pixel

Gade i Indre By vil have mere liv og færre biler

En gruppe lokale erhvervsdrivende vil have omdannet en halvdød sidegade ved Kongens Nytorv til en levende og grøn sivegade.

ny adelgade forslag

Ny Adelgade i Indre By er i dag en af den slags sidegader, som de fleste bare skynder sig igennem på vej fra Kongens Nytorv til Grønnegade. Med en hel stribe restauranter og værtshuse er her ellers en del at komme efter, men de smalle fortove, den gennemkørende trafik og de mange parkerede biler indbyder ikke ligefrem til udendørs ophold.

Det skal der laves om på. I hvert fald hvis det står en gruppe af lokale erhvervsdrivende med Peter Krog, bestyrer af cocktailbaren Deco, og Peter Fredholt, ejer af Palæ Bar, i spidsen. 

De har bedt Københavns Kommune om tilladelse til at sætte gang i et pilotprojekt, der, hvis det bliver en succes, skal føre til, at den 100 meter lange gade omdannes til en sivegade med forrang for cyklister og fodgængere efter samme model som Kompagnistræde og Læderstræde, der til dagligt går under fællesbetegnelsen Strædet.

Visionen er en mere åben og lys gade med grønne træer, blomsterkummer, bænke og udeservering foran restaurationerne — kort sagt en gade med mere plads og ro til ophold og samvær. 

Samtidig forestiller idémændene sig, at den “nye” Ny Adelgade kan lægge asfalt til forskellige udendørs arrangementer. Det kunne for eksempel være langbordsmiddage i forbindelse med Copenhagen Cooking & Food Festival, koncerter under jazzfestivalen og dragshows i forbindelse med Copenhagen Pride.

Parkeringspladser må lade livet

I første omgang beder initiativtagerne om at få nedlagt tre parkeringspladser foran Ny Adelgade 5, hvor den legendariske Palæ Bar har til huse.

Hvis dette pilotprojekt viser sig at have den ønskede effekt, foreslår Ny Adelgade-folket, at alle gadens parkeringspladser nedlægges — med undtagelse af tre-fire stykker ved gadens udkørsel til Kongens Nytorv.

De relativt få beboere i Ny Adelgade er angiveligt med på de erhvervsdrivendes idé, og SF har sat forslaget på dagsordenen i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg.

Der lød til gengæld knap så positive toner i nærliggende (Gammel) Adelgade, da der for nylig blev søgt om dispensation til at ombygge en del af det tidligere Turbinehallerne til et midlertidigt eventsted, hvor der kunne afholdes koncerter, loppemarkeder eller modeshows.

Forslaget blev mødt med en regn af protester fra lokale beboere, der frygtede en eskalering af kvarterets i forvejen højspændte natteliv, og på rådhuset var der heller ikke megen begejstring at spore. Planen var simpelthen for løs i kødet, lød skudsmålet fra politikerne, der efterlyste en samlet kvarterplan for området.

Ovre i Ny Adelgade har de til gengæld en klar plan, og de ved, hvad de vil. Om dét er nok for politikerne, tager de stilling til den 8. juni.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling