pixel

Svanemølle­holm skyder op

Nordhavns kommende 'ø på halvøen' er godt i gang med at rejse sig. Domiciler, en energicentral og en park er allerede på vej — og senere kommer nye boliger til.

nordhavn, nykredit, svanemølleholm

Byudviklingen i Nordhavns indre del fortsætter med ufortrøden kraft.

Mens Århusgadekvarteret nu er næsten fuldt udbygget, og Orientkajs nordlige del afventer byggestart, skyder Nordhavns næste runde byudvikling hastigt op på halvøens vestlige side.

Den firkantede ø Svanemølleholmen — som ikke er en ø endnu, men snart bliver det, når kanalerne er udgravet — bliver overvejende dedikeret til erhvervsbyggeri, men på den inderste del vil der senere komme boligbyggerier til.

For hundrede år siden lå området helt under vand, og blev løbende jordopfyldt mellem 1920 og 1970. Men cykler man i dag forbi Nordhavns vestlige kant — eller kører mod byen langs Strandpromenaden i nord — mødes man hverken af vand eller jord, men af et byggeprojekt i stor skala.

Nykredit-kontor i fuld højde

Med godt 30.000 m2 og seks etager bliver Nykredits kontor formentlig den største af de nye ejendomme på Svanemølleholm. Forleden nåede erhvervsdomicilet sin maksimalhøjde, hvilket traditionen tro blev fejret med et 'rejsegilde' — afholdt af ejeren AP Ejendomme.

Nykredit-kontorene opføres sammen med AP Pensions nye hovedkontor af selvsamme pensionskasse i første række mod vandet — med udsigt over Svanemøllebugten og Øresund.

Begge domiciler er tegnet af PLH Arkitekter og adskiller sig ikke meget fra gængs kontordomicil-arkitektur langs havnefronten med udbredt brug af glas og stål.

Mere usædvanligt for et kontordomicil bliver det fælleshus på godt 12.000 m2, der opføres som integreret del af huset. Her vil der efter planen både være et offentligt folkekøkken, pavillon til foreninger og kulturelle formål, fitnesscenter, taghave og en offentlig café.

Tanken er, at også andre end de ansatte skal have glæde af de store kontorejendomme, som ellers nu snupper en del af havnefronten uden at give meget offentlig værdi tilbage.

Det er dog nok tvivlsomt, om de rekreative tilbud vil være nok til at tilfredsstille de borgerrøster — heriblandt hos Østerbro Lokaludvalg — som havde håbet på flere boliger på denne del af Nordhavn.

Går alt efter planen, kan Nykredits domicil stå klar mod slutningen af næste år, mens AP Pensions nabo-hovedkontor på 15.000 m2 åbner i andet kvartal af 2024.

I alt vil de to domiciler, inklusive flerbrugerhuset, rumme godt 57.000 m2 — foruden en parkeringskælder.

En ren kontor-ø bliver der dog ikke tale om. Ved siden af de to nye domiciler vil den nye, offentlige park Kranparken tage form, og den vil huse en stor del af holmens i alt 429 nye træer.

Langs kajen vil en offentlig, bred promenade med direkte udsigt til Svanemølleværket og lystbådehavnen byde på stort aften-gåturs-potentiale.

Om nogle år, i hvert fald. Frem til midten af 2027 vil Svanemøllebugten agere byggeplads for den kommende Nordhavnstunnel.

Ny 'kasset' energicentral i park

To domiciler og en ny park er ikke det eneste, der sker på Svanemøllehom for tiden.

Langs Kranparkens østlige kant mod Sundkrogsgade har endnu et rejsegilde netop fundet sted.

Her er Hovedstadens Forsyningsselskab, HOFOR, på vej med en ny energicentral, der klarer hele tre opgaver på én gang. Anlægget vil både levere københavnernes varme og køling og samtidig håndtere spildevand.

Ved at placere de tre funktioner i samme byggeri, er intentionen både at energi-optimere og at spare på pladsen i den nye bydel.

Pumpestationen, der skal sende spildevandet fra Nordhavns kontorer og boliger op til renseanlægget, vil delvist ligge under energicentralen, mens varmepumpen og fjernkølingsanlægget placeres i det kasseformede nybyggeri.

Varme- og kølesystemet vil spille sammen, så al overskydende varme og kulde cirkuleres rundt. Imens vil energi fra vindmøller, solceller og havvand sikre en mere CO2-venlig forsyning til Nordhavn og dele af Østerbro.

Lidt spræl

De senere år har vi i København og omegn set flere energicentraler blive opført i sprælsk arkitektur, der tænker byliv og rekreation ind i det ellers rationelle formål.

Amager Bakke har fået en skibakke på taget, Amagerværket har fået den træstamme-beklædte BIO4-tilbygning og — længere ude af byen — ville det futuristiske Energitårnet i Roskilde passe fint ind i filmen Blade Runner.

Så opsigtsvækkende ser HOFORs nye Nordhavn-energicentral langt fra ud til at blive.

Den knap 15 meter høje, kasseformede bygning tegnet af Gottlieb Paludan bliver dog ikke helt strippet for arkitektonisk spræl.

I hvert fald beklædes bygningen med skærmtegl i brunlige nuancer for oven — og træ og klatreplanter nederst. Nysgerrige forbipasserende vil derudover få glæde af vinduer, der tilbyder et direkte kig ind i maskineriet.

Tiltagene skal bløde facaden lidt op på en bygning, der er placeret i direkte tilknytning til områdets park, hvor det i fremtiden gerne skulle være bare en lille smule hyggeligt at slå sig ned med en picnic og en søndags-chablis i sommersolen.

Energicentralen ventes klar allerede i slutningen af året, mens varmepumpe-delen tager noget længere tid at forberede. Budet lyder på ibrugtagning i 2028.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling