pixel

Kilometerlang laserstråle over byens tage som Københavns vintervartegn

Lysfestival: I en hel måned skaber op mod 40 installationer nyt lys i byens mørke.

green beam martin erstad

Når solen går ned i København fredag 2. februar, skyder en grøn laserstråle ud fra tårnet på Nikolaj Kirke og skærer sig gennem vintermørket hele vejen henover byens tage til hjertet af Tivoli.

En 1 km lang, lysende streg på himlen over hovedstaden, der vender tilbage hver eneste aften hele februar – fra mørket sænker sig over byen, frem til midnat og igen i de tidlige, kulsorte morgentimer.

Fakta

Copenhagen Light Festival 2018

2. februar til 2. marts 2018

Københavns nye lysfestival med lysinstallationer, -events og -aktiviteter i hele byen

Lysoplevelserne er fortrinsvis udendørs og gratis og kan indtages på egen hånd eller på guidede lysture til fods og i kanalbåde

Få overblikket på copenhagenlightfestival.org

Den grønne stråle bliver Københavns midlertidige vartegn i anledning af den allerførste udgave af Copenhagen Light Festival. En månedlang lysfestival, hvor op mod 40 nye små og store lysinstallationer dukker op i gaderne, under broerne og på facaderne i kortere eller længere tid. Især i Indre By og omkring havnen, men med afstikkere rundt omkring i hele byen.

For eksempel svøber Glyptoteket sig i rødt lys under festivalen, og der vil pulse farvet damp ud fra under Børsbroen.

En hvid søjle af lys rejser sig mod nattehimlen fra siloerne på Sandkaj i Nordhavn, så kraftig at den kan ses fra hele København.

En familie af små lysede glober slår sig ned i universitetskanalen i Ørestad. I en ballonskov på Islands Brygge aktiveres to hundrede lysende balloner af dine bevægelser. Og for en aften forvandles Danhostel ved Langebro til et 56 meter højt lærred for en serie laseranimationer insprireret af havnevandet.

Lysterapi på egen eller guidet hånd

Lysinstallationerne er skabt af førende danske og internationale lyskunstnere og placeret i byens rum, så københavnerne bare kan trække den tykke frakke og huen på og gå ud på egen hånd og få sig en velfortjent gang lysterapi midt i den årlige, kollektive vintermørkedepression.

Men oplevelserne kan også absorberes på festivalens guidede lysvandringer og opvarmede havnerundfarter.

Med på holdet har Copenhagen Light Festival flere af byens andre aktører, der i samme periode byder mørket og kulden op til dans. Ikke mindst Tivoli, der for første gang nogensinde holder vinteråbent i februar.

Også Det Kinesiske Kulturcenters Lighten up-initiativ bidrager med de lanterner, der allerede er hængt op på Strøget i anledning af det kinesiske nytår. Og musikfestivalen Frost har igen lysdesign og lyskunst som en integreret del af sine arrangementer, hvilket blandt andet betyder, at den 80 meter lange og lysende port The Wave vender tilbage til molen Ofelia Plads bag Skuespilhuset i hele februar og marts.

Bag Copenhagen Light Festival 2018 står brancheorganisationen Dansk Center for Lys, der arbejder for at udbrede kendskabet til god og energirigtig belysning. Det er også Dansk Center for Lys, der hvert år uddeler Den Danske Lyspris til arkitektur og byrum med ekstraordinært godt lys.

Find hele overblikket over lysfestivallens installationer og events på copenhagenlightfestival.org.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling