pixel

Københavns Museum genåbner i nye rammer

Byens mest populære model er blevet interaktiv og er kommet indendørs.

bymodel københavns museum

I mere end fire år har København ikke haft et bymuseum. Og det er mere end fem år siden, at byens mest populære miniature-model forsvandt.

Frem til 2014 stod en model af København anno 1530 placeret foran Københavns Bymuseums indgang på Vesterbrogade. Her har mangt en københavnsk pige og dreng stået og drømt sig selv ned i den lille, magiske verden fra en svunden tid.

Men så forsvandt den.

Og året efter lukkede selve museet også ned. Den gamle, fredede bygning var efterhånden ved at blive for besværlig at arrangere udstillinger i.

Men efter lang ventetid vil rigets hovedstad fra fredag den 7. februar atter have en bygning helliget sin egen fødsel og udvikling. 

Dén dag slår det helt nye Københavns Museum nemlig dørene op på Stormgade 18, der ligger på hjørnet af Vester Voldgade.

Flere års renovering — og milliondonationer fra bl.a. A.P. Møller Fonden og Nordea Fonden — er sammen med kommunale skattekroner blevet investeret i de nye lokaler, der skal vise hovedstaden frem i mere tidssvarende klæder.

14 nedslag og kunst

Den gamle bymodel er ikke flyttet med fra Vesterbro til Stormgade, så man vil ikke længere kunne kigge ned i senmiddelalderen en lun sommerdag, mens sukkervandet fra ens sodavandsis glider ned over fingrene.

I stedet vil man indendørs nu kunne opleve en 24 m² gips-model af København anno 2020 — med interaktive elementer. 

Her vil lyde, stemmer og filmstumper forsøge at bringe dig tilbage til fordums København — f.eks. ved at lade dig høre, hvordan man hilste pænt på hinanden på gaden i 1700-tallet.

Den permanente udstilling er bygget op over 14 nedslag i byen, der hver afspejler livet i København i forskellige perioder. Du kan komme med til både vikingetiden og middelalderen — og se hvordan byens første cyklister kom rundt på de toppede brosten. 

Flytningen fra Vesterbro er dog ikke mindst foretaget for, at man i højere grad også kan lave skiftende udstillinger. Og her lægger Københavns nye museum ud i den maleriske afdeling med en udstilling af Paul Fischers mange værker.

Fischer levede 1860-1934 og malede en lang række scenarier i København omkring århundredeskiftet. Han stod også bag fotografier, plakater og bladtegninger, men fik i sin samtid aldrig den helt store anerkendelse som kunstner. 

I dag sælges hans malerier dog gerne for et par millioner stykket, og Fischer er en absolut nøglefigur i den historiske dokumentation af livet i Danmarks hovedstad.

Hvide kjoler og mange biler

Har man fået lyst til at slendre en tur igennem byens historie i de nyrestaurerede lokaler, skal man nok belave sig på, at det ikke bliver helt så fredeligt, som da Paul Fischer malede idylliske storbyscener med kvinder i hvide kjoler og mænd i høj hat. 

Det nye Københavns Museum ligger nemlig lige ved et af byens travleste kryds, hvor tusinder af biler dagligt kører mellem H.C. Andersens Boulevard og Vindebrogade langs Slotsholmen.

Og det vil der ikke blive ændret på, hvis kommunen snart beslutter at reducere biltrafikken i Middelalderbyen. Stormgade er nemlig udset til at være en bilkorridor gennem en i fremtiden mere fredeliggjort bykerne.

Bygningen der huser det nye bymuseum blev opført i 1894 og lagde oprindeligt gulv til organisationen med det orwell'ske navn 'Overformynderiet'. 

Det fortaber sig i historiens tåger, om dagligdagen inde i bygningen gik med "grov tilsidesættelse af folks ret til at træffe selvstændige beslutninger," som ordbogen i dag definerer 'overformynderi'.

Men Overformynderiet havde frem til 1981 ansvaret for de penge, der tilhørte umyndige eller forsvundne borgere. Siden de flyttede fra Stormgade i 1937, har Københavns Kommune ejet bygningen.

Hvorvidt de opdaterede billetpriser i Københavns Museum udgør en grov tilsidesættelse af nogen rettigheder, må man selv bedømme.

Man skal lægge 90 kroner på disken for at komme længere end til foyeren og caféen — men børn og unge får, indtil de runder 18, ganske gratis lov til at supplere dagens dosis af TikTok og YouTube med lidt byhistorie.

Gratis for alle bliver der om onsdagen, hvor man nok skal forvente trængsel om montrene.

Dronningen vil deltage i den officielle åbning fredag d. 7. februar. Fra klokken 15 er der offentlig adgang.

Interesseret i Københavns historie? Læs vores Old School-serie — start med Københavns Slot.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Under Gammeltorv er netop fundet brolægning fra 1100-tallet. Dét vækker det evige spørgsmål om, hvor gammel vores hovedstad egentlig er — vi undersøger sagen.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling