pixel

Lydtunnel til Oslo

I en fodgængertunnel ved Oslo Plads er der hul igennem til Oslo by.

kbh magasin

Fakta

'Lille Oslo'

Indtil 30. juni i fodgængertunnelen under Oslo Plads, Kbh Ø

Et lydprojekt af den norske kunstner Runa Carlsen.

Værket er det seneste tiltag fra Den Frie Udstillingsbygnings projekt Udenfor-Eksperimenter, og del af et nordisk samarbejde om kunst i det offentlige rum.

Under Oslo Plads er der en tunnel, hvor mange mennesker går under jorden hver dag. De skynder sig, fordi de skal nå et tog for enden, Østerports perroner. Nu kan du forlade København, helt uden at forlade tunnellen.

Nede af trapperne, i det grønlige skær fra tunnelvæggenes flisemønster, bliver lydende fra Oslo Plads nemlig fjernere og blander sig med nye lyde: Fra Oslo by. Ud af højtalere strømmer lyden af den norske hovedstads gader, parker og pladser, og du vil høre brudstykker af samtaler mellem byens mennesker.

Lydbillederne er optaget over 24 timer og afspilles i realtid. I morgentimerne fornemmer du således Oslos morgen-travlhed, og i aftentimerne, hvordan byen igen falder til ro, ligesom København ovenpå.

lille_oslo_2.jpg

Når du bevæger dig igennem tunnelen, forbi reklametavlerne og de sorte graffitistreger, oplever du ikke kun en auditiv forbindelse til nutidens broderfolk, men vil også passere lystavler, der fortæller om Norges fortid.

Den norske kunster Runa Carlsen vil nemlig med lydkunstværket 'Lille Oslo' reflektere over Norge og Danmarks fælles historie og Norges vej til selvstændighed. Og hvordan man producerer sådan en selvstændighed, for eksempel ved at gendøbe sin hovedstad fra Kristiania tilbage til det oprindelige navn Oslo, for at slette nogle af sporene af den danske kolonisering.

Det københavnske Lille Oslo kan opleves i undergrunden frem til juli.

lille_oslo_3.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling