pixel

Ny skybrudspark i Sydhavnen

Legeplads, sommerfuglehave og ikke noget vand i kælderen med ny skybrudssikring

Skybrudspark Scandigade bænke avis

Regnvand skaber problemer i byer, hvis der er meget af det. For modsat i naturen lander de fleste regndråber på overflader, der ikke umiddelbart leder vandet tilbage i dets naturlige cyklus. 

I byen skal vandet først finde vej ned i kloakkerne og så videre igennem dem. Og her er der naturlige grænser for, hvor meget vand der er plads til på samme tid.

Det kan føre til oversvømmede gader — et problem der kun vil blive værre, hvis vi, som mange forventer, går imod tider med varmere vejr og mere nedbør.

Derfor arbejdes der i disse år meget med såkaldt skybrudssikring. F.eks. er der på Nørrebro blevet eksperimenteret med en såkaldt klimaflise der hjælper med at lede vandet væk. 

Mod skybrud, med beboerne

I Sydhavnen er netop åbnet et eksempel på en anden løsning: en skybrudspark. Den brede Scandiagade har i mange år haft en lidt kønsløs, grøn midterrabat, der ikke er blevet brugt til meget andet end at gro græs på. Ingen bænke eller andet byinventar til beboerne.

Midterabatten havde dog en lang række store, gamle træer, og imellem dem er netop åbnet et helt nyt byrum med to funktioner:

Beboerne har fået et rekrativt område med otte nedgravede mikro-parker med hver sin funktion: legeplads, nyttehave og sommerfuglehave, blandt andre. Når solen skinner er der fri adgang og nye uderum at mødes i for beboerne.

Men når der er tordenskrald og styrtegn over Sydhavnen, så fungerer mikro-parkerne i stedet som bassiner, der i alt kan rumme ikke mindre end 1.500 m³ regnvand. Bassinerne forsinker regnvandets vej ned i kloakkerne, som på den måde bedre kan følge med.

For at udnytte pladsen endnu bedre løber en gangbro hen over alle otte bassiner og passerer på vejen to nye, små pladser.

Det er Valby-firmaet 1:1 Landskab der står bag designet, men de lokale beboere har også været en del af processen. Ikke mindst har de været med til at bestemme indholdet i de forskellige bassiner.

I alt er der i bassinerne plantet 120 nye, forskellige planter — også af den slags som sommerfugle er glade for, så denne del af Scandiagades nye park forhåbentlig kan leve op til sit navn. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling