pixel

Shopping­djævelen løs i Laksegade

Den halvhemmelige bankby bag Kongens Nytorv omdannes til gågade.

laksegade som gågade

Mange københavnere kender kun Laksegade fra udtrykket om, hvor Fanden er løs. Men nu er den lille glemte og lidt gemte gade udset til at blive hovedåren gennem Københavns næste nye shopping-hotspot i Indre By.

Brostensbelagte Laksegade har hele to gangbroer oppe mellem sine bygninger, hvoraf flere er klassiske københavnerpalæer og de fleste fredede eller bevaringsværdige. Men selvom gaden udmunder i metroforpladsen på Kongens Nytorv, er der i dag langt mellem fodgængere, der kaster beundrende blikke efter huse og broer.

Ud over synet er der nemlig for de fleste ingenting at komme efter i Laksegade, der reelt er en L-formet passage gennem den lille bankby i byen, der udgør Danske Banks hovedkvarter. På nær enkelte beboelsesejendomme sidder storbanken på hele området mellem Magasin og de tungt trafikerede veje Holmens Kanal og Bremerholm.

Eller sad. For Danske Bank har solgt hele sit 40.000 kvadratmeters kompleks fordelt over 14 bygninger til et britisk forsikringsselskab for godt halvanden milliard kroner. Selvom banken hverken har bekræftet flyttedag eller ny adresse, så er det nærmest en offentlig hemmelighed, at Danske Bank rykker videre til Postgrunden i 2021.

Og når bankfolkene er ude, vil den nye ejer Standard Life sende bilerne samme vej og forandre finansområdet til et åbent, livligt og blandet gågade-kvarter. Med butikker og serveringssteder i gadeplan, boliger og erhverv på etagerne over.

Ud med parkering, ind med shopping

Københavns Kommune er med på idéen, og byens politikere har i første omgang godkendt en startredegørelse for en ny lokalplan.

Arbejdstitlen på det kommende gågade-kvarter er Nordic Design Village, og de gamle bygningers indbyrdes forskellighed skal være med til at sikre en stor diversitet. Stueetagerne skal så vidt muligt have store vinduespartier, hvor små eksklusive butikker med specialvarer og lokale caféer og restauranter kan blandes op med større etablerede forretninger.

Det meste af Laksegade og Vingårdstræde langs Magasins bagside lukkes for biltrafik, og parkeringshuset på hjørnet af Asylgade rives ned og skiftes ud med et helt nyt byggeri med butikker og boliger (og erstatningsparkering i kælderen).

Den mere moderne glasbygning fra 1970'erne på Laksegades hjørne til Bremerholm bygges også om og løsrives fra nabohuset, så der skabes en ny forbindelse til Banktorvet på den anden side. Selve Banktorvet, i dag et temmelig ensomt indhak på Bremerholm, gøres grønnere.

I den videre udvikling af planerne vil kommunen formentlig kræve, at en del af de nye boliger bliver almene, og at Laksegade-området ikke må ende som endnu et natteåbent fest-kvarter i Indre By. Et egentligt lokalplansforslag forventes at være klar til at komme i offentlig høring i sommeren 2018.

Vendingen "Så er Fanden løs i Laksegade" stammer i øvrigt fra 1820'erne, hvor det ikke lykkedes politiet at opklare en række episoder, hvor beboere og forbipasserende fik kastet ting efter sig – og i mangel på andre gerningsmænd måtte det jo så være Fanden selv, der var på spil.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling