pixel

Nu får København sine egne gemte trolde

Kunstneren Thomas Dambo er på vej med den første af i alt ti københavnske troldeskulpturer, der skal bygges med hjælp fra unge.

Vestegnen har mange kvaliteter, men sjældent af den type, der kan få de attraktionsforkælede københavnere til at blive misundelige. 

En — eller rettere seks — af de markante undtagelser er kunstneren Thomas Dambos glemte kæmper — de seks spektakulære træstatuer af udtryksfulde trolde, der gemmer sig rundt omkring i Vestegnskommunernes grønne områder fra Rødovre til Høje Taastrup.

Men nu er det snart slut med den københavnske troldemisundelse. Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune har nemlig bevilget 120.000 kroner i støtte til opførelsen af den første af ti trolde i genbrugstræ, som Thomas Dambo i forbindelse med projektet “Den store troldejagt” vil bygge rundt om i Københavns Kommune.

Det er foreningen Rollespilsfabrikken i Tingbjerg, der har taget initiativ til projektet. Idéen opstod, da coronaepidemien og kravet om social distancering gjorde det umuligt at lave liverollespil, og man derfor var på udkig efter alternative muligheder for udendørs oplevelser.

En trold om ugen

Rollespilsfabrikken fik Thomas Dambo med på idéen om, at man kunne involvere alle københavnere ved at lade offentligheden foreslå grønne områder i byen, hvor troldene kan “bo”, og donere genbrugstræ til byggeriet. Samtidig kunne man aktivere unge fra blandt andet foreningens eget nabolag, Tingbjerg, ved at lade dem hjælpe med konstruktionen af de enkelte trolde.

Troldene skal meget gerne placeres så langt fra hinanden, at man ikke kan besøge dem på én dag — og gerne så langt som muligt fra offentlig transport, så man får en god gåtur ud af troldejagten.

Tanken er at bygge én ny trold om ugen og optage processen på video, så københavnerne kan følge med hjemmefra. Senere skal hele processen også kaste en dokumentarfilm af sig.

Foreløbig er skal der dog bygges én trold på et indtil videre ukendt sted. Ud over de 120.000 kroner fra Københavns Kommune er projektet blevet støttet med 20.000 kroner fra By og Havn, mens Rollespilsfabrikken selv har bidraget med 10.000 kroner.

Med udgangspunkt i den første trold vil Rollespilsfabrikken søge om støtte fra fonde og fra offentligheden via crowdfunding til de øvrige ni trolde. Projektet vil i alt komme til at koste 1,8 millioner kroner.

Thomas Dambo har gennem årene bygget en hel stribe af troldeskulpturer i genbrugstræ over alt i verden. København har i forvejen én Thomas Dambo-trold, nemlig Green George, som kan findes på Christinia. Desuden kunne skulpturen Big Boss Bertel i en periode besigtiges — og bestiges — i det sydlige Ørestad.

 

 

 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling