pixel

333 nye, små boliger til Sydhavnsgade

Kollegieboliger og hotel på vej til Sydhavns nyeste kvarter.

Hotellejligheder, lejligheder, Vandkunsten

Mens det meste af Sydhavns havneområde snart er omdannet til dyre lejligheder og gåturs-promenader, er det gået langsommere med omdannelsen af den "tørre" del af Sydhavn — forstået som området centreret omkring Mozarts Plads, hvor gule murstenslejligheder, kolonihaver og gamle lagerhaller dominerer — og hvor alle angiveligt talte som Erik Clausen og Flyttemand Olsen, indtil gentrificeringen også fik sat en stopper for dét.

Men i det gamle Sydhavn sker der også store ting på byudviklingsfronten. I trekanten mellem Scandiagade, Borgmester Christiansens Gade og Sydhavnsgade, er et tidligere industrikvarter nu i færd med at blive omdannet til et større boligområde, Sydhavnsgades Kvarter

Ud til trafikhærgede Sydhavnsgade — som populært sagt adskiller det nye og gamle Sydhavn — er 333 såkaldte micro-living lejligheder snart klar til at blive opført af ejendomsudvikleren NPV. 

Og hvad er microliving for en størrelse? Formentlig er det ejendomsudvikler-sprog for kollegieboliger, som bliver dyrere, end hvad en almindelig SU rækker til.

Ti etager mod støjplaget vej

Det syv etagers høje boligbyggeri får et funktionalistisk, industrielt udtryk tegnet af arkitekterne hos Vandkunsten. 

Den nye bygning læner sig arkitektonisk mod flere af de gamle fabrikker og haller fra starten af 1900-tallet, der lå og ligger i kvarteret — hvoraf én af de mest kendte er Citroëns gamle udstillingsbygning fra 1926.

Det nye byggeri får plads til hele 333 små lejligheder og 17 hotellejligheder. Den røde facade vil over tid blive groet til af klatreplanter, og taget får udendørs terrasse i hele husets længde.

Stueetagen får et mindre tungt udtryk med store vinduesfacader. Her vil man kunne finde størstedelen af fællesaktiviteterne for både hotel og bolig — som fitness, café og lobby. 

Lejlighederne bliver placeret i højden, mens de 17 hotellejligheder alle får plads i stueetagen. 

Desuden vil man opføre byggeriet med specifikt udvalgte metoder og materialer for at sikre bæredygtigheden. Derfor vil beton visse steder kunne erstattes med træ — mens opvarmning og strøm vil komme fra grønne energikilder, forklarer udvikleren.

Og så bliver der god plads til at parkere sin cykel og måske de flyttekasser, man ikke lige ved, hvor man ellers skal stille, i husets 1.300 m2 kælder.

Om de kommede beboere og hotelgæster også bliver tilstrækkeligt skærmet mod den massiave trafikstøj mellem Sjælland og Amager, bliver spændende at se.

Opførelsen af byggeriet ventes i gang til maj.

Gang i kvarteret

Det er ikke kun Sydhavnsgadekvarteret, der de kommende år vil plastre området til med nybyggeri.

Også Molestien — lidt længere ud mod Sjællandsbroen — hvor fagforeningen Dansk Metal har hovedsæde, bliver de kommende år til et nyt erhvervs- og boligområde.

Og lidt mod syd på Stejlepladsen — det omdiskuterede byggeri, der pludselig blev bragt i spil, da By & Havn skrottede de oprindelige planer for Amager Fælled Kvartereret — har arkitekterne hos Christensen og Co. tegnet et grønt bykvarter på kanten mellem den gamle fiskerihavn og den grønne Sydhavnstippen.

Samtidig er de sidste grunde på Sluseholmen, Teglholmen og Enghave Brygge ved at blive udviklet. Hele området får fra 2024 metrobetjening fra M4-stationen Sluseholmen.

Desuden har det i nogle år været diskuteret, om det gav mening at opføre en gang- og cykelbro over Sydhavnsgade for at binde bydelen bedre sammen. Dén vision er endnu kun en vision.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling