kapitalforvalter Genesta for 520 millioner kroner. Genestas plan var at renovere ejendommen og indrette den til moderne kontorer.

Genesta gik i gang med ombygningen og med at finde lejere, og i slutningen af 2019 blev bygningen så solgt videre til det svenske ejendomsselskab Klövern for godt 1,4 milliarder kroner. 

Renoveringen fortsætter imidlertid ufortrødent, og det forventes, at lejerne, der blandt andet inkluderer kammeradvokaten og Bygningsstyrelsen, kan flytte ind i 2021.

Mere harmonisk facade

Transformeringen af den tidligere godsterminal omfatter blandt andet en ny og mere stram facade, der bringer roen og symmetrien tilbage til Kalvebod Brygge 32. 

Store ensartede vinduespartier vil skabe et mere harmonisk udtryk for de forbipasserende og give lys og udsigt til det arbejdende folk i bygningen storrumskontorer. 

Også bygningens gavle bliver strammet op — den østvendte med større og symmetrisk anbragte vinduer og et trappeanlæg, den vestvendte med fire altaner — mens øverste etage bliver forhøjet en smule og kronet med en ny tagaltan samt trappetårne og teknikhuse.

Øverst oppe får kontorbygningen fra tagterrassen udsigt over havnen og resten af byen.

Mens gavlenes oprindelige betonoverflade vil blive bevaret, får facaden ny beklædning i mat pulverlakeret aluminium.

Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der står bag makeoveren, har taget udgangspunkt i bygningens oprindelige udtryk, da stregerne til projektet blev slået.

KB32 deler taghave med Rigsarkivet i Carsten Niebuhrsgade, og kommer dermed til at blive nabo til det hævede grønne strøg, der efter planen skal slange sig bagom og langs de eksisterende og kommende byggerier på Kalvebod Brygge hele vejen fra SEB-bygningen til Nexus CPH vest for Dybbøls Bro.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling