pixel

Fire kystslotte på vej i Svanemølle­bugten

Den sidste bid af det gamle Tuborg forvandles til en stor strandeng med enklaver af udsigtsboliger helt ud i Øresund.

tuborg strandeng kysthuse lundgaard tranberg

Når man drejer af Strandvejen ved Tuborg-flasken, gelejder en lille rundkørsel videre til Experimentarium, shoppingcenteret, domicilerne og etagebyggerierne i Tuborg Havn.

Me

Men fortsætter man i stedet ligeud gennem rundkørslen, ender man på en 100.000 kvadratmeters græsgrund ved vandet med storslået panoramaudsigt til Øresund og Nordhavn.

Eller rettere, det gjorde man.

For efter at have ligget uberørt og tilvokset i årevis er den sidste del af Tuborgs tidligere industriarealer i Hellerup nu spærret af med byggepladshegn. Og 30.000 tons sand er ad søvejen på vej til at etablere en række spredte landindfatninger langs kysten med.

I 2023 skal hele grunden være forvandlet til en kuperet og frodig strandeng, hvor fire bosættelser rejser sig som fire kystslotte med fundamenterne i selve Svanemøllebugten.

Og det bliver ikke blot slotte af udseende med deres tårnagtige variation i højden og forskudte facadeforløb.

De op mod 400 nye lejligheder på grunden med den mildt sagt attraktive beliggenhed, direkte på kommunegrænsen mellem København og Gentofte, præsenteres nemlig uden den store blusel som eksklusive luksusboliger til "kvalitetsbevidste liebhavere".

Højhus på pynten

Byggeriet, der endnu blot kaldes Tuborg Syd,  er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Senest kendt for Axel Towers og formgivere af en stribe af hovedstadens mest roste nyere huse, som SEB Bank ved Kalvebod Brygge, Skuespilhuset i havneløbet og Tietgenkollegiet i Ørestad.

De op til syv etager høje kysthuse lægges som tre spredte enklaver omkring hver deres gårdrum og hver deres lille indre havn udformet som brygger og trapper med direkte adgang til havet. De forskudte volumener giver mulighed for store taghaver, og alle boligerne får mindst to balkoner eller tagterrasser, så både morgen- og aftensolen fanges.

På den østligste pynt ved indsejlingen til Tuborg Havn placeres den fjerde enklave, der på selve spidsen når hele 13 etager op.  Det svarer omtrent til 54 meters højde, selvom den 10 år gamle lokalplan fra Gentofte Kommune faktisk giver lov til et decideret højhus på 80 meter og 22 etager.

Enklaven på pynten samles omkring en urban plads, der løber sammen med det store luftige strandengslandskab på resten af grunden bag kystslottene.

Samme kræfter som Postgrunden

Lundgaard & Tranberg tegnede de oprindelige skitser af Tuborg Syd for Carlsberg Ejendomme i 00'erne, og de lå til grund for lokalplanen fra 2008.

Men ikke før Danica Pension købte grunden ved årsskiftet 2015/16, kom der skub i projektet, og det er først nu, hvor det forberedende byggeri er i fuld gang, at den mere detaljerede formgivning af Svanemøllebugtens kommende kystslotte kommer frem – den samlede investering er anslået til 2,5 mia. kroner.

Kombinationen af Danica som bygherre og Lundgaard & Tranberg som arkitekter er den samme, som bag Københavns Hovedbanegård er gået igang med at transformere Postgrunden til et business district med Danske Banks nye domicil og byens højeste højhuse på op til 115 meter.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling