pixel

Nyt byggeri kan udfylde hul på Islands Brygge

Der er ikke mange ledige grund på Islands Brygge — nu flytter nye 'ungdomsboliger' måske ind på græsplæne.

islands brygge atp studieboliger

Sidder man og nyder efterårssolen i Havneparken langs Islands Brygge og vender sig 180 grader, vil man lidt nede af Sturlausgade få øje på en tom græsplæne.

Midt imellem etagebyggerier og en daginstitution ser plænen lidt glemt ud — her midt på Islands Brygge der ellers har været igennem 20 års rivende byudvikling.

Men hullet på Bryggen er nu et skridt nærmere en udfyldning, og som ofte før er det et pensionsselskab, der har fået byggetanker.

ATP Ejendomme barsler nemlig med planer om at opføre ungdomsboliger på grunden og har fået arkitekterne hos Juul Frost til at slå den første skitse (herover).

Det skriver lokalbladet 'Havnefronten'.

Kan ny aftale ændre plan?

Københavns Kommune oplyser, at der skal laves en ny lokalplan, hvis den nye bygning skal rejse sig, og derfor skal man ikke forvente at se kraner over denne del af Islands Brygge i næste uge. En ny lokalplan for stedet er på tegnebrættet, men en lokalplansproces tager typisk flere måneder.

Desuden oplyser ATP til Havnefronten, at man ikke er helt sikker på egne intentioner. Inflation, stigende renter og krig i Europa er med til at gøre hele byggesektoren mere usikker, end den har været i de seneste mange år. Og, siger ATP, dét kan få betydning for planerne.

Med på ATPs liste over mulige udfordringer finder man ikke en kommende lovændring, men en relevant en af slagsen er faktisk på vej.

Den 15. juni indgik Christiansborg nemlig en aftale om, at man nu vil ændre planloven, så kommuner fremover kan sætte krav til, at huslejeniveauet i såkaldte 'ungdomsboliger' også kan betales unge mennesker.

Ændringen kommer efter kritik af, at flere udviklere igennem mange år har benyttet reglerne om 'ungdomsboliger' til at få lov til at opføre meget små boliger, der typisk indbringer en højere lejeindtægt pr. kvadratmeter end familieboliger — og hvor der er færre krav til f.eks. at indrette udearealer.

Men efterfølgende er huslejerne blevet sat i et niveau, der ikke har så meget med ungdommelige lønninger at gøre — og er helt umulige at betale for studerende med en SU. Senest så København et eksempel i 'Kaktustårnene' der er opført efter reglerne om boliger til unge, men hvor huslejen er i omegnen af 10.000 kroner for 33 m2.

Den kommende lov kan ende med at få stor betydning for bygherrer, der fremover ikke kan forvente samme forrentning af 'ungdomsboliger', som hidtil.

Arkitektonisk nervøsitet?

Tilbage på Islands Brygge indeholder ATPs foreløbig planer 130 private 'ungdomsboliger' — og derudover et mindre antal familieboliger og boliger til seniorer. Kun en lille andel vil være almene.

At placere ungdomsboliger med betalelige huslejer netop her, vil de fleste nok synes er en god idé. I fugleflugt er vi nemlig kun godt 500 meter fra Københavns Universitets Søndre Campus.

Men rent arkitektonisk vil de de lokale måske være lidt nervøse for deres kommende nabo.

Som et eksempel på hvad byggeriet på Islands Brygge kunne ende med, peger ATP nemlig på 'Kanalgaarden' i Ørestad, som netop er gået i jorden.

Her er ATP Ejendomme ved at opføre 265 lejligheder rettet mod forskellige aldersgrupper. 177 af dem er opført efter reglerne om 'ungdomsboliger', og 25% af dem er almene.

Men i hvert fald mange af KBHs læsere vil nok håbe på, at man arkitektonisk ikke gentager 'Kanalgaarden' på Islands Brygge. Et par af læserkommentarerne til præsentationen af projektet lød:

"Det er et forstemmende byggeri, det dėr! Sørgeligt, hvis der var en rigtig, uddannet arkitekt inde over!"

Og helt kort: 

"Igen et fantasiløst byggeri. Jeg fatter ikke, at de har fået en tilladelse.", "100 % ucharmerende", og "Klodsæstetik".

Arkitektonisk er det endnu småt med detaljerne på Islands Brygge, men Magasinet KBH følger naturligvis udviklingen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

A.R.
Matriklens form med det spidse hjörne giver i hvert fald mulighed for en mere interessant bygning end Kanalgaarden.
Torben Brendstrup

"Som et eksempel på hvad byggeriet på Islands Brygge kunne ende med, peger ATP nemlig på 'Kanalgaarden' i Ørestad, som netop er åbnet.

Her har ATP Ejendomme opført 265 lejligheder rettet mod forskellige aldersgrupper. 177 af dem er opført efter reglerne om 'ungdomsboliger', og 25% af dem er almene."

Jeg tror lige du skal dobbeltchecke status på Kanalgaarden. Da jeg var der i går, var de ikke nået længere end et hul i jorden.
redaktoren Torben Brendstrup
Det var en smutter fra vores side — tak for at gøre opmærksom på den. Vores artikel fra 24.9 (der linkes til herover) handler netop om, at byggeriet af Kanalgaarden nu er gået i gang. Teksten er justeret.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling