pixel

Sidste chance for at stemme på Københavns smukkeste

Syv byggerier er nomineret til publikumsprisen ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering. Du kan lige nå at stemme.

friluftsskolen amager

Hvilket nybyggeri i København fortjener årets publikumspris? Du kan selv give din mening til kende og stemme på dit favoritbyggeri. Men du skal skynde dig, for afstemningen slutter på fredag den 29. april.

Det er femte gang, at en publikumspris skal uddeles. Det sker som et relativt nyt led i den tilbagevendende konkurrence — Københavns Kommunes Årlige Bygningspræmiering — der siden 1903 har præmieret bygninger, bymiljøer og anlæg. Du kan afgive din stemme her.

I år er syv nybyggerier nomineret til prisen. Der er tale om de nyopførte KAB Huset og Ny Østergade 30, fornyelsen af Skoleholdervej ved Bispebjerg Kirkegård samt renoveringen af Friluftsskolen, Filmlageret, Remiseparken og Oehlenschlægersgades Skole. Herunder præsenterer vi de syv kandidater til årets publikumspris.

1. KAB-Huset

KABs nye hovedkvarter på den tidligere tomme asfaltgrund på Enghavevej skal fremstå mere som et foreningshus end en kontorbygning. Huset er tegnet af Henning Larsen Arkitekter og fremstår robust i røde tegl, der skal referere til de klassiske københavnske boligkaréer, KAB har administreret siden 1930'erne. 

Indenfor er KAB-Huset inspireret af de traditionelle elementer i hjemmet — stuen, trappen, haven, køkkenet — og anvender dem i kontorhuset.

2. Ny Østergade 30

På hjørnet af Store Regnegade og Ny Østergade er der opført et moderne byhus, der huser lejeboliger og en tagterrasse på toppen. Det er bygget på en tidligere parkeringsplads og skaber nu et ,ere sammenhængende gaderum i Indre By.

Ny Østergade 30 er tegnet af arkitekt Carsten Juel-Christiansen og fremstår som en moderne fortolkning af en klassisk byejendom med et grønt præg i kraft af taghaven med en beplantning, der kan ses i gadebilledet.

3. Skoleholdervej

Bispebjerg Kirkegård har fået en ny indgang, blandt andet med forskudte mure, der bryder med Skoleholdervejs langstrakte, lige forløb — og hvor 40 meter ny plads er med til at skabe en grøn lomme i bydelen.

På murstykkerne er der monteret et bånd, der oplyser stenene i et varmt lys, 20 minutter efter solnedgang. Sammen med den øvrige gadebelysning bliver muren forvandlet til "pejsestue" under de store træer.

4. Remiseparken

Remiseparken ligger gemt i Urbanplanen, der tidligere var tilgroet og utryg. Nu løber en ny hovedsti i in-situ støbt beton igennem parken, og fører besøgende ud på eventyr i dens grønne kroge. Alt dette skal skabe den sammenhæng, parken tidligere har manglet.

Centralt i parken ligger et bevægelseslandskab med en stor skate- og løbehjulsbane i samme beton som stien.

5. Oehlenschlægergades Skole

Skolen ligger i den centrale del af Vesterbro og er tidligere blevet udbygget i både 1942, 1969, 2010 — og nu i 2021, hvor den har gennemgået en helhedsrenovering og fået en helt ny bygning tilføjet.

Tilbygningen til skolen er ifølge Københavns Kommune et eksempel på, hvordan en mindre bygningsenhed med få og enkle virkemidler kan tilføre et bevaringsværdigt bymiljø en ny identitet i harmoni mellem forskellige stilperioder.

6. Filmlageret

Med renoveringen af Det Gamle Filmlager på Strandlodsvej 5 og opførelsen af en ny bygning på Strandlodsvej 3 — lige ved siden af — har Spacon & X forsøgt at skabe arkitektoniske rammer, der tilbyder en anderledes måde at leve på.

I dag indeholder filmlagret 37 studieboliger, der varierer i størrelser fra 33 til 44 m2.

7. Friluftsskolen

Friluftsskolen er en fredet bygning, der fungerer som specialskole under Skolen ved Sundet på Amager. Oprindeligt blev den bygget som"svagbørnsskole", der kunne tilbyde sine elever heldagsskole, tre måltider og adgang til læge- og sygeplejerskehjælp.

Skolen er bygget med hovedfokus på sundhed, lys, luft og en sammenhæng til naturen, hvor overgangen mellem arkitektur og natur er forsøgt opløst.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Soeren.chr.jensen_1735

Mange gode emner. København smukeserer sig.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling