pixel

Kobberkalotten på Rundetårn

På star trek i observatoriet

kbh magasin

Fakta

Rundetårns Observatorium
Købmagergade 52
Kbh K

Over byens tage og Rundetårns hvidkalkede sneglegang ligger Europas ældst fungerende observatorium.

Her har der på udvalgte aftener været offentlig adgang siden 1929 hvor observatoriet fik sin nuværende kuppelform og stjernekikkert.

På kulturnatten den 9. oktober åbner murstens- cylinderen for endnu en sæson stjernekiggeri, og i vinterhalvåret kan du spotte stjerner hver tirsdag og onsdag fra klokken 19 til 22.

Men hold øje med kalenderen, for er der noget spændende i kikkerten, holder observatoriet særåbent.

Dette efterår forudser lederen af Observatoriet, Erling Poulsen, at mellem 100 og 1.000 unge stjerner vil udfolde sig i såkaldte åbne stjernehobe, mens et par dobbeltstjerner vil underholde med deres lukkede kredsløb om hinanden.

Der er dog også andre mere jordnære himmellegemer på tapetet. ”En ting der kommer til at præge efteråret, er planeten Jupiter som står vældig flot på aftenhimmelen.

Jupiter er godt nok et stykke væk, men den er solsystemets største planet, og den tager sig godt ud i kikkerten med dens fire store måner og en flot overflade med skyer omkring,” siger Erling Poulsen.

Det hænder også at mere spektakulære sjældenheder indtræffer som for eksempel meteorer og kometer, men de er desværre ofte uforudsigelige.

”De flotteste kometer er dém der er meget langt væk. Men langdistancekometer kan være en million år om at bevæge sig rundt om Jorden, så ingen ved hvornår de var her sidst. De kommer ligesom ud af det blå.

Men kommer der en fantastisk komet her til efteråret, så holder observatoriet åbent.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling