pixel

Lys på Vestre Kirkegård

En fire meter stor lysekrone skal skabe et mødested foran Vestre Kirkegårds Østre Kapel. Nye oplevelser indendørs er også et skridt nærmere.

Snart popper lyskunstværker op rundt omkring i byen, når den årlige Copenhagen Light Festival løber af stablen fra 5. februar og tre uger frem.

På Vestre Kirkegård tyvstarter de en smule. Fra i dag, fredag, kan man se kirkegårdens nye lysinstallation — en lysekrone der måler næsten fire meter fra side til side.

Den store lysekrone lyser op mellem træerne foran Østre Kapel i kirkegårdens hjørne ud mod Sydhavn Station.

Lokale ønsker mere at samles om

Der er ikke anden belysning på Vestre Kirkegård, og selvom den som så mange andre kirkegårde i København også bliver brugt som et grønt pust i hverdagen, så er det først og fremmest en begravelsesplads — og Danmarks største.

Kunstnergruppen bag den nye lysekrone — Byen Sover — har derfor skullet tage hensyn til de nærmeste gravsteder og monumenter i forhold til udformningen og placeringen af værket. Men fremover vil det sydøstlige hjørne muligvis komme til at byde på endnu flere kulturoplevelser.

Lokale stemmer har i flere år kæmpet for at omdanne området foran Østre Kapel til et nyt mødested for Sydhavnens Bavnehøj-kvarter.

Nu vil Områdefornyelse Bavnehøj undersøge, hvordan områdets kan blive det, gennem en række projekter omkring kapellet dette forår og sommer.

Lyskunstværket er det første i rækken.

På vej mod permanent kulturrolle

Indenfor har kapellet også ændret karakter fra kirkelige ceremonier til kulturarrangementer.

På lysekronens mønstrede skærme kan man se brudstykker af de arrangementer, kapellet har lagt hus til i løbet af de seneste fire somre, hvor bygningen midlertidigt været brugt til for eksempel teater.

At det kun er sommeraktiviter skyldes, at bygningen fra 1913 simpelthen er for nedslidt til vinterbrug. Det ønsker Københavns Kommune og Sydhavn Teater dog at lave om på.

En restaurering og ombygning af det gamle hus skal sørge for, at det kan indtage en plads blandt byens permanente kulturhuse.

Kapel med bistader og backstageområde

Hvordan det skal gøres, har Mikkelsen Arkitekter fået ansvaret for at planlægge. Og i det konkrete forslag er der blevet plads til både teatersal, backstage-område, café og en førstesal med kontorer.

Udendørs er der planlagt et haveanlæg med bistader, sansehave og 'urban farming'.

Projektet er kommet en del tættere på, siden sidst vi skrev om det sidste år.

Den 19. januar i år gav Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune grønt lys til en planlægningsbevilling på 1,6 millioner kroner til moderniseringen — første skridt på vejen mod ombygningen, som foreløbig er prissat til 25-30 millioner kroner.

Men lysekronen er altså en realitet. Hvis man er nysgerrig på dens tilblivelse, kan man se glimt af den på Byen Sovers Instagram-profil. Ude i virkeligheden kan den i første omgang opleves indtil 30. april.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling